Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă noaptea. Avertismentul transmis de specialiști

Ce se intampla in corpul tau daca bei apa noaptea Foto: Freepick @jcomp
Ce se intampla in corpul tau daca bei apa noaptea Foto: Freepick @jcomp

Tu știi ce se întâmplă în corpul tău când bei apă peste noapte? Iată care sunt avantajele și dezavantajele.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă noaptea.

Ni se întâmplă tuturor să ne trezim noaptea, de sete, pentru a bea niște apă. Corpul nostru are nevoie de apă pentru a-și îndeplini funcțiile fizice normale, iar medicii și nutriționiștii recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi, iar vara recomanda chiar 4 litri.

Pe timpul zilei, corpul se deshidratează și pierde apă prin respirație, prin transpirație sau prin urină. 

Cam același lucru se întâmplă și noaptea, în timpul somnului și cu siguranță și s-a întâmplat să te trezești cu gura uscată. Asta înseamnă că organismul tău s-a deshidratat.

Ei bine, hidratarea este extrem de importantă, însă cercetătorii se întreabă dacă obiceiul de a bea apă noaptea înainte de culcare este sau nu sănătos.

Ce se întâmplă în corpul tău când bei apă peste noapte? Un pahar de apă băut noaptea poate părea nesemnificativ, dar pe termen lung poate avea un impact real și vizibil asupra organismului nostru.

Apa înainte de culcare, avantaje și dezavantaje

 

Conform specialiștilor, consumul de apă înainte de somn ne menține organismul mai hidratat pe timpul nopții și poate îmbunătăți unele aspecte ale sănătății, precum și performanțele mintale și starea noastră de spirit, dacă păstrăm acest obicei pe termen lung.

În general, consumul de apă înainte de culcare ne va ajuta să ne simțim mai relaxați, mai sănătoși și mai pozitivi, susțin aceștia.

Beneficiile pe care le aduce apa băută peste noapte

1. Un somn odihnitor

Un pahar de apă rece băut înainte de culcare ajută corpul să-și stabilizeze nivelurile de hormoni și substanțe nutritive.

Mai mult, acest obicei poate ajuta mușchii și articulațiile să se relaxeze, ceea ce înseamnă că organismul nostru se poate restabili în mod natural, iar a doua zi ne vom simți odihniți și plini de energie.

2. O starea de spirit mai bună

Potrivit unui studiu din anul 2014, privarea de apă poate avea un impact negativ asupra stării noastre de spirit, ceea ce ar putea afecta și ciclul somnului. Studiul a examinat un total de 52 de subiecți: 22 de persoane care au băut cantități mari de apă și 30 care au băut puțină apă. Oamenii care, în mod normal, aveau obiceiul să bea multă apă nu au fost la fel de liniștiți și nu au simțit la fel de multe emoții pozitive atunci când nu au putut bea la fel de multă apă ca de obicei. La rândul lor, subiecții care, de regulă, obișnuiau să bea cantități scăzute de lichide au arătat o creștere a emoțiilor pozitive, a satisfacției și a calmului atunci când li s-a cerut să bea mai multă de apă decât de obicei.

3. Eliminarea toxinelor din corp

A bea apă, în special apă caldă sau călduță, este o modalitate naturală de a contribui la detoxificarea organismului și la îmbunătățirea digestiei.

Apa caldă crește circulația sângelui, ajută organismul să descompună reziduurile și crește cantitatea de transpirație, care ne face să pierdem ceva lichid în timpul nopții, dar va elimina, de asemenea, și excesul de săruri și de toxine și va curăța celulele pielii.

De asemenea, consumul de apă caldă înainte de a merge la culcare poate să contribuie la ameliorarea durerilor de stomac sau a crampelor.

4. Arzi mai multe calorii

Un pahar de apă va permite corpului să ardă mai multe calorii.

5. Previne durerile de cap și mahmureala

Ce dezavantaje are consumul de apă noaptea

 

1. Perturbă ciclul somnului

Specialiștii susțin că, în mod normal, dacă nu bem apă înainte de culcare, producția de urină scade pe timp de noapte, permițându-ne să dormim între șase și opt ore fără întrerupere.

Un pahar sau două de apă băute înainte de a merge la culcare schimbă acest ciclu: crește cantitatea de urină pe care trebuie să o eliminăm noaptea, crește și numărul drumurilor la toaletă și se reduce durata somnului și calitatea acestuia. Când somnul unei persoane este întrerupt des, aceasta poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții sale.

Memoria, concentrarea și starea de spirit pot fi afectate negativ de privarea de un somn de calitate. Aceasta poate avea și alte efecte negative grave asupra sănătății. Astfel, potrivit Fundației National Sleep, din SUA, rezultatele unui studiu au revelat faptul că adulții cu vârsta de peste 45 de ani care au dormit mai puțin șase ore pe timp de noapte prezentau un risc crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

2. Crește riscul de nicturie

Obișnuința de a bea apă înainte de a merge la culcare poate cauza o nevoie crescută de a urina noaptea, ceea ce, în termeni medicali, poartă numele de nicturie (n.r. necesitatea de a urina în timpul nopţii)

3. Crește riscul de infecție a vezicii urinare

Dacă o persoană bea apă înainte de a merge la culcare, dar nu reușește să se trezească noaptea pentru a urina, vezica sa urinară va rămâne plină de urină până dimineața. Din această cauză, este foarte probabil să sufere de infecții ale vezicii urinare sau ale tractului urinar. Iar când va avea o asemenea infecție, va fi mai greu să scape de ea dacă nu urinează cantitatea potrivită pe tot parcursul nopții, ceea ce creează un adevărat cerc vicios, potrivit divahair.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel