Expunerea la zgomot, efecte nebănuite. Sănătatea ta va avea de suferit dacă nu știi ASTA

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Zgomot
Zgomot

Orice exces ne poate afecta sănătatea, dar expunerea la zgomote permanent ne poate afecta într-un mod aparte. Iată cum.

Conform celui mai recent studiu publicat în jurnalul PLOS One, dacă locuiți sau aveți un loc de muncă într-o zonă predispusă la zgomot sau aveți o expunere cronică la zgomot, atunci riscați să faceți hipertensiune arterială și n udoar atât. Deși locurile de muncă zgomotoase pot duce la dificultăți de auz, studiul actual a arătat că condițiile de muncă mai zgomotoase pot duce și la alte probleme de sănătate, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și aritmie, printre altele. Același lucru are un impact negativ și asupra sistemului digestiv. Potrivit rapoartelor, peste 600 de milioane de oameni au locuri de muncă care îi expun la niveluri de zgomot periculoase.

Bărbații, mai expuși decât femeile

Autorii studiului spun: „Mai multe studii [au] raportat că hipoacuzia bilaterală de înaltă frecvență (BHFHL) este asociată cu expunerea cumulativă la zgomot profesional, iar BHFHL poate servi ca un biomarker timpuriu pentru expunerea personală reală la zgomotul profesional”. Autorii au adăugat: „Prezentul studiu a sugerat că expunerea la zgomot profesional a fost asociată pozitiv cu nivelurile tensiunii arteriale și riscul de hipertensiune arterială”. Vorbind despre studiu, cercetătorii au studiat datele a 21.403 lucrători care au fost expuși la zgomot profesional. Această informație provine dintr-un sondaj efectuat de muncitori din Chengdu, provincia Sichuan, din China. Ei au descoperit că lucrătorii care aveau pierdere a auzului bilaterală de înaltă frecvență (BHFHL) ușoară și ridicată au avut un risc crescut de hipertensiune arterială de 34% și, respectiv, 281%.

Studiul a mai raportat că legătura dintre expunerea la zgomot și hipertensiunea arterială a fost observată cel mai mult la bărbați decât la femei.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Răcești frecvent? Iată patru motive care te fac să fii bolnav mereu

Vorbind despre hipertensiune arterială, este una dintre afecțiunile comune de sănătate. Din 2019, peste 972 de milioane sau 26% din populația lumii este afectată de această problemă de sănătate. Cifrele vor crește cu până la 20%, până în 2025. Hipertensiunea arterială este, de asemenea, cunoscută ca un ucigaș tăcut, deoarece mulți dintre pacienți află târziu că suferă de ea, deoarece simptomele sunt destul de ușor de trecut cu vederea.

Cum eviți hipertensiunea arterială

Genetica, obezitatea, abuzul de alcool, fumatul, consumul prea multă de sare și stilul de viață prost sunt câteva dintre cauzele hipertensiunii arteriale. În afară de medicamente, unele dintre cele mai bune modalități prin care se poate aborda problema de sănătate este prin modificarea stilului de viață, cum ar fi reducerea aportului de sare, creșterea consumului de potasiu și alte alimente bogate în nutrienți și activitate fizică de aproximativ jumătate de oră la fiecare zi printre altele.

Deci, dacă locuiți aproape de un aeroport și alte zone cu decibeli mari, atunci ar trebui să luați unele măsuri pentru a preveni hipertensiunea arterială și a preveni afecțiunile cardiace. De asemenea, lucrătorii care sunt expuși la mult zgomot la locul de muncă au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială și niveluri crescute de colesterol.

Află mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel