"Este o greșeală să faci de rușine o tânără femeie pentru că poartă o rochie strâmtă". Model, mesaj puternic pentru femei și societate: Asta m-a speriat foarte tare. Suntem cu toții complici

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Emily Ratajkowski - Foto: Freepick
Emily Ratajkowski - Foto: Freepick

"Este o greșeală să faci de rușine o tânără femeie pentru că poartă o rochie strâmtă pentru că vrea să fie remarcată de cineva puternic. Nu cred că ar trebui să continuăm să criticăm femeile. Este o extensie a aceleiași misoginii pe care am văzut-o atât de mult în viața mea. Suntem cu toții complici".

Emily Ratajkowski, celebru model și autoare a mai multor volume, a dezvăluit în noua sa colecție de eseuri povestea sa de viață, pentru a sublinia pericolele care stau în spatele idolatrizării și a visului celebrității.

Având-o ca exemplu pe Audrey Munson, adolescenta supranumită "primul supermodel al Americii" care a pozat pentru unii dintre cei mai mari sculptori de la începutul secolului XX, fiind regăsită astăzi în parcuri, piețe sau capitoliile de stat din toată America, Emily Ratajkowski a vorbit deschis despre problemele celebrității unui model și modul în care lumea interpretează acest job.

"Presupun că acesta este ciclul de viață al unei muze. Să fii descoperită, să fii imortalizată în artă pentru care nu ești plătită niciodată și să mori în obscuritate", a scris Emily Ratajkowski în "Men Like You", unul dintre cele 12 eseuri din colecție, făcând referire la Audrey Munson, cea care din cauza celebrității a ajuns în punctul de a-și pune capăt zilelor și ulterior să-și găsească sfârșitul într-o clinică de psihiatrie.

Cu peste 28 de milioane de urmăritori pe Instagram și un portofoliu de modeling care înclină mai mult spre lenjerie intimă decât spre modă înaltă, Emily Ratajkowski a fost prezentată de mass-media americană ca un sex-simbol al zilelor noastre, motiv pentru care reflecțiile ei asupra obiectivării și exploatării sunt atât de fascinante.

"Când scriam, chiar nu mă gândeam la publicare, pentru că era una dintre singurele modalități prin care puteam să fiu cu adevărat vulnerabilă și sinceră, fără să mă gândesc că o va citi cineva", a declarat ea pentru CNN Style.

Emily Ratajkowski a devenit celebră la doar 21 de ani, atunci când a apărut goală în videoclipul piesei "Blurred Lines" din 2013 a lui Robin Thicke, care a adunat de atunci peste 768 de milioane de vizualizări pe YouTube.

"Nu eram doar faimoasă, eram faimos de sexy, ceea ce, în multe feluri, s-a simțit satisfăcător", a scris modelul într-un eseu numit după piesa lui Thicke.

Efectul toxic pe care frumusețea: Femeile pot fi foarte vulnerabile

 

Acum, în vârstă de 30 de ani, Emily Ratajkowski și-a descris experiența de a fi obiectul unei dorințe intense, de la maximele euforice până la minimele psihologice deformante.

Modeul explorează efectul toxic pe care frumusețea îl poate avea asupra celor puternici. Ea susține că a fost plătită cu 25.000 de dolari pentru a participa la Super Bowl 2014 cu Jho Low, miliardarul malaezian aflat în centrul scandalului 1MDB.

Eseurile sunt pline de anecdote care ilustrează natura cu două tăișuri a dorinței, ceea ce Ratajkowski speră să le facă cu atât mai accesibile.

"Auzim cuvinte precum patriarhie și capitalism și par a fi cuvinte mari și concepte mari, dar am vrut să explorez modurile în care aceste lucruri apar în situațiile de zi cu zi.

Pentru mine, această carte a fost despre a vorbi despre momentele în care femeile pot fi foarte vulnerabile și despre dinamica puterii care este adesea ascunsă. Asta este ceea ce mi-ar plăcea cu adevărat să văd: mai multe conversații în jurul acestor dinamici de putere", a explicat Emily Ratajkowski.

Cartea detaliază mai multe cazuri de agresiune sexuală de-a lungul carierei sale, evenimente la care s-a gândit mult înainte de publicarea cărții.

"Am fost cu adevărat atentă la ceea ce am ales să includ și de ce. Motivul pentru care am scris despre aceste experiențe nu a fost de genul: Oh, voi scrie o listă de momente în care am fost agresată sexual", a spus ea.

"Să mă întorc la momentele în jurul cărora am multă rușine, în jurul cărora am sentimente cu adevărat nerezolvate și sunt interesată să explorez de ce", a mai spus Emily Ratajkowski.

Emily a făcut praf industria modelingului: Este o greșeală să faci de rușine o tânără femeie pentru că poartă o rochie strâmtă pentru că vrea să fie remarcată de cineva puternic. Nu cred că ar trebui să continuăm să criticăm femeile pentru că spun

În cartea sa, "My Body", Emily arată unde a dus-o exploatarea imaginii sale dar și cum agonia și extazul joacă un rol în idolatrizare.

"Mai rău decât o bomboană în brațe este să fii invizibil, nu? Am închis ochii bine. Am simțit o nevoie bruscă de a dispărea", scrie Emily Ratajkowski.

Emily a scris și despre industria modelingului, despre agenții care o abandonează în situații precare până la obsesia nesănătoasă pentru pierderea în greutate. Povestea ei, "My Body" descrie lumea modei ca fiind prădătoare și dezorientatoare. Și totuși, vedeta nu are niciun plan de a renunța la această afacere.

"Am găsit modalități de a-mi croi un control acolo unde am putut, iar asta m-a ajutat foarte mult. Industria te învață cu adevărat că ești înlocuibil și că, cu cât ești mai puțin agreabil, cu atât ai mai puține șanse să fii angajat. Asta m-a speriat foarte tare când eram un tânăr model care făcea asta pentru bani. Dar celălalt lucru este că mă aflu într-o poziție diferită. Acum, nu mai sunt un model necunoscut", a explicat ea.

"Adică, sunt complice. Dar cred, de asemenea, că este o greșeală să faci de rușine o tânără femeie pentru că poartă o rochie strâmtă pentru că vrea să fie remarcată de cineva puternic. Nu cred că ar trebui să continuăm să criticăm femeile pentru că spun: Așa pot să reușesc și să capitalizez pe seama imaginii mele sau a corpului meu. Aceasta este o extensie a aceleiași misoginii pe care am văzut-o atât de mult în viața mea. Suntem cu toții complici", a mai scris Emily.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel