Ce este vaccinul și de câte tipuri este

Ema Apostu |
Data publicării:
vaccin
vaccin

Un vaccin este un preparat biologic care îmbunătățește imunitatea la o anumită boală. Un vaccin conține în mod obișnuit un agent care seamănă cu un microorganism cauzat de boală și este adesea realizat din forme slabe sau uciși ale microbului, sau toxinele acestuia sau una dintre proteinele sale de suprafață. Agentul stimulează sistemul imunitar al organismului să recunoască agentul străin, să îl distrugă și să-l "aducă aminte", astfel încât sistemul imunitar să recunoască și să distrugă mai ușor oricare dintre aceste microorganisme pe care le întâlnește ulterior.

Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinarii sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale vaccinării  a fost eradicarea variolei. Ultimul caz de variolă naturală a fost înregistrat în Somalia în 1977, potrivit OMS, ceea ce a dus la încetarea vaccinării variolice. Și pentru alte boli, OMS are ca țintă eradicarea (poliomielita, rujeola), iar dacă acest deziderat va fi atins și în cazul acestor boli, vaccinarea va înceta.

Vaccinurile sunt mai sigure și mai eficace decât marea majoritate a produselor medicamentoase, producerea lor fiind extrem de minuțios controlată.

Tipuri de vaccin

Vaccinurile se împart în două mari categorii: 

1. După mecanismul de acțiune

Vaccinuri care acționează prin activarea mecanismelor imunității umorale (producerea activă de anticorpi specifici de către organismul vaccinat). Din această categorie fac parte majoritatea vaccinurilor.
Vaccinuri care acționează prin activarea mecanismelor imunității celulare: vaccinul BCG (împotriva tuberculozei).


2. După conținutul biologic


Vaccinuri care conțin microorganisme vii atenuate
Vaccinuri care conțin microorganisme inactivate
Vaccinuri care conțin componente microbiene purificate, proteice sau polizaharidice conjugate proteic
Vaccinuri care conțin proteine recombinate
Vaccinuri care conțin anatoxine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel