Dr Marius Geantă: Sub-varianta BA.2 de Omicron va da, probabil, o a doua undă a valului de COVID

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels
Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels

Dr  Marius Geantă, președinte și co-fondator Centrul pentru Inovație în Medicină, explică cât este de priculoasă subvarianta BA.2 a OMICRON și de ce trebuie analizate lucrurile la rece, „fără panică”.

„Omicron înseamnă, de fapt, 3 tipuri virale care seamănă foarte mult între ele: BA.1, BA.2 și BA.3. Până acum, de fiecare dată când am vorbit despre Omicron, am discutat de fapt despre BA.1. Această este sub-varianta Omicron care a determinat valul în care sunt acum foarte multe țări.

Putem spune că BA.1 a furat startul și a ocupat prima terenul, lansându-le aparent în urmă pe surorile gemene BA.2 și BA.3.

Dacă BA.3 preferă să rămână discretă, fără a pune probleme pentru sănătatea publică până acum, BA.2 s-a remarcat încă din decembrie, în Danemarca”, remarca dr Marius Geantă, președinte și co-fondator Centrul pentru Inovație în Medicină.

El spune, însă, că sub-varianta BA.2 de Omicron câștigă din ce în ce mai mult teren de câteva săptămâni încoace.

„Cazurile de infectare cu BA.2 începuseră să crească încă din urmă cu o luna, un fenomen pe care l-am urmărit îndeaproape și l-am abordat abia acum, când are relevanță pentru fiecare dintre noi și pentru sănătatea publică: BA.2 este deja dominant în Danemarca și India și are rate de creștere mai mari decât BA.1 în Regatul Unit, SUA și Africa de Sud. De remarcat, încă odată, că discutăm despre state care au în funcțiune sisteme de supraveghere genomica a circulației virusului, de aceea au și capacitatea de a fi primele care generează aceste dovezi”, notează specialistul.

Dar de ce este important un sistem de supraveghere genomică?

„Pentru că BA.2 se poate evidenția numai prim secvențiere genomică, spre deosebire de BA.1 care beneficia de un indicator sugestiv încă din etapă testului PCR - neamplificarea unei gene din proteină Spike (înalt sugestivă pentru BA.1).

De ce trebuie să ne intereseze acum BA.2?  Pentru că pune probleme din perspectiva sănătății publice, având o transmisibilitate cu 120-150% mai mare decât BA.1 (din primele date) că urmare a proprietăților sale intrinseci (care o fac să se cupleze mai repede de receptorii noștri), și nu că urmare a capacității mai mari versus BA.1 de a evita protecția imună (post-vaccin sau post-Covid).

De ce nu ar trebui să ne îngrijorăm excesiv (cel puțin pentru moment)?

BA.1 și BA.2 seamănă foarte mult că structura genetică la nivelul proteinei Spike, ceea ce face ca eficacitatea vaccinurilor (3 doze) să fie identică și consistentă pentru BA.1 și BA.2. O altă implicație este că testele rapide de calitate ar trebui să identifice și BA.2”, arată dr Marius Geantă.

Acestea fiind spuse, de ce trebuie să fim atenți în continuare (și poate și puțin îngrijorați)?

„Pentru că avem doar date parțiale și nu știm dacă BA.2 poate infectă o persoană care a trecut prin infecția cu BA.1 (sunt cazuri raportate, vom vedea dacă sunt excepții sau nu), după cum nu știm dacă tabloul clinic și gravitatea bolii date de BA.2 diferă de cazul BA.1.

Devine sigur însă că BA.2 va determina probabil o a doua undă a valului Omicron (și implicit prelungirea lui), cu efectele pe care le intuim din punct de vedere medical individual, că sistem de sănătate, din punct de vedere social și economic, la care se adaugă riscul de selectare a unor noi variante, pe măsură ce sunt infectați din ce în ce mai mulți oameni”, mai arată specialistul, întro postare pe contul său de Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel