COVID: Toate restricțiile impuse din cauza OMICRON vor fi ridicate, în Finlanda, până la începutul lunii martie

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels

Guvernul finlandez va ridica toate restricțiile impuse din cauza pandemiei COVID-19 și a răspândirii variantei OMICRON până la începutul lunii martie. Deja, de săptămâna viitoare restaurantele vor funcționa până la miezul nopții, a anunțat premierul Sanna Marin

Finlanda va începe, treptat, ridicarea restricțiilor impuse pentru a ține sub control transmiterea variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, ținta fiind renunțarea la toate măsurile imuse contra COVID-19 de la începutul lunii martie, a declarat prim-ministrul Sanna Marin, după întâlnirea Guvernului special organizată pentru asta, conform televiziunii finlandeze Yle.

Restricțiile dure contra COVID-19 introduse imediat după Crăciun au obligat multe restaurante, săli de spectacole sau de sport din Finlanda să-și trimită personalul, temporar, în șomaj și să anuleze evenimente.

Guvernul finlandez are acum în plan ca, din 14 februarie, să permită funcționarea restaurantelor până la miezul nopții și să elimine restricțiile legate de adunările publice, a detaliat Sanna Marin.

Primul ministru finlandez a precizat că numărul de spitalizări s-a stabilizat, arătând chiar semne de scădere în ultimele zile. 

Sanna Marin a explicat, în fața jurnaliștilor, că este nevoie ca restricțiile să mai rămână în vigoare încă două săptămâni astfel încât guvernul să poată monitoriza evoluția epidemiei în țările vecine, Norvegia și Danemarca, „pur și simplu pentru că Finlanda este, din punct de vedere epidemiologic, cu aproximativ două săptămâni în urma altor țări”.

Guvernul fnlandez mai are în vedere să retragă în mod oficial permisul COVID-19 introdus de la mijlocul lui octombrie 2021 până la sfârșitul lui decembrie 2021, prin care aveau acces în spații publice doar persoane vaccinate sau cu un test negativ recent de COVID.

„Credem că nu avem în prezent condițiile legale necesare pentru a introduce un permis Covid. THL (Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare, n.r.) consideră că nu mai există o bază epidemiologică pentru aceasta, adică nu putem folosi permisul pentru a ocoli restricțiile în acest moment. Asta ar însemna restrângerea drepturilor fundamentale ale unui cetățean. Nu putem face asta dacă nu este absolut necesar", a declarat Marin.

Guvernul finlandez recomandă, de asemenea, agențiilor administrative de stat regionale să ridice restricțiile actuale impuse adunărilor publice, cum ar fi evenimentele sportive și culturale, începând cu 14 februarie.

Marin a spus că mesajul ei principal este să îndemne oamenii să facă vaccinul COVID-19. Ea a anunțat că un grup de lucru ministerial pentru coronavirus urmează să continue să actualizeze constant ridicarea restricțiilor.

În ciuda numărului mare de infectări din jurul Anului Nou, Finlanda rămâne printre țările cel mai puțin afectate de pandemia COVID, raportând până acum 501.152 de cazuri de infectare cu coronavirus și 2.012 decese la o populație de 5,5 milioane de locuitori. La momentul actual, în spitalele finlandeze sunt internați 655 de pacienți cu COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel