Ce să nu faci niciodată în masină și în casă dacă e frig afară. Ciuhodaru: E un ucigaş tăcut. Pacienţii prezintă frisoane, halucinații

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Cum ne protejăm de frig? Ce să nu faci niciodată pe stradă, în casă și în masină.

Frigul poate afecta funcționarea normală a organismului, inclusiv metabolismul, producția de energie și funcțiile imunitare, crescând astfel riscul de boală și afecțiuni.

Temperaturile scăzute pot pune o presiune suplimentară asupra inimii, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare preexistente.

Hipotermia este o afecțiune medicală caracterizată prin scăderea temperaturii corpului sub nivelul normal. Temperatura normală a corpului uman variază în general între 36,5°C și 37,5°C.

Când temperatura corpului scade sub aceste valori, pot apărea simptome și complicații grave.

"Cum ne protejăm de frig? Urmează temperaturi scăzute și ninsori. (Mic) ghid de supravieţuire când e frig: ce să (nu) faci pe stradă, în casă și în masină.

Ce să (nu) faci - 15 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe:

În spaţii deschise: Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.

Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.

Evitaţi expunerea prelungită la frig.

Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazine, staţii de benzină, gări.

Evitaţi imobilizarea prelungită.

Consumaţi lichide calde.

Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.

În maşină: Dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung: Nu uitaţi să aveti lichide pentru 24 de ore, alimente, precum şi medicaţia cronică.

Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea. Şi în aceste cazuri e bine sa evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurati măcar o activitatea fizică minimală.

NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.

NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătaci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.

În spaţii închise (locuinţă, loc de muncă): Mentineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbrăcăminte inadecvată poate provoca hipotermie).

Alimentaţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.

Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă). Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupravegheate sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii.

Reţineţi:

Hipotermia e un ucigaş tăcut. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

Semne de alarmă: Pacienţii prezintă frisoane, piele rece, palidă, parestezii (amorţeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolenţă asociate unor respirații superficiale şi cu frecvenţă joasă, bradicardie, puls imperceptibil urmate de confuzie, halucinaţii şi comă.

Pacientii se pot răni cu usurință din cauza tulburărilor de echilibru iar în funcţie de severitatea lezională şi a hipotermiei pot rămâne imobilizați la domiciliu sau se pot înregistra cazuri letale.

Prim ajutor: Dacă descoperiţi o persoană cu hipotermie:

a) asiguraţi protecţia termică (spaţiu închis, protejat de frig şi vânt, încălzit) şi asiguraţi încălzirea activă şi pasivă prin îmbrăcăminte adecvată, consum de lichide calde dar nu alcool;

b) nu expuneţi direct persoana la o sursă de căldură precum apa fierbinte, duş sau cadă. Datorită deficitului de sensibilitate se pot produce arsuri şi pot apărea fenomenele de şoc.

c) hipotermia impune evaluare suplimentară şi tratament de specialitate.

Nu temporizaţi în aceste cazuri prezentarea la spital", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Este esențial să ne ferim de frig prin îmbrăcăminte adecvată, evitarea expunerii prelungite la temperaturi scăzute, și luarea măsurilor necesare pentru a ne proteja sănătatea și bunăstarea în sezonul rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel