COVID își pierde circa 90% din capacitatea de a infecta la cinci minute după ce a fost expirat în aer. Masca și distanțarea socială, vitale în oprirea transmisiei. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels

Coronavirusul are produce boala COVID-19  își pierde 90% din capacitatea de a ne infecta în decurs de 20 de minute de la eliberarea în aer – cea mai mare parte a pierderii survenind în primele 5 minute de la expirarea în aer - arată primele simulări din lume ale modulului în care SARS-CoV-2 supraviețuiește în aerul expirat. Asta dovedește importanța purtării măștii și a distanțării sociale în protecția contra COVID-19.

O scădere a infecțiozității COVID-19 la circa 10% din valoarea inițială a fost observată la trei variante de SARS-CoV-2 peste 20 de minute, cu o proporție mare pierderea care are loc în primele 5 minute după aerosolizare, arată un nou studiu postat pe parforma medrxiv.org (link direct studiu).

Descoperirile subliniază din nou importanța măsurilor luate împotriva transmiterii COVID, distanțarea fizică și purtarea măștii fiind probabil cele mai eficiente mijloace de prevenire a infecției, au arătat cercetătorii, în timp ce vetilația încăperilor, deși importantă, are un impact ceva mai mic.

„Oamenii s-au concentrat asupra spațiilor prost ventilate și s-au gândit la transmiterea prin aer la metri distanță sau într-o cameră. Nu spun că nu se întâmplă asta, dar cred că totuși cel mai mare risc de expunere este atunci când ești aproape de cineva”, a spus profesorul Jonathan Reid, director al Centrului de Cercetare a Aerosolilor de la Universitatea din Bristol și autorul principal al studiului.

„Când te îndepărtezi, nu numai că aerosolii se diluează, ci conțin și mai puțin virus infecțios, deoarece virusul și-a pierdut infectivitate. (...) Până acum, ipotezele noastre legate de cât timp supraviețuiește virusul în picăturile mici din aer s-au bazat pe studii care au implicat pulverizarea virusului în vase sigilate numite tobe Goldberg, care se rotesc pentru a menține picăturile în aer. Folosind această metodă, cercetătorii americani au descoperit anterior că virusul infecțios mai poate fi detectat și după trei ore. Totuși, astfel de experimente nu reproduc cu exactitate ceea ce se întâmplă atunci când tușim sau respirăm”, a explicat cercetătorul, britanic, pentru The Guardian.

În schimb, cercetătorii de la Universitatea din Bristol au creat un aparat care le-a permis să genereze orice număr de particule minuscule, care conțin viruși și care să leviteze ușor între două inele electrice, între cinci secunde și 20 de minute, controlând în același timp temperatura, umiditatea și intensitatea luminii din jurul particulelor. 

„Este pentru prima dată când cineva a reușit să simuleze cu adevărat ceea ce se întâmplă cu aerosolii în timpul procesului de expirare”, a spus Reid.

Studiul, care nu a fost încă revizuit de experți, a arătat că, pe măsură ce particulele virale părăsesc condițiile relativ umede și bogate în dioxid de carbon ale plămânilor, pierd rapid apă și se usucă. Și tranziția la niveluri mai scăzute de dioxid de carbon este asociată cu o creștere rapidă a pH-ului. Ambii factori perturbă capacitatea virusului de a infecta celulele umane, dar viteza cu care particulele se usucă variază în funcție de umiditatea relativă a aerului înconjurător.

Umiditatea scăzută reduce la jumătate infectivitatea în 5 secunde

Când umiditatea a fost mai mică de 50% - similar cu aerul relativ uscat din birouri, spre exemplu, - virusul și-a pierdut aproximativ jumătate din infectare în cinci secunde, după care declinul a fost mai lent și mai constant, cu o pierdere suplimentară de 19% în timpul următoarelor cinci minute. La 90% umiditate – echivalentul unui duș, spre exemplu – scăderea infecțiozității a fost mai înceată, 52% dintre particule rămânând infecțioase după cinci minute, apoi scăzând la aproximativ 10% după 20 de minute, iar după care acestea nu au existat nicio diferență între doua condiții.

Cu toate acestea, temperatura aerului nu a făcut nicio diferență în ceea ce privește infecțiozitatea virală, contrazicând astfel ipoteza că transmiterea virală este mai scăzută la temperaturi ridicate.

„Înseamnă că, dacă mă întâlnesc cu prieteni la prânz într-un pub astăzi, principalul [risc] este probabil ca eu să-l transmit prietenilor mei sau prietenii mei să mi-l transmită, mai degrabă decât să fie transmis de la cineva de pe partea cealaltă a camerei”, a spus Reid. Acest lucru evidențiază importanța purtării măștii în situațiile în care oamenii nu se pot distanța fizic, a adăugat el.

Descoperirile certifică ceea ce epidemiologii au explicat deja și anume că măștile sunt foarte eficiente, la fel și distanțarea socială. Ventilația bună a camerelor ajută, de asemenea, mai ales dacă aceasta este aproape de sursă. Aerosolii vor umple rapid spațiile interioare în absența unei ventilații adecvate, așa că, presupunând că persoana infectată rămâne în cameră, nivelurile de virus vor fi ridicate fără o bună ventilație. 

Aceleași efecte au fost observate în toate cele trei variante de Sars-CoV-2 pe care echipa le-a testat până acum, inclusiv Alpha. Ei speră să înceapă experimente și varianta Omicron în săptămânile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel