Federația „Solidaritatea Sanitară”, al treilea sindicat din Sănătate care iese în stradă! REVENDICĂRI

Dana Lascu |
Data publicării:
Protest Solidaritatea Sanitară. Foto: Facebook
Protest Solidaritatea Sanitară. Foto: Facebook

Federația „Solidaritatea Sanitară” a decis declanșarea protestelor în stradă, după ce Federația Ambulanța lși Federația SANITAS au anunțat și ele proteste. 

Săptămâna viitoare, trei mari federații sindicale din Sănătate ies în stradă. 

Pe 3 noiebrie, Federația Sanitas va protesta în fața Guvernului, pentru ca a doua zi – pe 4 noimebrie - să îi ia locul Federația Națională Sindicală ”Ambulanța”. 

Pe 5 noiembrie, ies în stradă sindicaliștii de la Federația „Solidaritatea Sanitară”. 

„Biroului Executiv al Federației „Solidaritatea Sanitară” a decis susținerea revendicărilor înaintate Guvernului prin intermediul protestelor în stradă. Acțiunile vor fi organizate sub forma protestelor desfășurate în Piața Victoriei cu numărul maxim de participanți posibil în mod legal, săptămânal, în fiecare zi de joi, în intervalul orar 11:00-13:00, primul protest fiind organizat în data de 5 noiembrie 2020. (...)

În sprijinul dorinței de rezolvare pe calea dialogului a tuturor problemelor, Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Primului Ministru, Ludovic Orban, organizarea și coordonarea unei întâlniri cu reprezentanții FSSR, la care să participe toți miniștri responsabili de gestionarea acestei situații.

Revendicările sunt cele stabilite de Congresul FSSR și înaintate deja guvernanților, respectiv (într-o expunere sintetică):

- adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate, astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19;
- asigurarea accesului la toate informațiile relevante privind impactul COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate;
- respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie;
- acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv:
- sporul de până în 30%
- sporul pentru combaterea epidemiei;
- acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim;
- creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022;
- posibilitatea de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază;
- acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toți salariații din sănătate;
- reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare;
- plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază;
- raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale.

Toți salariații din sănătate sunt invitați să-și indice sprijinul pentru revendicările ce fac obiectul acestor proteste prin intermediul acțiunilor prevăzute în cadrul

Apelului lucrătorilor din sănătate pentru respectarea condițiilor muncii decente.

În contextul în care salariații din sănătate au dovedit deja înțelegerea faptului că nu-și desfășoară activitatea în condiții normale, asumând o serie întreagă de riscuri, sacrificii și privațiuni, ne așteptăm ca Guvernul să înțeleagă la rândul său situația în care se află salariații din sănătate, onorându-le așteptările legitime la sprijin și recompense”, se arată în comunicatul semnat de co-președintele Radu Vasile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel