Contracepția locală cu ovule contraceptive, o alternativă sigură la anticoncepționalele hormonale. Fără efecte adverse severe și fără risc de îngrășare (P)

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Ce este contracepția locală și cum funcționează ovulele contraceptive? De ce să folosești ovulele contraceptive?

Deși anticoncepționalele se numără printre cele mai la îndemână soluții alese de către femei pentru a preveni o sarcină, acestea pot avea uneori efecte secundare cauzate de încărcătura hormonală - de la creșterea în greutate, până la lipsa apetitului sexual, absența menstruației sau altele mai grave. Acești factori sunt printre cei mai importanți în decizia de a opta pentru o metodă de contracepție fără hormoni.

Totodată, dacă te afli în situația în care trebuie să eviți metodele hormonale pentru a urma recomandările medicale în situații cum ar fi: ai născut recent, medicul ți-a recomandat să eviți dispozitivele intrauterine sau treci printr-o perioadă de schimbare hormonală, ca premenopauza – alegerea poate deveni și mai complicată. Însă, există o soluție care merită luată în considerare: contracepția locală fără hormoni, cu produse precum ovulele contraceptive Contracept-M.

Aceste ovule au o eficacitate de 94%, conform indicelui PEARL, si vin cu numeroase avantaje: nu contin hormoni și se folosesc doar atunci cand este necesar. În acest articol, vom explora în detaliu ce înseamnă contracepția locală, cum funcționează ovulele contraceptive și de ce ar putea fi cea mai buna opțiune pentru tine.

Ce este contracepția locală și cum funcționează ovulele contraceptive?

Contracepția locală este o metodă contraceptivă ce se adresează unui spectru larg de femei aflate în perioada sexuală activă, de la cele mai tinere și până la cele aflate în perioada de premenopauză. De asemenea, contracepția locală cu ovule este o variantă la care apelează din ce în ce mai multe femei, fiind practică, eficientă, se folosește când ai nevoie și doar atunci, și, mai ales, tu controlezi ce se întâmplă cu corpul tău și cum te ferești de o sarcină nedorită. 

Aceste ovule oferă protecție împotriva sarcinii făra a implica utilizarea hormonilor, ci conțin un spermicid. Spermicidele sunt soluții de contracepție care conțin ingrediente active ce funcționează prin distrugerea sau inactivarea spermei și împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul.

Substanța activă din Contracept-M - clorura de benzalconiu, este un agent tensioactiv cationic care distruge membrana celulară a spermatozoizilor. Astfel, prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei bariere la nivelul colului uterin, împiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului. 

Cum acționează contracepția locală cu ovule și cât de eficientă este?

Ovulele contraceptive Contracept-M se introduc în vagin cu 5 – 10 minute înainte de contactul sexual. Odată introdus în vagin Contracept-M începe să acționeze după 10 minute, iar durata de protecție este de 4 ore sau un singur contact sexual. În plus, ovulele pot conține lubrifianți naturali, care sporesc confortul în timpul actului sexual.

Faptul că această metodă nu se folosește zilnic, ci doar atunci când ai nevoie, este un plus, mai ales dacă nu ai o viață sexuală regulată și dacă nu dorești, în aceste condiții, să folosești o metodă care presupune administrarea zilnică a unei pilule cu hormoni.

Eficacitatea acestei metode depinde de utilizarea corectă a ovulelor. Un ovul nou trebuie introdus în vagin înainte de fiecare act sexual, indiferent de perioada ciclului menstrual. Cu o eficacitate de 94%, conform indicelui PEARL, ovulele Contracept-M sunt o opțiune sigură, flexibilă și eficientă. Totodată, este important de menționat că această forma de contracepție nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

În cazul în care te întrebi dacă există anumite poziții sexuale pe care trebuie să le eviți atunci când folosești Contracept-M răspunsul este nu. Produsul ar trebui să fie la fel de eficient indiferent de poziția adoptată în timpul contactului sexual. Indiferent de unghiul de penetrare sau de gravitație, produsul își păstrează capacitatea de a acoperi colul uterin și de a crea un mediu nefavorabil pentru spermatozoizi.

De asemenea, toaleta externă imediat după raportul sexual se face numai cu apă și nu se utilizează săpun, deoarece reduce efectul spermicidului. Spermicidul poate fi inactivat de alte substanțe aplicate în vagin, de exemplu medicamente cu aplicație locală de tipul celor folosite în candidoză.

Dacă ovulul s-a topit datorită căldurii, se recomandă a se păstra la frigider (2°C – 8°C). Ovulul va reveni la forma iniţială, fără nici o modificare a proprietăţilor medicamentului.

De ce să folosești ovulele contraceptive?

- Fără hormon. Ovulele contraceptive nu conțin hormoni, ci doar o substanță care inactivează spermatozoizii. Astfel, femeile care aleg această metodă sunt ferite de efectele adverse puternice ale pilulelor.

- Substanța activă din spermicide acționează strict local nu trece în sânge și nici în laptele matern. Ele nu ajung în uter și nu se absorb în organism, astfel că nu trec nici în sânge și nu afectează în niciun fel echilibrul hormonal. Așadar, organismul tău nu suferă transformări radicale și nu îți influențează negativ stilul de viață.

- Ușor de folosit. Ovulele sunt mici și pot fi introduse discret, oferind intimitate și confort.

- Contracepția locală se utilizează exclusiv la începutul raportului sexual și nu necesită o administrare la ore fixe. Unul dintre avantajele Contracept-M este că poate fi utilizat exact atunci când este nevoie. Nu necesită o utilizare constantă sau o planificare în avans.

- Fără efecte secundare sistemice. Deoarece nu conțin hormoni, ovulele au, în general, mai puține efecte secundare în comparație cu contraceptivele hormonale, și dacă există acestea sunt doar local.

- Ovulele contraceptive pot fi utilizate fără un consult medical prealabil, nu necesită monitorizare medicală ulterioară, nu dau reacții adverse severe, prezintă efecte antiseptice și antimicrobiene, nu modifică mucoasa vaginală și pH-ul vaginal.

Când nu este indicată contracepția locală cu ovule contraceptive?

Contracept-M nu este indicat dacă folosești medicamente administrate intravaginal, orice tratament local cu administrare vaginală poate inactiva contraceptivul local. Nu folosi ovulul contraceptiv dacă ai hipersensibilitate la clorura de benzalconiu sau la oricare dintre celelalte substanțe ce intră în componența lui, sau dacă ai leziuni vaginale. De asemenea, nu folosi ovulele contraceptive dacă ai făcut o irigație vaginală cu săpun. Acest spermicid este distrus de săpunuri.

În concluzie, dacă vrei să încerci o metodă contraceptivă locală, fără hormoni, care să nu aibă efecte adverse asupra organismului tău, poți încerca Contracept-M. Fără să mai ai grija dereglărilor hormonale sau a kilogramelor în plus, te poți bucura de această metodă de contracepție doar atunci când ai nevoie, adică atunci când ai un contact sexual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel