EXCLUSIV Dr Ovidiu Băjenaru: Somnul, esențial pentru viață. Insomnia, tipul fatal

Invitat, astăzi, la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, prof dr Ovidiu Băjenaru a vorbit despre importanța somnului pentru organismul uman și despre forma fatală de insomnie, cea...
Prof.dr. Ovidiu Băjenaru, profesor de neurologie, director al Departamentului de neuroștiințe clinice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila" București și șeful Clinicii de neurologie din Spitalul Universitar de Urgență București, este membru corespondent al Academiei Române și Președinte de Onoare ad vitam al Societății de Neurologie din România.
Una din ariile sale de expertiză o reprezintă somnul și patologiile sale, iar la emisiunea Academia de Sănătate, profesorul a vorbit exact despre ele. În primul rând, a spus prof.dr. Ovidiu Băjenaru, trebuie să înțelegem ce este somnul și cum se produce el.
Somnul, mai mult decât o stare de veghe
„Somnul nu este doar o stare pasivă. Somnul nu este doar lipsa de stare de veghe. Somnul este o componentă esențială și el se realizează, se menține, printr-o serie de mecanisme specifice, care sunt foarte active și care funcționează după niște reguli biologice foarte complexe într-o anumită perioadă a unui ritm circadian. Ritmurile circadiene sunt ritmurile cu o ciclicitate de 24 de ore. Și la om, aceste ritmuri circadiene, de exemplu, spre deosebire de alte specii de animale, sunt reglate în principal de lumină. Din acest motiv, în condiții fiziologice absolut normale, în timpul perioadei luminoase a zilei, noi suntem în stare de veghe, ceea ce știe toată lumea, și somnul fiziologic cel mai firesc, cel mai normal, este somnul de noapte. Și unul dintre declanșatorii importanți, de exemplu, ai mecanismelor care vor induce starea de somn, care are și ea mai multe stadii, îl reprezintă, din punct de vedere biologic, scăderea luminozității mediului din jur. Sigur, nu este numai asta, pentru că astăzi avem și lumină artificială, avem o sumedenie de lucruri, dar care la un moment dat pot deveni factori perturbatori tocmai pentru că sunt diferiți de ciclicitatea biologică naturală", a arătat profesorul.
Formă de insomnie care e fatală
Somnul este, așadar, un proces biologic complex legat de creier, o componentă activă a vieții, după cum a explicat expertul. Este absolut vital, dovadă fiind că persoanele care au forma cea mai gravă formă de insomnie – care afectează, statistic, o persoană din 10 milioane - mor în maximum 2-3 ani de la declanșarea bolii, după ce se chinuie cumplit cu un declin fizic și mental accelerat.
„Există și o boală din păcate, o boală prionică, și care are și o componentă genetică, și care se numește Insomnia Familială Fatală. Pentru că la aceste persoane este un proces neurodegenerativ care afectează structurile din trunchiul cerebral care sunt esențiale în realizarea mecanismelor somnului și acolo orice fel de tratament, orice ai încerca să faci, nu există substratul care să inducă și să mențină somnul. Și în mod inevitabil, această boală, care până în momentul de față nu are niciun fel de tratament, este o boală mortală, o boală fatală. În decurs de luni, maximum doi-trei ani , aduce deteriorarea cognitivă, demență și moarte în cele în urmă, fără niciun fel de cale de scăpare”, a detaliat dr. Ovidiu Băjenaru.
Ce face bun somnul pentru organism
Ce ne spune asta? Că somnul este o stare biologică esențială pentru organism și viață, este o perioadă în care în întreg organismul, dar în mod special în creier, „se desfășoară o serie de procese metabolice, niște rețele neuronale care sunt active în mod particular în timpul somnului, și care în esență vizează 2-3 aspecte". Potrivit prof.dr. Ovidiu Băjenaru acestea sunt:
Odihna fizică: „De care organismul are nevoie pentru a-și reface resursele metabolice și a avea resursele energetice în desfășurarea activității normale".
Reglările neuro-endocrine și metabolice: „Acestea sunt esențiale pentru sănătatea noastră".
Aspectul informatic, foarte prețios: „Ne referim la faptul că somnul este esențial pentru realizarea, dezvoltarea și menținerea funcțiilor noastre cognitive, în special a memoriei. Și alte domenii cognitive sunt influențate. Și în absența unui somn fiziologic, unul dintre primele semne care apar sunt tulburările de memorie", a completat profesorul.
Ce înseamnă un somn normal, adică cât ar trebui să dormim pe noapte, ce înseamnă calitatea somnului și ce analize și investigații se fac când ai probleme de somn, aflați în video:
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Screening-ul pentru cancerul mamar în România, cifre îngrijorătoare. Dr. Cătălin Jianu: 12.000 de cancere depistate în ultimii ani. 4000 au decedat
Acest tip de cancer ucide românii într-un ritm alert, deși nu este cel mai invaziv tip de cancer.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Oameni celebri, folosiți ilegal în reclame cu inteligența artificială. Avocatul Monica Cercelescu spune ce e de făcut
Testul care detectează anevrismul cerebral înainte să se rupă. Vlad Ciurea: Acesta e simptomul că se rupe. Apare în jur de 40 de ani, la cei activi și stresați
Învierea, sărbătoare a speranței. Părintele Luca: Pe ea ne bazăm. Nu am avea sens
Cum arată sistemul medical în anul 2025. Dr. Levente Vass: Trebuie să recunoaștem. E timpul pentru sănătate!
Cum arată sistemul medical în anul 2025. Care sunt principalele neajunsuri.
Oncologia, între provocări și soluții. Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, la Academia de Sănătate
Ce se întâmplă când mănânci slănină sau afumături. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Induc refluxul acid
Ce se întâmplă când mănânci slănină sau afumături.
Obezitatea în România și chirurgia metabolică. Prof. Dr. Cătălin Copăescu, la Academia de Sănătate
Prof. Dr. Cătălin Copăescu, despre chirurgia metabolică și obezitate, la Academia de Sănătate.
Refluxul gastroesofagian, cea mai frecventă boală din lume. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Creștere impresionantă
Dezinformare medicală în online. Monica Cercelescu, la Academia de Sănătate
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Simpozion româno-elen. Inovații și colaborare în medicină, la Academia de Sănătate
Medicina personalizată în oncologie, ce presupune. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi: Scade proporția reacțiilor adverse
Acest tratament învinge cancerul și oferă o speranță de viață mult mai mare pacienților.
Apnee obstructivă în somn, probleme și tratamente ortodontice. Dr. Ela Bănică, la Academia de Sănătate
Psihiatria între știință, intuiție și medicina personalizată. Conf. univ. dr. Cozmin Mihai: A rămas la flerul medicului psihiatru
Cum îți dai seama ce calmante funcționează pentru tine? Care pastilă e mai potrivită?
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Ce este astrocitomul, tumora agresivă foarte frecventă. Vlad Ciurea: Diagnosticul este mult mai simplu prin spectroscopie
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Depresia, boala influențată de probleme cotidiene. Dr. Eduard Petru Moțoescu: Pe primul loc ca incidență în patologia omului modern la nivel global
Cancerul scuamo-celular al esofagului, în creștere. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Factori de mediu, obiceiuri alimentare
Acest tip de cancer este într-o continuă creștere. Un produs din gospodărie, folosit frecvent, îl poate provoca.