"Am crezut că am intoleranță la lactoză sau alergie la gluten și de asta mă balonez": Aveam tumoare, cancer colorectal stadiul 3. Când mi-au zis că am nevoie de chimioterapie, m-am prăbușit

cancer colorectal - Foto: Freepik
cancer colorectal - Foto: Freepik

A crezut că are alergie la lactoză sau gluten, dar era cancer colorectal în stadiul 3. Povestea femeii păcălite de balonare și constipație.

O femeie, mama unui copil, a crezut că balonarea de care suferă este provocată de intoleranța la lactoză sau gluten, însă diagnosticul pe care l-a primit a pus-o la pâmânt: cancer colorectal în stadiul 3.

Lindsey Jayn Piette, în vârstă de 41 de ani, a trecut prin mai multe simptome comune și deloc îngrijorătoare până a aflat că are cancer. Lindsey a avut "constipații paralizante, scaune neregulate și unele balonări inconfortabile", așa cum le-a numit chiar ea.

După mai multe vizite la medic, după antecedentele sale familiale și după un rezultat anormal la testul Babeș Papanicolau, Lindsey a fost îndemnată să facă o colonoscopie. Rezultatul a șocat-o.

Lindsey Jayn Piette a fost diagnosticată cu cancer colorectal în stadiul 3.

Cancerul colorectal este una dintre cele mai răspândite forme de cancer în întreaga lume, afectând colonul și rectul, care fac parte din sistemul digestiv.

Cauzele exacte ale cancerului colorectal nu sunt cunoscute în totalitate, dar există factori de risc care pot crește probabilitatea dezvoltării acestuia. Acești factori includ înaintarea în vârstă, istoricul familial de cancer colorectal, o dietă bogată în grăsimi și săracă în fibre, sedentarismul, fumatul și consumul excesiv de alcool.

A urmat o bătălie de un an de tratamente dureroase și lupte psihologice după descoperirea unei tumori de 5 cm în abdomenul ei.

"Am crezut că sunt intolerantă la lactoză sau alergică la gluten"

 

"Am petrecut ani de zile crezând că am avut sensibilități alimentare. Am crezut că sunt intolerantă la lactoză sau alergică la gluten, dar nu am putut niciodată să pun degetul pe cancer", a declarat Lindsey Jayn Piette.

"Este greu de explicat, dar auzind că au găsit tumora, aproape că m-a împins în afara vieții mele.

Cel mai mult m-a speriat faptul că era posibil să-mi las fiica de 9 ani fără mamă", a spus Lindsey Jayn Piette, potrivit The Sun.

"Când am auzit că am nevoie de chimioterapie, m-am prăbușit în sufragerie în lacrimi. Apoi m-am ridicat și am intrat în modul războinic", a spus ea.

Din cauza restricțiilor impuse de COVID-19, Lindsey Jayn Piette a fost nevoită să lupte singură, departe de cei dragi și să treacă prin tratamentele riguroase de chimioterapie și radioterapie.

"Am avut un ajutor foarte mic, uneori oamenii lăsau pachete și trimiteau felicitări, dar fizic eram pe cont propriu pentru a avea grijă de mine. Am fost foarte singură, ceea ce a fost extrem de greu, dar cred, de asemenea, că faptul că nu am putut să mă întind și să îmi plâng de milă a avut un rol important în rezultatul meu.

Familia mea a fost totuși foarte tristă și îngrijorată pentru mine, iar fiica mea nu și-a arătat prea multe emoțiile la momentul respectiv, dar se lupta cu anxietatea și cu anxietatea de separare", a mai povestit Lindsey Jayn Piette.

Din fericire, în ianuarie 2022, analizele au arătat că tumoarea dispăruse.

De atunci, Lindsey și-a modificat dieta pentru a-și optimiza starea de sănătate și a reduce riscul de reapariție a cancerului.

Ce a schimbat în dietă, pentru ca boala să nu reapară

"Tocmai am sărbătorit un an de când mi s-a spus că tumora a dispărut.

M-am mutat la țară cu iubitul meu și mi-am adaptat dieta pentru a nu include carne roșie sau carne procesată.

Mănânc multe legume și intenționez să construiesc o seră.

Din punct de vedere mental, a fost greu să fac față anxietății legate de revenirea cancerului, așa că am început să fac terapie cu băi de gheață și să simt emoțiile", a mai spus Lindsey Jayn Piette.

"Am refuzat să cred că voi muri! Ascultați-vă corpul!"

 

După experiența ei, Lindsey îi îndeamnă acum pe toți să-ți facă analizele regulat și să-și facă testele anuale necesare.

"Mi-ar plăcea să-i inspir pe oameni să o ia mai încet și să-și asculte corpul, apoi să ceară ajutor dacă au nevoie și să-și investigheze problemele de sănătate.

Chiar dacă acest lucru oribil se întâmpla în viața mea, nu însemna că întreaga mea viață era oribilă.

Am refuzat să cred că voi muri, acesta era doar un alt obstacol", a mai spus ea.

Care sunt simptomele cancerului colorectal

Potrivit American Cancer Society, simptomele cancerului colorectal pot include:

- Sângerarea rectală sau sânge în scaun: Aceasta poate apărea sub formă de sânge vizibil în scaun sau sub formă de scaun negru, care indică sângerare internă

- Constipație persistentă sau diaree, senzație de golire incompletă a intestinului, sau modificări ale obiceiurilor intestinale

- Durere abdominală sau crampe: Acestea pot apărea în special în stadiile mai avansate ale bolii

- Slăbiciune și oboseală ca urmare a pierderii de sânge sau a anemiei.

Cum știi dacă ai cancer colorectal

Diagnosticul precoce este esențial pentru tratamentul eficient al cancerului colorectal. Modalitățile de diagnostic includ:

- Testul FIT - află mai multe despre aceste test AICI

- Colonoscopie

- Tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică

- Analize de sânge

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel