Vaccin universal împotriva cancerului. Activează sistemul imunitar

Un simplu vaccin ar putea activa imunitatea și elimina cancerul țintind direct tumora.
Un nou studiu arată că un vaccin mRNA nespecific ar putea stimula imunitatea și combate eficient tumorile. O echipă de cercetători de la Universitatea din Florida a făcut un pas important către dezvoltarea unui vaccin universal împotriva cancerului, demonstrând că o formulă experimentală pe bază de mRNA poate amplifica efectele tratamentului imunoterapic în modele murine.
Publicat în Nature Biomedical Engineering, studiul arată că vaccinul mRNA, administrat împreună cu un inhibitor al punctelor de control imun, a generat un răspuns antitumoral robust în cazul unor tumori altfel rezistente la tratamentele standard.
"Această lucrare descrie o observație foarte neașteptată și incitantă: chiar și un vaccin care nu este specific unui anumit tip de tumoră sau virus - atâta timp cât este un vaccin mRNA - poate produce efecte specifice asupra tumorii", a declarat dr. Elias Sayour, autor principal și oncolog pediatric la UF Health, potrivit MedicaXpress.
Activarea sistemului imunitar ca în lupta cu un virus
Surpriza majoră a fost că rezultatele nu au fost obținute prin țintirea unui anumit antigen tumoral, ci printr-o activare generală a sistemului imunitar, ca și cum organismul ar fi fost infectat cu un virus. Prin stimularea expresiei proteinei PD-L1 în interiorul tumorilor, acestea au devenit mai sensibile la tratament.
"Această descoperire reprezintă o dovadă de concept că aceste vaccinuri ar putea fi comercializate ca vaccinuri universale împotriva cancerului, capabile să sensibilizeze sistemul imunitar împotriva tumorii individuale a pacientului", a explicat Sayour, coordonator al RNA Engineering Laboratory din cadrul Preston A. Wells Jr. Center for Brain Tumor Therapy.
O a treia cale în dezvoltarea vaccinurilor oncologice
Până acum, strategiile de dezvoltare a vaccinurilor anticancer s-au concentrat fie pe ținte comune întâlnite în mai multe tipuri de cancer, fie pe vaccinuri personalizate, adaptate fiecărui pacient. Dar acest studiu propune o a treia opțiune: folosirea unui vaccin care doar activează intens imunitatea, fără o direcționare specifică.
"Ceea ce am descoperit este că, folosind un vaccin conceput să stimuleze puternic răspunsul imun - nu neapărat să țintească cancerul - putem obține o reacție anticancer extrem de puternică. Acest lucru are un potențial enorm de a fi aplicat pe scară largă", a declarat dr. Duane Mitchell, coautor al studiului.
De la succesul cu glioblastom la o strategie generalizată
Cercetările se bazează pe o descoperire anterioară a echipei, în care un vaccin mRNA personalizat a produs un răspuns imun rapid și eficient împotriva glioblastomului, una dintre cele mai agresive forme de cancer cerebral.
În noul studiu, însă, vaccinul mRNA nu a fost adaptat la tumora unui pacient, ci a fost creat pentru a provoca pur și simplu un răspuns imun general. Componentele vaccinului sunt asemănătoare celor din vaccinurile anti-COVID, dar fără țintirea proteinei spike.
Efecte promițătoare chiar și ca tratament unic
În testele pe șoareci cu melanom, combinarea vaccinului mRNA cu inhibitorul PD-1 a dus la rezultate spectaculoase. Mai mult, în modele de cancer de piele, os și creier, anumite formulări de vaccin mRNA au eliminat complet tumora, chiar și fără alte tratamente asociate.
"Vaccinul a activat un răspuns imun care a permis multiplicarea și activarea celulelor T, capabile să distrugă tumora, chiar dacă ele nu funcționau anterior", a explicat Sayour.
Următorul pas: testarea pe oameni
Echipa de cercetare lucrează acum la optimizarea formulelor actuale și la pregătirea pentru testele clinice umane, cât mai curând posibil.
"Ar putea fi o modalitate universală de a trezi răspunsul imun propriu al pacientului împotriva cancerului. Iar dacă acest lucru se confirmă în studiile pe oameni, ar fi cu adevărat remarcabil", a subliniat dr. Duane Mitchell.
Descoperirea Universității din Florida nu doar că aduce speranță pentru milioane de pacienți cu tumori rezistente, dar și deschide un nou capitol în imunoterapia oncologică, în care vaccinurile mRNA generaliste ar putea deveni arme universale în lupta cu cancerul.
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie16.07.2025, 22:35
-
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-