Când să faci duș. Știința din spatele dușurilor de dimineață și de seară. Ce avantaje oferă fiecare

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Cand sa faci dus Foto: Freepik @galitskaya
Cand sa faci dus Foto: Freepik @galitskaya

Descoperă care sunt beneficiile dușului de dimineață și cum se compară cu cel de seară. Ce alegi între o dimineață fresh și o seara confortabilă?

Chiar dacă faci mai multe dușuri pe zi, este puțin probabil ca pielea ta să se usuce în aerul moale și umed al verii. Prin urmare, nu este nevoie să te decizi între o baie de dimineață say de seară. Ambele sunt plăcute și este clar că ambele sunt atrăgătoare.

Potrivit lui Michael Grandner, șeful Programului de cercetare privind somnul și sănătatea de la Universitatea din Arizona, "un duș de seară poate fi o parte relaxantă a rutinei de dinaintea culcării, în timp ce un duș de dimineață te poate ajuta să scapi de inerția somnului și să te pui în mișcare."

Vezi și: Crăciunul în era tehnologiei: întâlnire cu familia pe Skype, cadouri online, concertul lui Hrușcă ascultat pe repeat și decorațiuni controlate de pe telefon

Avantajele dușului de dimineață

Dușul de dimineață este esențial pentru curățarea corpului, deoarece lenjeria de pat conține celule reziduale ale pielii, transpirație și bacterii. Ajută la senzația de trezire prin furnizarea unui flux constant de apă, ceea ce vă face să te simți mai alert. 

Spălatul feței la duș pregătește, de asemenea, pielea pentru rutinele de îngrijire a pielii, asigurându-te că îndepărtezi machiajul din ziua precedentă înainte de a aplica tonicele sau crema de protecție solară. De asemenea, combate uleiul din scalp, deoarece acesta se produce pe tot parcursul zilei și îți acoperă părul, menținând firele strălucitoare și lucioase. 

Cu toate acestea, atunci când sunt combinate cu presiunea și odihna pe pernă, aceste uleiuri pot modifica, făcându-l mai greu de coafat sau oferind un aspect mat. Prin urmare, spălatul părului dimineața te poate ajuta să obții un aspect proaspăt pentru ziua respectivă.

Nu rata: 12 remedii simple și naturale pentru părul uscat. Le poți prepara rapid acasă

Avantajele dușului de seară

Dușul de noapte are mai multe beneficii, inclusiv eliminarea murdăriei, a murdăriei, a toxinelor din mediul înconjurător și a poluanților care pot avea un impact negativ asupra pielii. De asemenea, ajută la facilitarea somnului, făcând parte din rutina de noapte, ceea ce poate fi benefic pentru unele persoane. 

În plus, dușul îndepărtează produsele reziduale de îngrijire a pielii, cum ar fi crema de protecție solară, care pot fi aplicate pe parcursul zilei. Acest lucru te ajută să ajungi în pat cât mai curat posibil, asigurându-ți un somn bun. 

În general, dușul de noapte poate fi o modalitate benefică și eficientă de a menține o piele sănătoasă.

Foto: Freepik @galitskaya

Influențează temperatura corpului

S-ar putea să sune incoerent, dar cum este posibil ca o singură activitate să promoveze somnul și starea de veghe în același timp? Explicația ar putea fi legată de modul în care temperatura internă a corpului tău reglează ritmurile circadiene de somn.

În mod automat, temperatura corpului tău scade automat seara și rămâne așa în timp ce dormi. (Din acest motiv, o mulțime de specialiști în somn te sfătuiesc să nu faci exerciții fizice noaptea, deoarece îți poate ridica temperatura corpului și te poate împiedica să adormi). În timp ce a face un duș înainte de culcare îți va încălzi momentan pielea, evaporarea umidității pielii face ca aceasta să se răcească, așa că vă vei simți rapid mai rece după ce te vei șterge cu prosopul. Studiile au indicat că acest impact de răcire poate ajuta la instalarea somnului.

În plus, să faci un duș înainte de culcare te-ar putea ajuta să te relaxezi și să reflectezi, în loc să pierzi timpul în fața televizorului, potrivit lui Grandner.

Cu toate acestea, a face un duș imediat ce te ridici din pat dimineața te ajută să te trezești. Dușurile nu au același efect soporific ca noaptea, deoarece probabil că vei pleca după aceea la serviciu, de exemplu  - și ritmurile circadiene ale corpului tău vor crește temperatura de bază.

Ce legătură are cu pielea uscată

În afară de starea de veghe sau de somn, există factori suplimentari de luat în considerare.

"Pielea uscată devine o problemă mai frecventă, mai ales în timpul iernii, când umiditatea scade", spune Dr. Brandon Mitchell, profesor asistent de dermatologie la Universitatea George Washington. Restrângerea băilor zilnice la una sau mai puțin poate fi benefică. Cu toate acestea, Mitchell sfătuiește să folosiți o cremă hidratantă pentru a preveni uscarea pielii după spălare.

Mitchell sugerează să faci un duș seara, deoarece multe creme și loțiuni au nevoie de ceva timp pentru a intra în piele și este incomod să te îmbraci în timp ce acest proces este în desfășurare. "Să-ți faci timp să aplici o cremă sau o loțiune noaptea este adesea mai fezabil având în vedere programul nostru", explică el.

Un alt avantaj semnificativ al dușului pe timp de noapte este că, potrivit Dr. George Cotsarelis, profesor de dermatologie la Universitatea din Pennsylvania, atunci când ieși în timpul zilei, corpul tău - și mai ales părul - poate aduna tot felul de alergeni și iritanți din aer. "Îți vei contamina patul dacă te duci la culcare fără să faci un duș după ce ai venit cu polen sau substanțe chimice pe corp", susține el. Chiar dacă aceasta este o preocupare mai mare în perioada de vârf a alergiilor sezoniere, ea poate fi încă o problemă în timpul iernii.

Cu toate acestea, dacă te duci la culcare și ai părul ud, poți afecta foliculii de păr. Părul tău poate reține umezeala dacă te întinzi pe o pernă. Cotsarelis spune: "Fiecare folicul are diferite straturi, iar dacă cortexul interior nu este uscat corespunzător, se poate umfla cu apă". Cuticula părului se poate sparge ca urmare a umflăturii, ceea ce poate duce în cele din urmă la daune și la un "efect de intemperii", potrivit acestuia. Bineînțeles, această problemă se rezolvă dacă îți usuci complet părul înainte de culcare.

Un ultim lucru de care trebuie să ții cont atunci când decizi între dușul de noapte și cel de dimineață este momentul în care trebuie să te bărbierești. Pentru a avea un bărbierit mai confortabil, fă un duș fierbinte, cu aburi, pentru a ajuta la înmuierea părului. Un duș devreme ar putea face ritualul zilnic al unui bărbat mai confortabil, mai ales pentru cei cu barbă groasă care trebuie să se radă chiar înainte de serviciu.

Când toate acestea sunt luate în considerare, dușurile înainte de culcare par să ofere un mic avantaj - în special pentru cei care suferă de alergii, potrivit Times. Asigură-te doar că părul se usucă complet înainte de a merge la culcare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel