Cele 7 alimente care scad colesterolul. Curăță arterele, previn bolile cardiovasculare și AVC-ul

Monika Baciu |
Data publicării:
colesterol - FOTO: Freepik@Skydive
colesterol - FOTO: Freepik@Skydive

Un expert în nutriție a dezvăluit șapte alimente delicioase care nu doar satisfac papilele gustative, ci și pot ajuta la menținerea colesterolului în limitele normale, contribuind la sănătatea inimii.

Colesterolul, o substanță grasă din sânge, poate deveni o problemă serioasă de sănătate atunci când depășește nivelurile recomandate, crescând riscul de boli cardiovasculare.

Ashleigh Tosh, un nutriționist expert, a dezvăluit aceste alimente care includ fructe, pește gras, avocado și chiar ciocolată neagră, oferind nu doar beneficii nutriționale, ci și o plăcere gustativă. Încorporarea acestor alimente în dieta zilnică poate aduce un aport semnificativ la menținerea unei inimi sănătoase și a unei stări generale de bine.

Colesterolul, asociat cu bolile cardiovasculare

Colesterolul este o substanță grasă din sânge și prea mult din acesta poate bloca vasele de sânge, crescând șansele de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral. De obicei, este cauzat de consumul de alimente grase, lipsa exercițiului fizic, supraponderalitate, fumat, consum de alcool și poate fi și o moștenire genetică.

Nu există simptome specifice atunci când ai colesterolul ridicat și singura modalitate de a afla dacă nivelurile tale sunt în limitele normale este prin efectuarea unui test de sânge. Exercițiile fizice sunt o modalitate de a scădea nivelurile, la fel ca și alimentația sănătoasă, și există anumite alimente care pot ajuta în acest sens.

Vezi și: Cancer de prostată: primul semnal de alarmă. Căutările despre cancerul de prostată au crescut de 11 ori după diagnosticul Regelui Charles

Cele 7 alimente care scad colesterolul

Alimentele care scad colesterolul și mențin sănătatea inimii - FOTO: Freepik@mockupdaddy-com

Ashleigh Tosh, expert în nutriție a explicat care sunt alimentele care pot scădea colesterolul.

"Vestea bună este că există alimente care pot scădea nivelurile ridicate de colesterol și ne pot furniza colesterol bun, care este important pentru menținerea arterelor curate. Primele pe listă sunt fructele de pădure precum căpșunile, zmeura și afinele.

Acestea sunt pline de antioxidanți și fibre și sunt gustoase. Adaugă-le în shake-ul de dimineață, în fulgi de ovăz, cereale sau iaurt sau pur și simplu bucură-te de ele ca gustare”, a explicat dr. Ashleigh.

Vezi și: Cauza neașteptată care provoacă arsurile la stomac. Cum să scapi de această senzație neplăcută

Peștele gras, sursă de Omega-3

Pe următoarea poziție pe listă se află peștele gras, deoarece este o sursă excelentă de acizi grași omega-3 care pot crește nivelurile de colesterol bun și pot ajuta la menținerea celor rele la un nivel scăzut. Somonul, macroul și păstrăvul sunt exemple de pește gras care poate fi adăugat într-o dietă sănătoasă.

Avocado, care de fapt este un fruct, este o modalitate excelentă de a obține grăsimi sănătoase care ajută la scăderea colesterolului. Cu toate acestea, datorită conținutului lor ridicat de grăsimi, este recomandat să consumi doar jumătate pe zi, conform lui Ashleigh, potrivit Mirror.

Usturoiul conține compuși care pot scădea colesterolul și tensiunea arterială și, din fericire, oferă multor feluri de mâncare, cum ar fi curry și paste, un gust incredibil.

"Este o legumă care poate fi ușor incorporată în aproape orice rețetă. De asemenea, poți lua acest lucru sub formă de supliment", spune Ashleigh.

Vezi și: Primul semn banal al unei tumori hepatice. Testul care pune diagnosticul. Dr. Dragoș Romanescu: Sugerează apariția unui cancer, de cele mai multe ori grefat pe ciroză hepatică

Nucile, sursă importantă de grăsimi sănătoase

Nucile, dar și migdalele, conțin grăsimi sănătoase și fibre și pot fi adăugate în micul dejun, presărate pe salate sau pur și simplu savurate ca gustare în timpul zilei. O porție de una-două pumni de nuci pe zi este recomandată de către expert.

Legumele, sursă de fibre

Legumele sunt o sursă excelentă de fibre care pot scădea nivelurile de colesterol, așa că adaugă mai multe în meniul tău.

"Legumele precum broccoli și varza de Bruxelles sunt în mod deosebit bune pentru inimă, având un impact pozitiv asupra nivelurilor de colesterol", spune Ashleigh.

Ciocolata neagră, desert sănătos

Ciocolata neagră poate contribui la o inimă sănătoasă, dar trebuie consumată în mod moderat și pentru a beneficia de efectele sale trebuie să aibă un conținut de cel puțin 70% cacao.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel