Dan Zaharescu (ARPIM): Nu există nicio justificare pentru întârzierea Legii vaccinării

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Vaccinare
Vaccinare

Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, a explicat, la dezbaterea DC Media Group intitulată „Vaccinarea: ignorată în România, soluție pentru a lupta cu epidemiile prevenibile”, că nu există nicio justificare pentru întârzierea adoptării Legii Vaccinării.

Programul Național de Imunizare de rutină trebuie să continue, mai ales în situația dată de pandemia de coronavirus, pentru a evita apariția unor alte epidemii în timp ce ne luptăm cu COVID-19, a arătat Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), la dezbaterea DC Media Group intitulată „Vaccinarea: ignorată în România, soluție pentru a lupta cu epidemiile prevenibile".

„Este evident că mai mult ca niciodată vaccinarea trebuie tratată ca o problemă de sănătate publică și una dintre măsurile pe care companiile membre ARPIM le consideră absolut esențiale este legată de asigurarea condițiilor de vaccinare în conformitate cu Programul Național de Vaccinare și cu recomandările OMS, tocmai pentru a evita izbucnirea de noi crize epidemiologice în timpul pandemiei de COVID-19. Așa cum arăta și dr Gindrovel Dumitra, sunt necesare ghiduri și recomandări clare pentru modul în care să se desfășoare vaccinarea de rutină, însoțite de exemple și de practici concrete despre cum se poate implementa această vaccinare, pentru a nu infecta copiii care se prezintă în această perioadă la vaccinare. Fără îndoială că în plan internațional acest lucru a fost foarte serios luat în calcul. Biroul European al OMS a emis la 20 martie un ghid privind serviciile de imunizare de rutină în timpul, pandemiei, în regiunea europeană, și acest ghid a fost actualizat o săptămână mai târziu. De asemenea, România a implementat rapid acest ghid, dar până în acest moment nu există o comunicare serioasă din partea Ministerului Sănătății spre DSP-uri, spre teritoriu. Ghidul OMS specifică faptul că serviciile de imunizare sunt o componentă esențială a serviciilor de sănătate, și prin urmare programele de imunizare de rutină trebuie menținute atâta timp cât permit măsurile de luptă împotriva COVID-19", a spus Dan Zaharescu.

Antivacciniștii, puțini dar vocali

Directorul Executiv al ARIM arată că nu există nicio scuză pentru a nu adopta Legea vaccinării și că mișcarea anti-vaccinistă e doar extrem de vocală, nu și consistentă.

„Pe de altă parte, un alt aspect care nu trebuie deloc neglijat este cel legat de necesitatea adoptării cât mai rapide a Legii vaccinării. Avem de o bună bucată de timp în Parlament un act normativ, un proiect de lege care este în fază finală, dar care din păcate există sau aparent există încă ezitări în a fi adoptată. În situația actuală, nu există nicio justificare pentru întârzierea adoptării acestei legi și pentru punerea în aplicare a măsurilor care sunt prevăzute acolo. Fără îndoială că există presiuni din partea mișcărilor antivaccinale, dar aceste presiuni sunt în primul rând facilitate de tăcerea autorităților pe acest subiect. Mișcările antivaccinare reprezintă o minoritate redusă dar foarte vocală, deci pe cât este de mică, ca număr, pe atât este de vocală și de activă și s-a creat impresia că sunt mulți militanți, dar când colo sunt doar câteva zeci, care sunt în schimb extrem de vocali. Pe de altă parte este important de subliniat că românii se informează din ce în ce mai mult din surse oficiale și au înțeles riscul de a da crezare fake news-urilor, și din ce în ce mai mulți știu să găsească informațiile necesare pe site-urile corecte", a detaliat Dan Zaharescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel