Chirurgii stresații fac mai multe greșeli

Orele de muncă noaptea sunt mai devastatoare decât se credea
Orele de muncă noaptea sunt mai devastatoare decât se credea

Medicii chirurgi aflați sub stres fac mai multe greșeli în sala de operație, arată un nou studiu care a folosit o tehnologie care a capturat activitatea electrică a inimii a doctorilor. În momentele de stres în sala de operație, chirurgii sunt predispuși să facă cu până la 66% mai multe greșeli.

Autorul studiului, Peter Dupont Grantcharov, este student la Institutul de Științe a Datelor de la Universitatea Columbia. Cu un an și jumătate în urmă, Grantcharov a avut ideea de a-l ruga pe dr. Homero Rivas, profesor asociat de chirurgie la Centrul Medical Stanford, să poarte un tricou inteligent în timp ce făcea operații.

Tricoul, destinat să ofere sportivilor date fiziologice precise în timpul antrenamentelor, măsoară impulsurile electrice care declanșează bătăile inimii. Din aceste date, statisticile de variabilitate a ritmului cardiac au determinat nivelul de stres al dr. Rivas. Lui Grantcharov i s-a permis accesul în sala de operații, unde a colectat înregistrări video ale dr. Rivas în timp ce lucra.

Un alt cercetător a revizuit mai târziu înregistrările și a documentat greșelile lui Rivas folosind cadre validate pentru evaluarea performanței chirurgicale. Atât nivelurile de stres, cât și erorile chirurgicale au fost marcate în timp, astfel încât Grantcharov putea să coreleze cele două. Aceste date au condus la constatarea oarecum alarmantă că efectul stresului pe termen scurt duce la o creștere de 66% a erorilor chirurgicale.

Echipa de cercetare a descoperit că, în timpul intervalelor de stres pe termen scurt, care pot fi declanșate de un gând negativ sau de un zgomot puternic în sala de operație, chirurgii sunt mult mai predispuși să facă greșeli care pot provoca sângerare, arsurisau rupturi ale țesuturilor.

Rezultatele studiului, ar putea duce la elaborarea unui protocol menit să reducă stresul acut sau pe termen scurt asupra chirurgilor care lucrează în sala de operație. Erorile medicale determină între 250.000-440.000 de decese anual în S.U.A., iar o parte din acele greșeli apar în sălile de operații, informează Medicalxpress.com. Orice schimbare în practica obișnuită care reduce numărul greșelilor făcute de chirurgi din cauza stresului ar putea reduce și numărul deceselor.

 Studiul integral il puteti citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel