Ce poți să pățești dacă stai aproape de cuptorul cu microunde. Greșeala uriașă pe care ai făcut-o până acum

Monika Baciu |
Data publicării:
ce poti sa patesti daca stai aproape de cuptorul cu microunde - FOTO: Freepik@goffkein
ce poti sa patesti daca stai aproape de cuptorul cu microunde - FOTO: Freepik@goffkein

Ce poți să pățești dacă stai aproape de cuptorul cu microunde.

Ce poți să pățești dacă stai aproape de cuptorul cu microunde. De când cuptoarele cu microunde au devenit omniprezente în bucătăriile americane, în anii 1970, au existat preocupări legate de efectele acestora asupra sănătății. Se presupune că statul prea aproape de un cuptor cu microunde poate provoca cancer, distruge celulele cerebrale și dăunează fertilității.

Așadar, există vreun adevăr în această exagerare - sau este pe jumătate falsă? Iată ce trebuie să știți.

Cum funcționează cuptoarele cu microunde

Tehnologia din spatele acestui aparat de bucătărie la îndemână este destul de ingenioasă.

”Cuptoarele cu microunde sunt un exemplu al modului în care radiațiile pot fi folosite în beneficiul uman. Cuptorul produce unde de radiații electromagnetice (microunde) care vibrează moleculele de apă pentru a găti alimentele”, spune Percy Lee, MD, oncolog radioterapeut pentru City of Hope, potrivit Live Strong.

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), un dispozitiv numit magnetron emite microunde, care se reflectă în interiorul aparatului. Frecarea cauzată de aceste molecule care vibrează creează căldura necesară pentru a încălzi resturile de mâncare, a face popcorn sau a topi untul.

”Alimentele în sine nu devin radioactive”, spune Dr. Lee.

Fapt amuzant: deoarece căldura rezultă din mișcarea moleculelor de H2O, alimentele cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi legumele, se gătesc mai repede în cuptorul cu microunde decât alimentele uscate.

FDA limitează cantitatea de radiații emise de microunde la o cantitate infimă, mult sub nivelul care poate fi periculoasă. De asemenea, aceasta cere ca cuptoarele să aibă două sisteme care să oprească emisia de microunde în momentul în care ușa este deschisă. Laboratoarele FDA supraveghează testarea cuptoarelor cu microunde și controlul calității.

”Cu toate acestea, cel mai bine este să păstrați o distanță de siguranță față de un cuptor cu microunde în timp ce acesta este pornit, în cazul în care cuptorul este deteriorat sau funcționează defectuos. Dacă, de exemplu, garnitura, protecția sau ușa cuptorului sunt deteriorate, radiațiile ar putea ieși afară”, spune Dr. Lee.

Dar chiar dacă unele radiații se scurg, nu este un motiv de panică.

”Microundele produc radiații neionizante, care nu au suficientă energie pentru a afecta direct celulele. Acest lucru face puțin probabil ca o scurtă expunere accidentală să crească semnificativ riscul de cancer”, spune Dr. Lee.

Lumina vizibilă, undele radio și wi-fi sunt, de asemenea, exemple de radiații neionizante, cu energie redusă.

Când radiațiile devin nocive

Pe de altă parte, radiațiile de înaltă energie (cum ar fi razele X și scanările CT) pot fi dăunătoare pentru celule - motiv pentru care reprezintă un tratament eficient împotriva cancerului.

”În radioterapie, acest tip de energie este exploatat și livrat celulelor canceroase în doze foarte precise - poate pătrunde mai adânc în organism pentru a ajunge la cancer. În schimb, radiațiile utilizate de cuptoarele cu microunde sunt mai puțin puternice decât razele X și rămân în interiorul cuptorului”, spune Dr. Lee.

Conform FDA, cel mai mare pericol pentru sănătate reprezentat de cuptoarele cu microunde este riscul de arsuri provocate de lichidul care fierbe, recipientele fierbinți și alimentele sfârâind.

Și, deși este extrem de rar, rănile provocate de cantități mari de radiații de microunde sunt posibile, inclusiv arsuri dureroase și cataractă (atunci când cristalinul ochiului devine tulbure, provocând vedere încețoșată). Așadar, nu vă apăsați corpul sau fața împotriva aparatului.

”Radiațiile cu microunde pot încălzi țesuturile corporale, cum ar fi pielea, în același mod în care încălzesc alimentele. Astfel, FDA recomandă să nu stați direct lângă un cuptor pentru perioade lungi de timp în timp ce acesta este pornit”, spune Gaurav Marwaha, MD, profesor asociat în cadrul Departamentului de radio-oncologie de la Centrul Medical Universitar RUSH.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel