Primul semn banal al unei tumori hepatice. Testul care pune diagnosticul. Dr. Dragoș Romanescu: Sugerează apariția unui cancer, de cele mai multe ori grefat pe ciroză hepatică

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Tumoare hepatica - Foto: Freepik @brgfx
Tumoare hepatica - Foto: Freepik @brgfx

Care este primul semn al unei tumori hepatice. La ce ar trebui să fie atenți pacienții.

În lumea medicală contemporană, tumora hepatică reprezintă o problemă de sănătate cu implicații serioase, adesea trecută cu vederea sau detectată prea târziu. Fie că vorbim despre cancerul hepatic primar sau metastatic, aceste afecțiuni afectează milioane de oameni în întreaga lume și reprezintă o provocare majoră pentru sistemul medical global.

Ceea ce face ca tumora hepatică să fie atât de periculoasă este faptul că simptomele sale pot fi subtile sau absente în stadiile incipiente, ceea ce face dificilă diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat. Diagnosticul precoce rămâne un obstacol crucial, deoarece mulți pacienți nu prezintă simptome evidente până când boala este deja avansată. 

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre primul semn al unei tumori hepatice și la ce ar trebui să fie atenți pacienții.

Sanador

"Diagnosticul clinic este destul de sărac la debut.

Poate oboseala, care poate să fie și reală. Oboseala, jena dureroasă sau durerea în hipocondrul drept, meteorismul abdominal sau la pacienții cirotici o decompensare a cirozei, asta însemnând sângerări variceale sau o ascită care nu poate fi temperată medicamentos, pot să sugereze apariția unui cancer, de cele mai multe ori grefat pe ciroză hepatică", a declarat  Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Ei bine, primul simptom al unei tumori hepatice poate varia în funcție de tipul și dimensiunea tumorii, precum și de stadiul bolii. În multe cazuri, simptomele pot apărea abia atunci când boala este deja avansată. Cu toate acestea, unele dintre primele semne și simptome ale unei tumori hepatice pot include:

- Durere sau disconfort în zona abdominală, în special în partea superioară dreaptă a abdomenului

- Umflarea abdomenului, cunoscută sub numele de ascită, care poate apărea din cauza acumulării de lichid în cavitatea abdominală

- Pierderea în greutate neintenționată

- Slăbiciune generală și oboseală

- Pierderea poftei de mâncare și senzația de sațietate rapidă

- Greață și vărsături

- Icter, care se manifestă prin colorarea galbenă a pielii și a albului ochilor

- Mâncărime intensă a pielii.

Vezi și: Nisip și pietre la fiere: pot fi eliminate naturist? E bine să scoți colecistul preventiv? Dr. Dragoș Romanescu: În realitate nu se întâmplă asta! De la pancreatită acută, până la Oddită

Mai mult, medicul ne-a explicat ce analize trebuie făcute pentru a descoperi tumoarea hepatică.

"Pacienții cirotici sunt monitorizați mai atent de hepatolog și atunci ecografia surprinde modificările. 

Numai că o simplă ecografie nu poate să discearnă între un nodul de regenerare din cadrul cirozei macronodulare și un nodul real de hepatocarcinom. 

Și atunci, din nou, trebuie investigații mai pretențioase, ecografie cu substanță de contrast sau tomografie sau RMN cu anumite substanțe specifice ficatului", a mai spus medicul.

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel