De ce unii oameni dezvoltă puțini anticorpi după un vaccin. STUDIU. Un hormon e de vină

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinarea. Foto: Pixabay
Vaccinarea. Foto: Pixabay

Cercetători australieni au identificat o asociere între nivelul scăzut al unui hormon și răspunsul slab - adică puțini anticorpi - la un vaccin.

O echipă de cercetători din Australia a descoperit că un nivel scăzut al hormonului metabolic leptină poate conduce la un răspuns imun slab la anticorpi care sunt induși prin vaccinare, relatează miercuri Xinhua.

Oamenii de știință de la Universitatea din Queensland au făcut această descoperire în timp ce analizau răspunsurile organismului uman la vaccinul antigripal sau la vaccinul împotriva hepatitei B.

Echipa de cercetători a identificat o asociere între sistemele metabolic și imunitar care ar putea fi utilizată pentru a dezvolta noi strategii de îmbunătățire a protecției vaccinului în cazul populațiilor vulnerabile, potrivit studiului publicat în Nature Communications.

„Pe baza mai multor tehnici avansate de imunologie, genetică și biochimie, studiul nostru a constatat că leptina a promovat în mod direct dezvoltarea și funcționarea celulelor vitale în declanșarea unui răspuns imun”, a declarat profesorul Di Yu de la Universitatea din Queensland.

„În colaborare cu echipe internaționale, am constatat că o reducere a (nivelului) leptinei a fost asociată cu răspunsuri compromise la vaccin, ceea ce ne permite acum să îi putem identifica pe cei care riscă să nu genereze un răspuns imun după vaccinare”, a precizat Yu.

Leptina este un hormon care influențează, de asemenea, apetitul, metabolismul și distribuția țesutului adipos.

„Dacă suntem sănătoși avem un metabolism bun și un nivel normal de leptină, însă dacă suferim de malnutriție sau de anumite afecțiuni putem să avem un nivel scăzut de leptină, ceea ce limitează răspunsul la vaccin și protecția oferită de sistemul imunitar”, a spus Yu.

De asemenea, a precizat el, multe persoane care suferă de obezitate și au niveluri ridicate de leptină pot prezenta rezistență la leptină, ceea ce ar putea duce la un răspuns imun slab la anticorpii induși prin vaccinare.

Cercetătorii intenționează să analizeze răspunsurile la vaccinurile împotriva COVID-19 pentru a determina anumiți biomarkeri cu ajutorul cărora ar putea fi identificate acele persoane cu risc de a nu genera un răspuns puternic la vaccin.

„Pe perioada pandemiei de COVID-19, vaccinarea cu succes contra SARS-CoV-2 oferă cele mai mari speranțe pentru a readuce societatea la normalitate”, a adăugat Yu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel