Doctorul Ciomu a MURIT. Gabriel Diaconu, mesaj DUR: O epocă medicală s-a terminat! Așteaptă scuzele României pentru felul în care i-a tăvălit reputația

Doctorul Ciomu a murit. Gabriel Diaconu, mesaj dur
Doctorul Ciomu a murit. Gabriel Diaconu, mesaj dur

Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, a transmis un mesaj după moartea medicului Naum Ciomu.

Medicul Ciomu Naum a murit ieri, 18 aprilie, la vârsta de 73 de ani.

"Citesc, cu rictus amar la colțul gurii, titlurile din presă. A murit Naum Ciomu, scrie la gazetă, medicul ”cunoscut după ce a tăiat organul genital unui pacient” sau care ”a secționat organul genital unui pacient” sau ”a mutilat un pacient”.

Nu scrie nicăieri ”a murit doctorul Naum Ciomu, primul medic victimă a linșajului mediatic după o eroare medicală”.

Deși adevărul este că a fost tratat îngrozitor de presă. În goana după senzații tari, dar mai ales pentru că natura incidentului a dat foc imaginației castratoare a unei generații, nimic din natura blândă, din calitatea intelectuală uluitoare a acestui om n-a putut fi, vreodată, repovestită.

Astfel că întreaga carieră, reputație și lucruri bune făcute vreodată de doctorul, de profesorul Ciomu, au fost tăvălite în păcura și catranul tirajului gazetăresc. Odată cu asta, o epocă medicală s-a terminat, și o alta și-a văzut începutul.

"Ciomu era un chirurg absolut măiastru, un anatomist împătimit, ale cărui colocvii erau urmărite avid de seriile lui de studenți"

 

Nu e o poveste să n-o mai fi spus, sau scris, în diverse forme. Ciomu era un chirurg absolut măiastru. Și era un chirurg absolut măiastru pentru că era un anatomist împătimit, ale cărui colocvii erau urmărite avid de seriile lui de studenți. Felul în care pregătea cadavrele prin disecție era recunoscut de toată facultatea, ca și sintezele, schemele și modul lui particular de-a face secretele corpului uman cunoscute. Totul era clar, evident, și - în mod particular - examenele practice la seria lui se dădeau cu jaloane pe corpul uman de examinat.

Am lucrat cu el, în perioada mea la catedra de Anatomie. Și, deși așa erau vremurile iar corpul didactic era de urât, de temut și de frisonat (o cultură academică recesivă din vremuri de demult), între noi n-a fost vreodată nicio animozitate.

Mai mult, când am re-vizitat UMF-ul, după plecarea mea din țară, și ne-am întâlnit pe culoar, Ciomu al studenției mele, trecut deja prin tragedia lui personală, m-a luat în brațe și m-a invitat, timid, la el în cabinet. Distrus, absolut distrus. M-au distrus - mi-a zis.

Zeci de mii de operații făcute cu succes, zeci de mii de ore de studiu, de trudă. Și toate săvârșite după ce natura i-a jucat festa ultimă, și în ziua respectivă, în operația respectivă, a făcut accident vascular cerebral. Știm, astăzi, toate acele lucruri.

Știm de CT-ul făcut chiar în ziua fatidică de doctorul Ciomu, dus de urgență la spital. Știm cine i l-a interpretat. Știm că - absolut evident - nu i se putea imputa decât gestul făcut în plagă, pe care îl făcuse de mii de ori înainte și pe care l-ar fi făcut cu ochii închiși, dar care acum nu-i aparținea voinței, cât suferinței acute cerebrale.

Și nimeni nu și-a pus problema. Niciodată. Cum naiba o fi organul genital ăla, de-l ”secționezi” de la rădăcină cu un simplu scalpel. Decizia nu i-a aparținut niciodată doctorului Ciomu. Ca - de altfel - și cele care i-au urmat, un lanț lung de bâlbâieli, alte greșeli umane, și în cele din urmă drama pacientului de pe masă. Care nu poate fi nici balansată, nici reparată prin diabolizarea chirurgului.

Abandonați orice speranță, cei ce intrați aici. Ura românilor față de corpul profesional în acei ani nu se rezuma la doctori. Era un fel de proletariat invers, al bișnițarilor de modă nouă, pentru care totul era servicii, totul era cumpărabil, șpăguibil, traficabil.

E un zeitgeist care ne-a găsit pe toți, atunci, astfel poziționați, cu toate fluierele și clopoțeii României de tranziție. Iar această frescă, a chirurgului care amputează organulul genital al  pacientului, sintetiza foarte bine castrarea multor familii de români în anii 90.

Acel foarte bun profesionist așteaptă scuzele României pentru felul în care i-a tăvălit reputația

 

Dar Ciomu?

Ciomu amintirilor mele, ca student la Medicină, rămâne un tip eminent, sever, temut dar iubit. Un tip care a suflat dragoste de viață, de știință, de meserie celor dimprejur. Care a și speriat, stresat, frustrat, la limită distrus iluziile unora dintre noi, pentru că știa cât de puțin iertător e corpul uman, știa cât de fragilă e natura existenței.

Dar în cele din urmă un foarte bun profesionist. Și așa trebuie ținut minte. Ca acel foarte bun profesionist, în nevoie de o îndelung așteptată reparație morală, și scuzele României pentru felul în care i-a tăvălit reputația.

Greșeala medicală este un dat, și un fapt. Doctorul care greșește merită să fie judecat corect, fără părtinire, fără nebunia presei. Justiția mediatică nu există, de fapt.

Ciomu a trăit asta pe pielea lui, cu un stoicism și demnitate care inspiră până în zilele noastre. A continuat să predea la catedră și după ce ziarele îl transformaseră într-un fel de măcelar.

Puțină consolare rămâne familiei, celor apropiați lui, că măcar studenții au știut, colegii au știut, noi, familia lui medicală, am știut.

Purtați-vă cumsecade cu doctorii, cereți-le să se poarte cumsecade cu voi. E loc, e nevoie de asta între noi. Rămas bun, domnule doctor. Și mulțumesc!", a scris medicul Gabriel Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel