Centrul de Arşi, inaugurat în prezenţa ministrului Sănătăţii

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:


Centrul de Arşi din Iaşi a fost inaugurat, miercuri, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, prilej cu care a fost ţinut şi un moment de reculegere în memoria victimelor de la Colectiv.

"Cred că din tot ceea ce am făcut până acum, învăţăm fiecare câte ceva. Lucrurile merg, dacă facem echipă şi dacă ne dorim să meargă. Am demonstrat, aici, la Iaşi, că lucrurile pot să meargă. Am demonstrat şi la Timişoara că lucrurile pot să meargă, astfel încât dacă se mai întâmplă nenorociri să putem să ne ajutăm semenii. Mulţumesc că m-aţi primit în mijlocul dumneavoastră. Nu v-aş putea să vă urez să şomaţi, ci să aveţi puterea să daţi cât mai mult din sufletul dumneavoastră, ca şi până acum pentru toţi cei pe care îi îngrijiţi", a spus Pintea în timpul discursului de inaugurare, notează Agerpres. 

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai corpului medical al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, precum şi reprezentanţi ai mediului academic medical, autorităţilor locale şi politicieni. De asemenea, a participat şi preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu.

"Sunt patru ani de la Colectiv şi încă este nevoie de astfel de centre. Săptămâna trecută a fost inaugurat unul la Timişoara, astăzi (miercuri n.r.) la Iaşi. Ştim cu toţii că această nevoie este uriaşă. Mă bucur foarte mult să aflu că acest spital are 260 de ani, că a fost construit de Biserică, un lucru fantastic. Sper ca în continuare Biserica să se implice şi să ne ajute să construim şi acum în anii aceştia noi spitale. Sper ca în curând să fie deschise şi celelalte patru centre, pentru că din păcate arşi avem aproape zi de zi în ţară şi este nevoie foarte mare de astfel de spaţii", a spus Eugen Iancu.

Centrul va funcţiona la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, o unitate medicală construită în 1757 în jurul bisericii Sfântul Spiridon. Lucrările de reabilitare a clădirii în care va funcţiona centrul au fost finalizate în ianuarie 2017, după o perioadă de 5 ani.

Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi Arşi funcţionează, din 2014, într-un spaţiu improvizat în Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. Aici pot fi trataţi şi pacienţi care au suferit arsuri pe 20% din suprafaţa corpului.

Clinica "marilor arşi" va avea 20 de locuri, din care cinci sunt destinate celor cu arsuri grave. Alte cinci de locuri sunt destinate celor care au nevoie de tratament post operator în clinica de Terapie Intensivă.

Coordonatorul centrului, prof. univ. dr. Theodor Stamate, a spus că întreg corpul medical de la această clinică a urmat trei stagii de perfecţionare în Franţa, la Paris şi Lyon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel