Dr Bogdan Marțian: Tehnologia modernă completează chirurgul, nu îl înlocuiește

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Sală de operație
Sală de operație

Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, vineri, 26 aprilie, Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador a explicat cum se face chirurgia modernă în România, ce contează în sala de operație și cât de importante sunt mâna medicului și aparatura de înaltă calitate.

Dr. Bogdan Marțian, care este medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale și șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, are numeroase supraspecializări. Dintre ele enumerăm, rapid, competența în laparoscopie avansată nivel 2, studiu aprofundat și atestat în chirurgia oncologică, colo-rectală și digestivă superioară. Pe lângă acestea, reputatul medic este specializat și în chirurgia obezității, o variantă modernă de abordare a pacienților cu greutate mult prea mare.

Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, reputatul chirurg a explicat că, într-o secție de chirurgie și, în general, într-un spital clinic, cea mai importantă este echipa.

Omul sfințește locul și în sala de operații

„Dacă e să ne gândim la vechiul proverb românesc că „omul sfințește locul", poate că ar trebui să începem cu echipa. Există oameni foarte calificați, foarte valoroși profesional, în secția de chirurgie dar și în celelate secții, și evident că și în Secția de Terapie Intensivă. Spun „evident", pentru că nu se poate concepe o chirurgie de valoare în absența relației foarte bune cu Anestezia și Terapia Intensivă. Aș vrea la acest capitol al echipei să fac o mențiune specială, pentru că Sanador, ca spital privat, are o particularitate față de alte spitale, în sensul că există medici full time la Sanador, și există medici colaboratori. Pe toate specialitățile. Precizarea pe care vreau s-o fac e că atât colaboratorii, care evident sunt somități ale medicinei românești, dar vreau să fac o mențiune specială pentru cei care sunt permanent, full time, la Sanador, care sunt profesioniști foarte valoroși (...) care pot oricând să facă intervenții chirurgicale de anvergură și de complexitate", a declarat Dr. Bogdan Marțian.

Simbioza dintre chirurgi și medicii de anestezie și terapie intensivă trebuie să fie perfectă pentru a lucra în nebeficiul pacientului.

Cât contează echipa de la ATI

„Echipa de la Sanador, cea de la Anestezie și Terapie Intensivă, este absolut fabuloasă, cu care colaborăm foarte bine și care este de o valoare profesională excepțională. Am mai spus – nu știu dacă publicul știe însă lucrul acesta – că în cei trei ani pe care i-am petrecut full time la Sanador, am văzut cazuri extrem de grave, extrem de complicate, și care nu cred că ar fi supraviețuit într-un alt spital din România, din București cel puțin, o spun cu toată responsabilitatea. Și în bună măsură, supraviețuirea acestor pacienți s-a datorat echipei de la terapie intensivă", a punctat chirurgul.

Abia după echipă, într-o sală de chirugie contează foarte mult și dotarea. Dacă în spitalele publice medicii nu au la îndemână tot ce au nevoie, la un spital privat această problemă nu există, a explicat chirurgul.

„Evident că și dotarea la Sanador este una de excepție. Avem aparatură de ultimă generație, și pentru alte specialități și pentru chirurgie generală, avem la îndemână tunuri de laparoscopie moderne, ave tun de laparoscopie 3D, avem tun de laparoscopie 4K, echipamentele de la Sanador pot acoperi orice necesitate", a spus șeful Clinicii de chirurgie generală.

Aparatura ajută medicul

Combinația între evoluția medicinei și a aparaturii medicale, combinată cu echipe performante, a făcut ca acum gesturi chirurgicale care în urmă cu două decenii erau ceva senzațional să fie un fapt banal, la ordinea zilei, explică chirurgul.

„Ceea ce era cu totul deosebit acum 20 de ani, astăzi poate să fie un gest anodin, un gest firesc și care se poate repeta ușor. De altfel, asta și înseamnă dezvoltarea și capacitatea de a trata, ca un anumit procedeu să poată fi repetat, reprodus de cât mai mulți oameni, să devină un lucru de rutină. E foarte adevărat că bună parte din asta se datorează tehnologiei, dar nu numai ei. De altfel, exista un soi de glumă, în sensul că acum 100 de ani, intervenții majore se făceau cu o anestezie generală precară sau chiar sub anestezie rahidiană. Existau medici capabili să le facă și bolnavi să supraviețuiască. (...) A apărut anestezia generală care a progresat și care se poate face astăzi în condiții de maximă securitate. Și atunci, au spus o parte dintre chirurgi, mă rog, cei care se considerau foarte talentați, că din cauza anesteziei generale chirurgi care nu erau capabili să facă o operație au devenit capabili să o facă, pentru că anestezie menținea pacientul mult timp la parametri convenabili. A venit apoi laparoscopia care, în momentul în care s-a dezvoltat, gluma s-a repetat într-un fel, și au spus că da, chirurgi care nu erau în stare să facă o operație deschisă sunt în stare acum laparoscopic. Același lucru s-a întâmplat când a apărut robotul. Evident, nu e chiar așa, dar o sămânță de adevăr există aici".

... nu îl înlocuiește

În realitate, spune dr. Bogdan Marțian, tehnologia completează chirurgul și îl face să fie mai precis, dar nu îl poate înlocui.

„Tehnologia care a avansat nu doar că face posibile operații de anvergură în condiții mult mai bune, dar face posibil ca multe persoane, mulți chirurgi, să poată face operații deosebite. Deci, tehnologia este un ajutor, dar nu înlocuiește capacitatea chirurgului de a face lucruri deosebite. Trebuie întâi chirurgul să fie foarte bine antrenat".

Care sunt avantajele laparoscopiei, în ce patologii este ea indicată și ce contraidincații are, vedeți în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel