Cianoza: de ce ți se învinețesc buzele. Când trebuie să te duci la Urgență

Angela Sabău |
Data publicării:
Învinețirea buzelor poate fi simptom al unei afecțiuni grave
Învinețirea buzelor poate fi simptom al unei afecțiuni grave

Cianoza este termenul medical pentru învinețirea buzelor, a pielii, a limbii sau a altor membrane mucoase. Cianoza apare atunci când organismul nu primește suficient sânge oxigenat. 

Deși buzele oamenilor își pot schimba culoarea atunci când sunt expuse la temperaturi scăzute, cianoza necesită adesea intervenție medicală.
La persoanele albe, cianoza face ca buzele și pielea să devină albastre. La persoanele de culoare, cianoza poate face ca buzele și pielea să devină gri sau albicioase, dar ar putea deveni mai evidente la  gingii, în jurul ochilor și a unghiilor.

Cianoza poate indica un flux sanguin slab către unele zone ale corpului.
Potrivit Serviciului Național de Sănătate (NHS) al Regatului Unit, dacă o persoană are buzele cianotice, trebuie să solicite ajutor medical de urgență.
Dacă o persoană se confruntă cu cianoză la nivelul degetelor sau de la picioare, ar trebui să se prezinte la un medic.
Iată câteva dintre cauzele cianozei și situații în care ar trebui să sune la Urgențe:

E indicată apelarea numărului de urgență 112 dacă observați că buzele unei persoane își schimbă culoarea și apar următoarele simptome:
buzele, fața, limba sau pielea devin brusc albastre sau gri
respirație dificilă
dureri în piept

- Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Potrivit American Lung Association (ALA), o persoană cu BPOC poate prezenta apariția cianozei atunci când simptomele se agravează. De asemenea, după expunerea la un declanșator, cum ar fi alergeni sau poluarea aerului, sau dacă are o infecție toracică.
Uneori, aparițiile BPOC pot provoca cianoză, dureri în piept și confuzie.
Acestea sunt simptome grave și necesită asistență medicală de urgență.

- Astm

Un atac de astm sever este o altă urgență medicală. Dacă apare și cianoza la buze, degete sau unghiile devin foarte palide sau albastre, persoanele care suferă de un atac de astm sever pot avea, de asemenea, simptome însoțitoare.
Potrivit Fundației pentru Astm și Alergie din America, simptomele pot include:
respirație rapidă cu retracții toracice
mișcare rapidă a nărilor
mișcare profundă și rapidă a stomacului
extinderea pieptului, care nu se dezumflă la expirație
sugarii nu pot răspunde sau recunoaște părinții

Atacurile de astm pot fi prevenite prin cunoașterea și evitarea declanșatorilor lor.
Fiecare persoană poate avea un declanșator diferit, cum ar fi polen, pisici, fum de tigara, vapori de la produsele de curățat de uz casnic, virusuri de răceală și gripă.

- Sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS)

Potrivit ALA, persoanele care se confruntă cu ARDS au leziuni pulmonare severe, de obicei datorate traumei sau infecțiilor. ARDS apare de obicei la persoanele care se află deja în spital, dar se poate întâmpla în continuare în afara unui spital. Este o urgență medicală.
Când o persoană are ARDS, lichidul intră în plămâni, ceea ce face dificilă respirația și introducerea oxigenului în sânge. Având lipsă de oxigen, pielea și buzele pot deveni albastre sau albe. Acesta este un semn pentru a suna la 112.
Conform ALA, alte simptome care pot sugera ARDS includ:
respirație tulburată
ritm cardiac rapid
unghiile albastre sau palide
În spital, medicii vor face o radiografie pentru a evalua cantitatea de lichid din plămâni și pentru a verifica nivelul de oxigen din sânge.

- Pneumotorax

Se întâmplă atunci când aerul care pătrunde în spațiul dintre plămâni și peretele toracic împinge spre exteriorul plămânului, provocând prăbușirea acestuia.
Există diferite tipuri de pneumotorax:
Spontan primar: Acest tip apare atunci când o persoană nu are istoric cunoscut de boală pulmonară.
Spontan secundar: Acest tip apare de obicei din cauza bolilor pulmonare, cum ar fi BPOC, astm și fibroză chistică.
Traumatic: Acest lucru se datorează unei leziuni care permite scurgerea aerului în cavitatea care înconjoară plămânii.
Este posibil ca unele persoane să nu prezinte niciun simptom. Cu toate acestea, conform Johns Hopkins Medicine, simptomele pot include:
respirație dificila
buzele și pielea cenușii sau albastre
piept strâns
o ritm cardiac rapid
oboseală
dificultăți de respirație
durere toracică bruscă acută localizată în zona pneumotoraxului
Un pneumotorax este o urgență medicală. Medicii vor observa scăderea oxigenului arterial și vor prescrie imediat terapia cu oxigen. Unele persoane pot avea nevoie doar de observație, deoarece presiunea se stabilizează.

În alte situații, oamenii pot necesita aspirație, ceea ce implică introducerea unui cateter în cavitatea pleurală pentru a evacua aerul din cavitate.
Un articol din BMJ Clinical Evidence afirmă că, deși moartea din cauza pneumotoraxului este rară, este o urgență medicală. Oricine crede că se confruntă cu un pneumotorax trebuie să meargă la camera de urgență (link spre studiu).

- Convulsii

Potrivit unui articol anterior din Epilepsy Currents, cianoza este frecventă la persoanele cu convulsii tonico-clonice și convulsii tonice prelungite. În timpul convulsiei, persoana poate prezenta apnee, unde încetează temporar să respire. Acest lucru limitează circulația oxigenului. O persoană care se confruntă cu o criză tonico-clonică poate prezenta pierderea cunoștinței.
Dacă cineva observă că o persoană are o criză, ar trebui să încerce să o rostogolească pe o parte pentru a reduce riscul de sufocare și aspirație.
Deși cele mai multe crize tonico-clonice se rezolvă spontan, o persoană care se confruntă cu așa ceva ar trebui să meargă la camera de urgență. Unele persoane pot necesita medicamente anti-convulsii pentru a preveni convulsiile.

Afecțiuni cardiace

Uneori, dermatologii pot spune dacă o persoană are o afecțiune cardiacă prin nuanța albastră sau violet a pielii. Academia Americană de Dermatologie afirmă că modificările culorii pielii sau ale buzelor pot indica blocarea unui vas de sânge. Fără tratament, lipsa de sânge și oxigen poate provoca moartea pielii și a țesuturilor subiacente. Dacă alte simptome însoțesc cianoza, cum ar fi durerea sau amorțeala în zonă, oamenii ar trebui să vorbească cu un medic.

Cianoza la copii

Dacă o persoană observă că buzele unui bebeluș sunt albastre sau gri, trebuie să contacteze un profesionist din domeniul sănătății pentru sfaturi.

- Virusul sincițial respirator (RSV)

RSV este un virus care provoacă simptome care seamănă cu răceala obișnuită. Sugarii sunt un grup cu risc ridicat, iar 5-20% necesită spitalizare. În cazuri ușoare, un sugar poate avea congestie, febră, tuse, mucozități nazale și dureri în gât. Simptomele se elimină de obicei în câteva zile, conform ALA. Cu toate acestea, dacă un părinte sau un îngrijitor observă o respirație șuierătoare sau tuse, aceasta poate indica faptul că RSV este mai sever.
Alte simptome ale VSR severe includ respirații scurte, superficiale, rapide, care provoacă mișcări ale pieptului, în zona coastelor.
Nările copilului pot, de asemenea, să se lărgească. Buzele albastre sau gri, gura și unghiile pot apărea, de asemenea, din cauza lipsei de oxigen.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel