Ventolin: când te poate ucide tratamentul pentru astm

Ventolinul este utilizat în mod obișnuit și cu succes în crizele de astm, însă specialiștii atrag atenția că medicamentnul, luat în cantități prea mari, poate duce chiar la...
Crizele de astm pot fi intensificate din cauza vremii care se răcește, însă chiar și așa, afecțiunea poate fi ținută sub control cu tratamentul corect. Medicul Mihai Craiu a făcut publice pe pagina sa de Facebook câteva sfaturi pentru astmatici.
El se referă la medicamentele pe cale inhalatorie și avertizează asupra pericolului supradozajului care poate duce chiar la moarte.
„Chiar și în astm, unde sunt folosite frecvent medicamentele pe cale inhalatorie, a apărut o avertizare MAJORĂ în ultima revizuire a ghidului GINA (Global Initiative for Asthma) de acum o lună - https://ginasthma.org/”, începe el postarea, apoi vorbește despre siguranța pacientului, care ar putea fi afectată de unele mendicmente inhalatorii.
„Siguranța pacientului este adusă în prim plan și este impusă înlocuirea Ventolinului, ca medicament utilizat singur, cu o combinație de bronhodilatator cu steroid inhalatoriu, chiar și în cele mai ușoare forme de astm, la școlari și adulți. De ce? Pentru că folosirea unor cantități mari de Ventolin, în mod repetat, ar putea produce decesul.
Zic autorii unor studii mai vechi că la pacienții care au decedat prin criza de astm, concentrația de Ventolin în sânge era de 2,5 ori mai mare decât la lotul martor.
Aceiași autori afirmă că utilizarea nebulizării de bronhodilatatoare sau de steroizi orali pot produce mai frecvent deces față de alte abordări terapeutice.
MESAJ DE LUAT ACASĂ - prudență mare la nebulizarea de Ventolin, la domiciliu, mai ales fără un consult medical riguros în prealabil.
UPDATE - Ventolinul este un medicament esențial în tratamentul crizei de astm. Este un medicament EXCELENT, cu efect de combatere rapidă a bronhospasmului. Atunci când este administrat CORECT, conform protocoalelor! Avertizarea experților este pentru situațiile de uz incorect!”, a mai notat medicul în postarea sa.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-