Cine nu ar trebui să ia antiinflamatoare. Pot duce la hipertensiune, hemoragii digestive sau cerebrale

Monika Baciu |
Data publicării:
ibuprofen - FOTO: Freepik@EyeEM
ibuprofen - FOTO: Freepik@EyeEM

Acest antiinflamator poate provoca grave probleme cardiace, hemoragii digestive sau AVC. O categorie de persoane nu ar trebui să folosească antiinflamatoarele.

Antiinflamatoarele sunt utilizate pentru a trata durerea și inflamația, blocând producerea de prostaglandine în organism. Cu toate acestea, utilizarea acestora poate avea efecte secundare precum amețeli, tensiune arterială crescută și probleme gastrointestinale, iar riscurile asociate includ atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale și sângerări gastrointestinale.

Ibuprofenul este un medicament antiinflamator utilizat pentru a trata durerea și inflamația prin blocarea producției de prostaglandine. Cu toate acestea, utilizarea sa poate avea efecte secundare precum amețeli, tensiune arterială crescută și probleme gastrointestinale, iar riscurile includ atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale și sângerări gastrointestinale.

Pentru persoanele cu afecțiuni precum boala Crohn și colita ulcerativă, ibuprofenul poate agrava simptomele și este recomandat să fie evitat.

Ibuprofenul, asociat cu efecte secundare

La fel ca alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), ibuprofenul acționează prin blocarea capacității corpului de a produce prostaglandine care induc durerea. Deși ibuprofenul aduce o ușurare temporară durerii și inflamației, nu tratează cauza afecțiunii.

La fel ca orice medicament, ibuprofenul vine cu efecte secundare precum amețeli, tensiune arterială crescută și probleme gastrointestinale. Administrarea ibuprofenului implică mai multe riscuri, inclusiv riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Ibuprofenul poate provoca, de asemenea, sângerări la nivelul stomacului, esofagului sau intestinelor, în special dacă îl iei pentru o perioadă lungă sau iei doze mari.

Vezi și: 3 legume care cresc glicemia. Diabeticii, consum cu prudență

Cine nu ar trebui să ia antiinflamatoare

Persoanele cu anumite afecțiuni ar trebui să discute cu medicul înainte de a lua ibuprofen, deoarece acesta ar putea să le agraveze afecțiunea sau să crească efectele secundare. Ibuprofenul poate agrava simptomele sau poate declanșa o recrudescență a bolii Crohn și colitei ulcerative.

Tratarea durerii în cazul bolilor Crohn și colitei ulcerative

Antiinflamatoare - FOTO: Freepik@milanmarkovic

În mod obișnuit, persoanelor cu boala Crohn și colita ulcerativă li se spune să ia alte medicamente pentru durere. Dar o revizuire sistematică din 2018 în Alimentary Pharmacology and Therapeutics a sumarizat 18 studii publicate între 1983 și 2016 care au examinat legătura dintre AINS și aceste afecțiuni medicale. Analiza nu a descoperit o agravare semnificativă a bolii Crohn și colitei ulcerative după administrarea ibuprofenului. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au limitat analiza la studiile mai stricte, AINS-urile au părut să agraveze boala Crohn, dar nu și colita ulcerativă.

Crohn's and Colitis UK sugerează evitarea AINS-urilor precum ibuprofenul dacă suferi de una dintre aceste afecțiuni. Chiar dacă ai afecțiunea sub control, luarea unui AINS ar putea provoca o recrudescență. Ar trebui să eviți, de asemenea, medicamentele fără prescripție medicală pentru diaree dacă suferi de boala Crohn sau colita ulcerativă, deoarece ar putea provoca megacolon toxic.

În schimb, poți recurge la utilizarea de agenți de îngroșare pe bază de plante care ajută la îngroșarea scaunului.  Cu toate acestea, ar trebui să îi eviți dacă ai o îngustare a intestinului. Dacă suferi de constipație, consultă-ți medicul pentru a-ți sugera un laxativ osmotic pentru a obține ameliorare.

Vezi și: Degradarea creierului, accelerată de cum ne trăim viața. Factorul care pur și simplu distruge creierul iremediabil

Administrarea ibuprofenului în siguranță

Femeile însărcinate ar trebui să evite să ia ibuprofen deoarece acesta poate afecta fătul, în special dacă este administrat în săptămâna a 20-a de sarcină.

Adulții cu vârsta peste 75 de ani care iau ibuprofen pentru artrită sau alte afecțiuni ar trebui să discute cu medicul despre riscurile de a-l lua pe termen lung. Indiferent de vârstă, nu ar trebui să iei ibuprofen zilnic mai mult de 30 de zile la rând, conform Mercy Hospital. Cu o doză cuprinsă între 400 și 800 de miligrame, nu ar trebui să iei mai mult de 3.200 de miligrame de ibuprofen pe zi decât sub supravegherea unui medic.

Specialiștii recomandă înlocuirea ibuprofenului cu aspirină sau alte AINS-uri în alte medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi medicamentele pentru răceală, astfel încât să nu iei două tipuri de analgezice în același timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel