Dușul în doi, de la economie și glume la beneficii pentru sănătate. 8 lucruri pe care nu le-a spus nimeni, care-ți arată că nu-i chiar așa de rău

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Dusul în doi - Foto: Freepick @YuriArcursPeopleimages @lenetstanfree @wayhomestudio
Dusul în doi - Foto: Freepick @YuriArcursPeopleimages @lenetstanfree @wayhomestudio

Dușul în doi, de la glumă și economie, la adevărate beneficii pentru sănătate. Părțile bune pe care trebuie să le iei din îndemnul autorităților străine.

Probabil că faci duș de când erai copil, nu e un lucru nou. Cu toții facem duș pentru a ne spăla murdăria, uleiul și sudoarea de pe corp pare, dar te-ai întrebat vreodată care sunt beneficiile de a face duș în doi?

Și nu, nu este o glumă. Este doar îndemnul momentului pentru criza energetică declanșată la nivel mondial. 

Dușul, necesar, dar cu limitări. De câte ori pe săptămână este indicat să ne spălăm

Ministrul Energiei din Elveția, Simonetta Sommaruga, recomandă oamenilor să facă "duș în doi" chiar dacă nu este "confortabil" după o anumită vârstă, argumentând că astfel se poate economisi energia.

"Știu că dușul în doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă", a spus ea.

Această propunere a stârnit hohote de râs la nivel mondial, dar ministru spune că propunerea este cât se poate de serioasă și trebuie aplicată.

Ei bine, deși pare ciudat, acest "duș în doi" are mai multe beneficii decât economisirea energiei, beneficii care s-ar putea să înceapă să le surâdă multor oameni. 

Viața a devenit extrem de agitată, suntem mereu ocupați, stresați, tensionați, iar mulți oameni au tendința de a considera dușul o corvoadă. Cu toate acestea, o astfel de sarcină obișnuită poate fi transformată cu ușurință într-o experiență plăcută atunci când mai este inclusă o persoană, așa cum recomandă ministrul elvețian.

Așa că haideți să luăm și partea bună din acest îndemn de a face duș în doi.

Păi, în primul rând, dușul cu persoana iubită evident că va restabili romantismul și va reîmprospăta legătură între parteneri. În plus, gândește-te cât de bine este ca cineva să te ajute să te speli pe spate, o zonă foarte greu accesibilă atunci când ești singur. 

Trecând la beneficiile serioase pe care acest duș în doi le aduce pentru sănătate, menționăm:

1. Eliberarea stresului și relaxarea întregului organism

Orice duș ajută corpul să se relaxeze, dar acest beneficiu este mult mai pronunțat atunci când mai există o persoană, pentru că se eliberează oxitocina, hormonul care reduce stresul și îmbunătățește sentimentul de conectare. O viață fără stres va permite un stil de viață mai fericit și mai sănătos.

Mai mult, dușul în doi este capabil să calmeze nervii.

2. Hidroterapia, ajutor pentru tensiunea musculară și reducerea inflamațiilor

Hidroterapia, sau utilizarea apei pentru a promova beneficiile pentru sănătate, este folosită de mii de ani. De la băile comune antice la izvoarele termale naturale, o baie caldă a fost folosită de mult timp pentru a induce o stare de liniște senină. Hidroterapia poate fi folosită cu apă rece sau caldă pentru a obține o varietate de efecte dorite.

De exemplu, un duș cu apă fierbinte poate reduce tensiunea musculară și ușura stresul, în timp ce un duș cu apă rece ajută la reducerea inflamațiilor.

Îmbunătățirea circulației a fost, de asemenea, asociată cu hidroterapia.

3. Creșterea încrederii în sine

Făcând duș în doi, legătura emoțională cu partenerul va crește, așa că veți fi foarte încrezători pentru a putea depăși problemele care apar în viața de familie.

4. Ajutor pentru sănătatea inimii

Dușul în doi ajută și la sănătatea inimii, pentru că circulația sângelui devine fluentă datorită influenței apei calde.

5. Ameliorează durerile de cap

Un studiu recent a constatat interconexiunea dintre dușul în doi și apariția durerilor de cap. Acest lucru se datorează faptului că în procesul de a face duș în doi vor exista atingeri fizice însoțite de stropi de apă, provocând un stimulent care poate calma tensiunile din cap, astfel încât durerea de cap să se diminueze.

6. Crește gradul de fericire

7. Economisești timp

Un alt beneficiu foarte mare al dușului în doi este economisirea timpului. Dacă locuiți împreună cu partenerul sau cu întreaga familie, nu trebuie să mai așteptați rândul fiecăruia să faceți duș. Dușul câte doi va economisi timp.

România, bolnava Europei. Avem tot mai puțini medici, printre cele mai mici speranțe de viață la naștere și cea mai mare mortalitate ce poate fi evitată prin prevenție

Cât timp ar trebui să faceți duș?

Nu toate băile sunt create la fel. Un duș rapid zilnic nu este același lucru cu un duș de o oră sau o baie în cadă.

Potrivit WebMD, cu cât petreceți mai mult timp în apă, cu atât mai rele pot fi efectele asupra părului și pielii. Astfel, un duș ar trebui să dureze între 3 și 5 minute, în care să vă axați atenția pe părțile importante ale corpului precum: axile, inghinal și față. Nu trebuie să frecați fiecare centimetru de piele, decât dacă nu v-ați tăvălit în noroi.

Temperatura apei face și ea o diferență. Încearcă să păstrezi temperatura apei mai aproape de călduță decât de fierbinte.

Mircea Badea, glumă despre dușul în doi

 

"Şi dacă s-ar fi pus problema la noi, în România, noi ieşim bine oricum. Conform statisticilor, lumea în România nu prea face duş nici în unu, dar în doi. Nu face deloc. 

Nu se spală lumea pe dinţi în România. Când tragem linie la statistică, suntem pe ultimul loc la consumul de pastă de dinţi şi de săpun. 

Deci noi economisim demult, asta aş vrea să-i spunem doamnei din Elveţia, bateţi la uşi deschise. Stăm aşa împuţiţi şi ne este foarte bine. 

Noi suntem stăpâni aici. În fiecare zi simt cum sunt stăpân aici", a comentat Mircea Badea, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel