Dispozitiv care detectează ovulația

Alexandra Mănăilă / 14 dec 2018 / 23:49

Un dispozitiv care utilizează inteligența artificială AI a fost creat pentru a detecta automat semnele de ovulație. Dispozitivul ar putea însemna o resursă mai eficientă și mai eficientă pentru femeile care doresc să planifice sau să prevină sarcina.

Cercetătorii de la Spitalul Brigham de Femei (BWH) din Boston au dezvoltat dispozitivul inteligent, la care au adăugat un dispozitiv microfluidic și un smartphone. Algoritmul AI pentru dispozitiv a fost încărcat cu 1,4 milioane de imagini ImageNet fiind capabil să clasifice probele de salivă în două categorii: probele ovulative și non-ovulative.

Pentru a face clasificarea, saliva este colectată pe un dispozitiv microfluidic și lăsată să se usuce la aer. Proba dispozitivului și saliva este introdusă într-un atașament optic imprimat 3D conectat la un smartphone. Software-ul analizează proba determinând dacă o femeie ovulează sau nu. În plus, nu este necesar nici un medic pentru a efectua testul, deoarece dispozitivul permite femeilor să colecteze și să testeze probe de saliva pe cont propriu.

Dispozitivul a fost extrem de eficient în prezicerea ovulației - 99 la sută corect. Performanța sa a fost evaluată utilizând saliva artificială și mostre de saliva umană de la șase subiecți. Dispozitivul rezolvă problema interpretărilor complicate ale markerilor ovulației.

,,Ne-am gândit că pentru a ajuta oamenii să obțină rezultate obiective am putea folosi smartphone-urile lor"., a declarat Prudhvi Thirumalaraju, co-autor al studiului și asistent de cercetare la laboratorul Shafiee.

Mai multe aplicații smartphone, cum ar fi Dot și Flo, au reușit să utilizeze AI pentru a ajuta utilizatorii să planifice și să prezică sarcina și să ofere informații despre ciclurile menstruale. Alte metode curente de monitorizare a ovulației sunt de obicei costisitoare sau subiective.

În urma succesului dispozitivului lor, cercetătorii intenționează să facă teste suplimentare pe o populație mai mare și în cele din urmă să ceară aprobarea FDA, după cum informează AI in Healthcare.com.

"Înainte de a începe acest proiect, nu eram conștienți de existența unei astfel de nevoi. Când am publicat anul trecut o tehnologie de analiza a spermei pentru detectarea infertilității masculine, am fost abordați de cei care au citit despre munca noastră și ne-am întrebat dacă am putea dezvolta un sistem bazat pe telefoane inteligente care să asigure testarea ovulatiei la domiciliu. Studiul nostru arată că un test precis, automat și cu costuri reduse este într-adevăr posibil", a declarat dr. Hadi Shafiee, cercetător principal la divizia BWH de inginerie în medicină și divizia renală de medicină.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy