Ardeiul Cayenne scade riscul mortalității. Ce este Capsaicina și ce beneficii are

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Ardeiul Cayenne Foto: Freepik @bt1976
Ardeiul Cayenne Foto: Freepik @bt1976

Ardeiul Cayenne scade riscul mortalității. Conțin compuși vegetali care sunt benefici pentru sănătatea generală.

Cercetările sunt limitate în ceea ce privește potențialele beneficii pentru sănătate ale consumului de ardei cayenne, dar ar putea fi totuși util să îi adăugi în dieta ta.

Ardeii de Cayenne, cunoscuți științific sub numele de Capsicum annuum,aparțin familiei Solanaceae , care include, de asemenea, roșiile, vinetele și cartofii

Sunt un tip de ardei iute și au o aromă moderat picantă și iute datorită unui compus numit capsaicină.

Capsaicina, compusul care conferă ardeilor cayenne aroma picantă caracteristică, este legată de unele beneficii pentru sănătate atunci când este consumată sub formă de supliment. Cu toate acestea, deoarece cercetarea conexă nu a investigat în mod specific ardeiul cayenne, sunt necesare mai multe studii.

Cu toate acestea, adăugarea de ardei cayenne în dieta ta poate fi benefică pentru sănătatea ta în câteva moduri.

1. Conține mai mulți nutrienți importanți

Ardeii Cayenne și alte tipuri de ardei iuți sunt o sursă concentrată de mulți nutrienți și pot fi un adaos sănătos la dieta ta.

Iată care este defalcarea nutrițională pentru un ardei iute roșu de 45 de grame:

- Calorii: 18

- Proteine: 0,8 grame

- Grăsimi: 0,2 grame

- Carbohidrați: 3,9 grame

- Fibre: 0.7 grame

- Vitamina C: 72% din DV

- Provitamina A: 48% din valoarea zilnică (DV)

- Vitamina B6: 13% din VD

- Vitamina K: 5% din VD

După cum puteți vedea, doar un singur ardei iute oferă o cantitate impresionantă de nutrienți.

Ardeii iuți, precum ardeiul cayenne, sunt deosebit de bogați în carotenoizi provitamina A și vitamina C.

Vitamina A există în două forme: provitamina A și vitamina A preformată. Carotenoidele provitaminei A se găsesc în alimentele vegetale, în timp ce vitamina A preformată este concentrată în alimentele de origine animală.

Carotenoizii provitaminei A care se găsesc în boiaua de ardei iute includ alfa-carotenul și beta-carotenul, pe care organismul le poate transforma în forma activă a vitaminei A.

Vitamina A este un nutrient esențial care este implicat în multe aspecte ale sănătății. De exemplu, este necesară pentru:

- Funcționarea sistemului imunitar

- Vedere

- Reproducere

- Creștere și dezvoltare

- Sănătatea oaselor

În plus, ardeii iuți, cum ar fi ardeiul cayenne, sunt plini de vitamina C.

Un singur ardei iute de 45 de grame furnizează 72% din acest nutrient. Ca și vitamina A, vitamina C este esențială pentru sănătatea imunitară. De asemenea, joacă roluri critice în producția de colagen, absorbția fierului și sinteza neurotransmițătorilor.

În plus, ardeii iuți, cum ar fi ardeiul cayenne, furnizează nutrienți precum B6, vitamina K, potasiu și magneziu.

Chiar dacă ardeii cayenne sunt nutritivi, majoritatea oamenilor pot suporta doar o porție mică din cauza gustului lor intens picant. Cu toate acestea, consumul unor cantități mici de ardei cayenne în mod regulat ar putea contribui la îmbunătățirea aportului de anumiți nutrienți.

2. Sursă de capsaicină 

Multe dintre beneficiile pentru sănătate atribuite ardeilor iuți, cum ar fi ardeiul cayenne, sunt legate de conținutul lor de capsaicină. Ardeii conțin o varietate de compuși numiți capsaicinoizi, dar capsaicina este cea mai abundentă.

Atunci când o consumați sub formă de supliment în doze mari sau o aplicați local, capsaicina poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv:

- Ameliorarea durerii

- Îmbunătățirea performanțelor atletice

- Scăderea nivelului de zahăr din sânge

Cu toate acestea, cercetările privind efectele administrării de suplimente de capsaicină sunt destul de limitate, iar mai multe dovezi susțin utilizarea aplicațiilor topice de capsaicină, cum ar fi cremele care conțin capsaicină.

Cercetările sugerează, de asemenea, că capsaicina are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Cu toate acestea, nu este clar dacă cantitățile de capsaicină consumate în porțiile normale de ardei cayenne și de alți ardei iuți au beneficii semnificative.

Chiar dacă capsaicina care se găsește în ardeii cayenne oferă probabil unele beneficii, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care capsaicina derivată din porțiile normale de ardei cayenne afectează sănătatea.

3. Plin de compuși vegetali benefici

Deși capsaicina este poate cel mai cunoscut compus vegetal găsit în ardeii cayenne, aceștia conțin mult mai mulți compuși vegetali protectori care pot avea efecte antioxidante și antiinflamatorii în organism.

De exemplu, ardeii cayenne oferă:

- Flavonoide

- Vitamina C

- Carotenoizi

Toate acestea pot ajuta la protejarea împotriva daunelor celulare cauzate de stresul oxidativ - un dezechilibru între moleculele dăunătoare numite radicali liberi și apărarea antioxidantă din organism.

Un studiu din 2015 a arătat că soiurile de ardei Capsicum annuum, inclusiv un tip de ardei cayenne, au avut cea mai mare activitate antioxidantă în comparație cu alte tipuri de ardei, inclusiv ardei de tip habanero.

Urmarea unei diete bogate în alimente bogate în nutrienți și antioxidanți, cum ar fi ardeii, ar putea contribui la promovarea unei sănătăți optime și la creșterea apărării antioxidante a organismului.

Studiile arată că o dietă bogată în alimente vegetale care conțin o varietate de antioxidanți ar putea proteja împotriva anumitor afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, și ar putea contribui la prelungirea vieții.

Consumul de ardei cayenne, alături de alte fructe și legume, este o modalitate inteligentă de a vă menține sănătoși, oferind în același timp organismului tău compuși vegetali protectori și nutrienți esențiali.

4. Consumul regulat de ardei iute poate fi benefic pentru sănătatea generală

Chiar dacă studiile privind consumul de ardei iute și sănătatea sunt limitate, unele studii au asociat consumul de ardei iute, în general, cu îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate.

Cercetătorii cred că compușii benefici care se găsesc în ardeii iuți, inclusiv capsaicina, pot ajuta la reducerea inflamației și a daunelor oxidative, ceea ce ar putea contribui la protejarea împotriva anumitor afecțiuni de sănătate, inclusiv a bolilor de inimă.

De exemplu, un studiu italian din 2019, care a inclus 22.811 adulți, a constatat că un consum regulat de ardei iute a fost asociat cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă.

Unii cercetători sugerează că capsaicina poate îmbunătăți anumite aspecte ale sănătății cardiovasculare, inclusiv funcția vaselor de sânge, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest potențial beneficiu.

Un studiu din 2021, compus din patru studii observaționale, a constatat că consumul de ardei iute a fost asociat cu un risc redus de deces din toate cauzele.

Alte studii au asociat, de asemenea, consumul de ardei iute cu un risc mai mic de mortalitate din toate cauzele.

Deși aceste constatări sunt încurajatoare, acest lucru nu înseamnă că dacă mâncați un ardei iute în fiecare zi vă va proteja de apariția bolilor cronice. Înseamnă pur și simplu că unele studii au descoperit asocieri între consumul de ardei iute și unele beneficii potențiale pentru sănătate.

Dacă încercați să vă îmbunătățiți starea de sănătate, este mai bine să vă examinați dieta în ansamblu, în loc să vă concentrați asupra unui singur aliment, cum ar fi ardeii iuți.

Mâncatul mai multor legume și fructe, somnul suficient, reducerea stresului și practicarea unei activități regulate sunt mult mai importante pentru protejarea sănătății decât adăugarea unui anumit aliment în dieta ta.

5. Poate aromatiza mâncarea fără a fi nevoie de adaos de sare 

Deși sarea nu este rea pentru dumneavoastră atunci când o consumați în cantități mici, consumul prea mare de sare poate avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră și poate chiar crește riscul de a suferi de anumite afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile de inimă.

Interesant este faptul că folosirea boiazului pentru a vă aromatiza mâncarea vă poate ajuta să vă reduceți consumul de sare.

Un studiu din 2017 a constatat că, atunci când participanții au adăugat piper cayenne în supă, au fost mai puțin predispuși să dorească sare, au fost mai puțin înfometați și s-au simțit mai sătui la 1 oră după masă.

Cu toate acestea, studiul a constatat că participanții păreau să poftească la mai multe dulciuri și grăsimi după consumul de ardei iute. Din acest motiv, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care cayenne afectează percepția gustului și pofta de mâncare.

Dacă folosiți sarea pentru a vă aromatiza mâncarea, ați putea încerca să adăugați un strop de praf de piper cayenne pentru a vedea dacă vă ajută să folosiți mai puțină sare.

De asemenea, ați putea încerca să adăugați piper cayenne proaspăt, tocat fin, în rețete precum omletele și sosurile pentru salate, pentru a reduce nevoia de sare adăugată.

6. Incredibil de versatil în bucătărie

Puteți folosi piperul cayenne într-o varietate de moduri.

Savurați ardeiul cayenne în stare proaspătă sau adăugați-l în mâncăruri gătite pentru un plus de savoare.

În plus, puteți folosi piperul cayenne sub formă de pudră într-o serie de rețete, atât dulci, cât și sărate.

Iată câteva moduri de a folosi piperul cayenne:

- Adăugă ardei cayenne proaspăt tocat fin la prăjeli.

- Folosește puțină pudră de ardei cayenne în tocănițe, chili și supe.

- Adăugă boiaua proaspătă pudră sau tocată în produsele de patiserie, cum ar fi pâinea de porumb și prăjitura cu ciocolată.

- Amestecă puțină pudră de cayenne în mâncăruri cu ouă, cum ar fi frittatas și omlete.

- Presară un pic de pudră de cayenne în ciocolata caldă pentru o notă picantă.

- Folosește boiaua proaspătă sau pudră de cayenne în pansamente și marinade.

- Adăugă piper cayenne în cidrul de casă pentru foc.

- Fă propriul sos picant cu piper cayenne și alte câteva ingrediente simple.

Dacă sunteți nou în utilizarea ardeilor iuți, cum ar fi piperul cayenne, este important să începeți cu o cantitate mică. Acești ardei sunt destul de picanți și pot domina cu ușurință aroma unui fel de mâncare, așa că nu doriți să exagerați.

Atunci când lucrați cu ardei cayenne sau cu orice alt ardei iute în bucătărie, evitați să vă atingeți ochii după ce îi manipulați. Ardeii de Cayenne vă pot irita ochii și pielea, așa că spălați-vă bine pe mâini după ce îi tăiați sau îi atingeți.

De asemenea, dacă alimentele picante tind să vă deranjeze stomacul sau să vă dea arsuri la stomac, este posibil să doriți să evitați ardeiul cayenne, mai ales în doze mari.

Dimensiunile normale ale porțiilor de piper cayenne proaspăt și sub formă de pulbere sunt sigure. Cu toate acestea, administrarea de suplimente cu doze mari de piper cayenne a fost legată de efecte secundare periculoase la unele persoane, inclusiv bătăi neregulate ale inimii și tensiune arterială ridicată.

Suplimentele cu doze mari de piper cayenne se pare că au dus la atacuri de cord în cel puțin două cazuri documentate, așa că este probabil cel mai bine să evitați aceste tipuri de suplimente.

Ardeiul Cayenne este un ardei moderat picant care este surprinzător de hrănitor.

Este o sursă excelentă de provitamina A și vitamina C. În plus, conține o varietate de compuși vegetali protectori, precum capsaicina și flavonoidele.

Unele studii au asociat consumul de ardei iute în general cu un risc mai mic de mortalitate, iar unii cercetători au sugerat că compușii vegetali care se găsesc în ardeiul cayenne pot fi benefici pentru sănătatea inimii.

Cu toate acestea, cercetările privind beneficiile specifice ale piperului cayenne sunt limitate în prezent și sunt necesare mai multe studii pentru a evalua modul în care consumul de piper cayenne vă poate afecta sănătatea.

Dacă sunteți în căutarea unui nou mod de a adăuga aromă mâncării și sunteți un fan al condimentelor, încercați să folosiți piper cayenne proaspăt sau sub formă de pudră în următoarea ta rețetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel