Cu ce stingi iuțeala după ce ai mâncat picant. 8 metode rapide să elimini capsaicina

Cu ce stingi iuteala - Foto: Freepik @fotoslaz
Cu ce stingi iuteala - Foto: Freepik @fotoslaz

Ce să faci dacă ai mâncat foarte picant: trucuri și remedii pentru a "stinge" iuțeala.

Cu ce stingi iuțeala după ce ai mâncat picant? Atunci când te confrunți cu o masă extrem de picantă și simți că limba îți ia foc, nu trebuie să intri în panică. Există mai multe trucuri și remedii care te pot ajuta să atenuezi senzația de arsură și să te simți mai bine.

În acest articol îți vom arăta cele 8 strategii eficiente pentru a "stinge" iuțeala.

Capsaicina este o substanță chimică naturală găsită în ardeii iuți, cum ar fi ardeii jalapeño, habanero, piperul cayenne și multe altele și care este responsabilă pentru senzația de arsură sau iuțeală intensă pe care o simțim atunci când consumăm alimente picante. Această senzație se cauzează modului în care capsaicina interacționează cu receptorii de durere din gură și piele.

Capsaicina acționează prin stimularea receptorilor și declanșează un răspuns în nervii senzoriali, ceea ce provoacă senzația de arsură, furnicături sau disconfort. Cu cât alimentul conține mai multă capsaicină, cu atât iuțeala este mai puternică.

Deși iuțeala poate fi inconfortabilă sau chiar dureroasă pentru unii oameni, capsaicina are și anumite beneficii. A fost asociată cu efecte antiinflamatoare, antioxidante și chiar analgezice. 

Mai mult, este utilizată în unele creme și unguente pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi durerile musculare sau neuropatia diabetică. Capsaicina este, de asemenea, investigată pentru posibile beneficii asupra sănătății, cum ar fi susținerea metabolismului și controlul apetitului.

Cu toate acestea, este important să fie consumată cu moderație, deoarece excesul de capsaicină poate avea efecte negative asupra sistemului digestiv sau poate agrava anumite afecțiuni.

Dacă ai o sensibilitate crescută la alimentele picante sau suferi de probleme de sănătate, este întotdeauna recomandabil să consulți un specialist medical.

Cele 8 trucuri să stingi iuțeala după ce ai mâncat ceva picant

1. Consumă produse lactate

Lactatele, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza, conțin grăsimi și proteine care pot lega capsaicina, substanța responsabilă de iuțeala arzătoare din ardeiul iute.

Deci, dacă ai mâncat foarte picant sau te pișcă foarte tare un ardei iute, consumă o cantitate moderată de lactate pentru a neutraliza senzația de arsură. Iaurtul rece poate fi foarte reconfortant.

Ardeiul Cayenne scade riscul mortalității. Ce este Capsaicina și ce beneficii are

2. Consumă carbohidrați

Alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, orezul sau pastele, pot ajuta la reducerea iuțelii. Acestea acoperă papilele gustative și pot calma senzația de iuțeală.

3. Ulei vegetal

Un alt remediu simplu este să consumi puțin ulei vegetal, de exemplu ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui. Acesta poate ajuta la diluarea capsaicinei și la reducerea senzației de arsură.

4. Consumă fructe și legume reci

Pepenele, castraveții sau morcovii reci pot fi foarte răcoritori atunci când mănânci ceva picant. Acestea pot ajuta la reducerea temperaturii din gură și la calmarea senzației de arsură.

5. Apă și băuturi răcoritoare

Deși apa nu va elimina complet iuțeala, poate oferi un răgaz temporar de confort. Cu toate acestea, evită să bei prea multă apă, deoarece poate răspândi capsaicina în gură.

Băuturile răcoritoare, cum ar fi cele carbogazoase sau cu gheață, pot ajuta la potolirea iuțelii.

6. Mănâncă alimente bogate în amidon

Alimente precum cartofii sau bananele pot ajuta la absorbția capsaicinei și la reducerea iuțelii.

7. Încearcă menta sau guma de mestecat:

Guma de mestecat sau pastilele cu aromă de mentă pot oferi o senzație de răcorire în gură și pot ajuta la atenuarea iuțelii.

8. Miere

Mierea poate ajuta la acoperirea și calmarea zonelor afectate de arsură.

Atenție!

Evită să bei alcool dacă ai mâncat picant, pentru că alcoolul poate amplifica senzația de arsură.

Toate aceste metode oferă doar alinare temporară și nu elimină complet senzația de arsură. Dacă suferi de o sensibilitate extremă la alimentele picante sau dacă senzația persistă sau se agravează, este recomandat să consulți un medic.

De asemenea, încearcă să fii mai prudent în alegerea nivelului de iuțeală atunci când comanzi sau gătești mâncare picantă pentru a evita disconfortul sau problemele de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel