Când și cum a fost făcut primul TRANSPLANT de UTER. Deja s-au născut copii din mame cu o astfel de intervenție

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Conf. dr. Mihai Emil Căpîlna a povestit, la Academia de Sănătate, cum s-a reușit primul transplant de uter și câți copii s-au născut din mame care au un astfel de transplant. 

„Este un subiect relativ nou pentru că, spre deosebire de alte organe, la care există o istorie mai lungă în ceea ce privește transplantul, legat de utern, primul transplant uterin s-a produs în urmă cu 20 de ani, în anul 2000, când, la o femeie la care, imediat după naștere, s-a făcut o histerectomie totală, din cauza unei hemoragii abundente, într-o țară arabă. I-a fost transplantat, la șase luni după acest eveniment, uterul de la mama ei.

Din nefericire pentru ea, acea pacientă a dezvoltat o tromboză a vaselor uterine, cu necroza uterului survenită la trei luni după intervenția de transplant, și a fost din nou supusă unei histerectomii. În cazul ei, finalul a fost absolut nefericit” a explicat Conf. dr. Mihai Emil Căpîlna, medic primar obstetrică - ginecologie, conferențiar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, EXCLUSIV la emisiunii Academia de Sănătate.

Acea tragedie, însă, nu i-a oprit pe cercetători să încerce din nou. Până când au reușit să stabilească toate detaliile procedurii, au făcut studii intense pe animale. 

De la studii pe animale, la transplantul la om

„După această primă încercare la om de transplant uterin, au început să se facă numeroase studii, în primul rând, pe animale, pentru a se verifica fezabilitatea și posibilitatea tehnică de a realiza transplantul uterin. Primele studii au fost făcute în Suedia, pe șoareci și, spre surpriza echipei care s-a ocupat de această chirurgie experimentală, fără niciun fel de imunosupresie, uterul transplantat a rezistat șase luni.

Etapa următoare a fost ca la populația de șoareci la care s-a făcut transplantul uterin să se administreze și tratament imunosupresor. Uterul a fost, din fericire, funcțional, și lucrarea despre prima stare gestațională la un animal de uter transplantat a fost publicat în anul 2006. Au continuat studii pe animale din ce în ce mai des, s-a confirmat cu șobolani, apoi cu oaie, în final s-a ajuns la transplant uterin la o specie de maimuță, la macaci”, a detaliat specialistul. 

De aici până la un nou transplant la om a fost doar un pas, și de data asta intervențiile nu s-au mai transformat în tragedii. La doi ani după primul transplant reușit s-a născut și primul copil al unei mămici care avea uterul altei femei. Acum sunt mai mule țări unde se face deja această procedură.

„Apoi aceste transplanturi uterine (la animale, n.r.) au fost încununate de succes, astfel că, în anul 2012, în Suedia, o echipă a început să studieze posibilitatea efectuării unui transplant uterin la om. A fost un protocol foarte bine pus la punct, absolut standardizat.

Primul transplant uterin la om, în acest program, a fost făcut anul 2012, iar în anul 2014 s-a născut primul nou-născut dintr-un uter transplantat. De atunci, această echipă din Suedia a reușit alte nouă nașteri de utere transplantate și încet-încet au început să apară și alte echipe de transplant uterin și în alte state europene, cum ar fi Cehia, Germania, Marea Britanie”, a arătat  Conf. dr. Mihai Emil Căpîlna, la Academia de Sănătate.

Ce șanse sunt ca un astfel de transplant să se facă și în România, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel