Ce este HISTERESCOPIA și cum se face. Investigație și procedură medicală

Dana Lascu |
Data publicării:

Col. medic dr. Nicolae Niculescu, medic primar obstetrică-ginecologie, de la Spitalul Militar Central explică ce este histeroscopia ți cum se face această procedură medicală. 

Histerescopia este o procedura minim-invazivă ce constă în vizualizarea cavitatii uterine cu ajutorul unui dispozitiv numit histerescop, accesul în cavitatea uterină făcându-se prin orificiul cervical (colul uterin), arată col. medic dr. Nicolae Niculescu, medic primar obstetrică-ginecologie și doctor în ştiinţe medicale, supraspecializare chirurgie oncologică, de la Spitalul Univesitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Histerescopia permite stabilirea diagnosticului unei afecțiuni uterine (histerescopie diagnostica), dar poate servi și că metodă de intervenție chirurgicală (histerescopie operatorie). Cu ajutorul aparaturii de ultimă tehnologie pot fi oservate dimensiunea, forma, dar și textura histologică a cavitatii endometriale și a canalului cervical, eliminând necesitatea unei operații extensive.

Ce presupune histerescopia?

Pacienta este întinsă pe masă ginecologică în poziția clasică, se intoduce speculum-ul pentru deschiderea pereților vaginali și se dezinfectează colul uterin. Histeroscopul va fi intodus prin vagin și col în cavitatea uterină.

Se va introduce prin intermediul histeroscopului în uter un lichid avad că scop distensia cavității uterine și vizualizarea calitativă acesteia. Sursă de lumina atașată la histeroscop permite practicianului să vizualizeze interiorul uterului și orificiile trompelor uterine.

Prin histeroscop, pot fi introduse, la nevoie, instrumente de mici dimensiuni pentru efectuarea biopsiei, electrocauter și instrumente chirurgicale (histeroscopul operator este numit rezectoscop). Procedura este considerată nedureroasă (se resimte un disconfort ușor) neiradiantă, minim invazivă, subliniază col. medic dr. Nicolae Niculescu.

Histerscopia se poate efectua cu anestezie locală, regională sau generală și, în funcție de aceasta, pacienta poate merge acasă sau poate necesită o zi de spitalizare.

Durata totală a intervenției este de aproximativ 10 minute, cu extensie la 90 minute, în funcție de patologia identificată. După intervenția operatorie, pacienta este monitorizată pentru câteva ore, cel mult o zi.

Când se recomandă histeroscopia

Potrivit col. medic dr. Nicolae Niculescu, indicațiile histeroscopiei sunt: în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor uterine cum ar fi: polipi endometriali, fibroame uterine submucoase, sângerări uterine anormale, sinechii uterine, malformații uterine, proceduri de infertiliate sau steriltate, corp străîn sau sterilet deplasat, avorturi habituale repetate, suspiciune de cancer de endometru.

De asemenea, contraindicațiile histeroscopiei sunt: în boală inflamatorie pelvină, infecțiile cu herpes virus, sarcina intrauterină, sângerarea activă pe cale vaginală, stenoza cervicală severă sau pacienta instabilă hemodinamic.

Cum se face pregătirea pentru intervenție și care sunt riscurile acesteia, aflați AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel