Lavajul bronhoalveolar: ce este și la ce folosește

Medici de la Spitalul Militar din București explică ce este lavajul bronhoalveolar, o metodă de diagnostic a anumitor afecțiuni pulmonare.
Lavajul bronhoalveolar. O metodă de diagnosticare în cazul unor afecțiuni pulmonare, minim invazivă, precizează, pe Facebook, medici de la Spitalul Militar din București, este lavajul bronhoalveolar.
Această procedură "permite recoltarea în scop diagnostic de celule, patogeni, depuneri minerale, precum și a altor elemente prezente la nivelul plămânului. Practic, este o "spălătură" la nivelul zonelor pulmonare care prezintă modificări radiologice variate, de la cele interstițiale, alveolare, fibroza, tumori etc. Pot fi abordate atât modificări difuze, cât și localizate la nivelul anumitor segmente pulmonare".
Lichidul extras – explică medicul căpitan Elvis Firoiu, pneumolog cu competențe în Endoscopie bronșică, Puncții transbronșice ghidate ecografic, Explorări funcționale respiratorii - se trimite la laborator, unde se fac teste. În cazul tumorilor pulmonare avansate – medicul face referire la carcinomatoza pulmonară - se pot realiza blocuri celulare din care se pot efectua inclusiv teste imunohistochimice, având astfel aceeași valoare cu a unei biopsii.
Lavajul bronhoalveolar: eventuale complicații
După efectuarea acestei proceduri, sigure, o treime dintre pacienți prezintă ulterior afecțiuni precum febra postprocedurală, dar și spasm bronșic, agravarea insuficienței respiratorii.
Această metodă oferă diagnostic clar când vine vorba de: expunerea profesională la pulberi, proteinoza alveolară, sindromul hemoragic alveolar, carcinomatoza pulmonară, infecția cu Pneumocystis jiroveci, boala eozinofilica pulmonară, sarcoidoza, Histiocitoza X, berilioza pulmonară. În alte afecțiuni, procedura "poate fi un argument în plus pentru formularea unui diagnostic": fibroza pulmonară idiopatică, alveolita alergică extrinsecă, tuberculoza, bronșieolita obliterantă cu organizare pneumonică, localizări pulmonare ale unor boli de sistem, pneumopatia de iradiere, sindromul Churg-Strauss, infecții bronhopulmonare, aspergiloza pulmonară.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-