Ficatul gras non-alcoolic: cauze, simptome, tratament. 1 din 4 adulți are boala fără să știe. Netratată, duce la ciroză și chiar cancer

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ficatul gras. FOTO. Freepik @ksandrphoto
ficatul gras. FOTO. Freepik @ksandrphoto

Nediagnosticată și netratată la timp, boala evoluează și afectează negativ atât calitatea vieții pacienților, cât și prognosticul, în cazul pacienților care ajung la forme complicate, cum sunt ciroza și carcinomul hepatic.

Cu o rată a incidenței de 25%, boala ficatului gras non-alcoolic este considerată o afecțiune strâns legată de stilul de viață. Boala
evoluează silențios, dar cu implicații majore asupra sănătății. Adulții peste 35 de ani și persoanele cu afecțiuni cronice, precum obezitate, diabet zaharat tip II, boli cardiovasculare sunt îndrumate către medic, ecografia abdominală putând indica existența ficatului gras non-alcoolic.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Ficatului, Sanofi România derulează o campanie de conștientizare a afecțiunii și de promovare a
obiceiurilor sănătoase de prevenție.

Steatoza hepatică non-alcoolică, cunoscută sub denumirea de ficat gras non-alcoolic, presupune stocarea grăsimilor în exces în celulele hepatice, din cauza stilul de viață necorespunzător și în foarte mică măsură din cauze genetice.

Boala este indicată ca fiind o cauză a procesului inflamator sistemic care predispune la alte patologii - cardiovasculare, diabet zaharat, boală cronică renală, hipotiroidism și o creștere a riscului de neoplazii gastrointestinale și extraintestinale.

Cauzele și persoanele cu risc

În România, alimentația nesănătoasă, fumatul excesiv și lipsa activității fizice contribuie cel mai mult la instalarea afecțiunii. Studiile la nivel local 1 arată că 100% dintre pacienții diagnosticați cu obezitate au boala ficatului gras non-alcoolic.

De asemenea, statisticile arată că, 61% dintre adulții care au reflux gastro-esofagian, 70% din cei cu hipertensiune și 82% cu colesterolul crescut pot avea boala ficatului gras non-alcoolic.

Diagnosticarea

O bună parte din populație nu este conștientă că ar putea fi afectată de boala ficatului gras non-alcoolic, principalul motiv fiind faptul că boala nu are simptome specifice 2 . Cu toate acestea, unele semne, precum slăbiciunea, oboseala, starea generală de rău, tulburările de somn, lipsa poftei de mâncare pot fi un semnal de alarmă pentru investigarea acestei boli.

1. -imagine fara descriere- (sanofi_liverday_63468200.gif)

Analizele anuale de rutină pot oferi câteva indicii, dar nu sunt suficiente. De aceea, medicii recomandă ca orice persoană cu vârsta de peste 35 de ani să își facă anual o ecografie abdominală pentru a verifica sănătatea ficatului.

Prevenția și tratamentul

Boala poate fi prevenită prin schimbarea stilului de viață - alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, cu mai puține grăsimi sau zahăr, activitate fizică de cel puțin 120 min/săptămână și reducerea greutății corporale.

Aceste schimbări pot reduce încărcarea grasă a celulelor ficatului. Această conduită este recomandată și celor care au deja ficat gras non-alcoolic, însă în cazul lor medicii pot prescrie și un tratament medicamentos.

Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie atrage atenția asupra unei tendințe îngrijorătoare a populației de a asocia sau a înlocui terapia hepatoprotectoare verificată cu suplimente alimentare neverificate. Tratamentul farmacologic hepatoprotector trebuie să fie stabilit conform principiilor medicinei bazate pe dovezi, cu medicamente care și-au dovedit eficacitatea în studii clinice. Nu este recomandată utilizarea hepatoprotectoarelor cu statut de supliment alimentar.

”Creșterea prevalenței bolilor hepatice metabolice ca urmare a stilului de viață modern (alimentație hipercalorică, dulciuri concentrate, consum limitat de vegetale, sedentarism) este alarmantă și anunță un adevărat tsunami de complicații și afecțiuni asociate. Cu toate acestea, prin efortul conjugat al comunității medicale, asociațiilor de pacienți, autorităților și societății civile în ansamblul ei, boala ficatului gras non-alcoolic poate fi gestionată.

Prin educație și conștientizare, diagnostic precoce, schimbarea stilului de viață și o conduită terapeutică adecvată, formele progresive ale bolii, cu evoluție către ciroză și cancer hepatic, pot fi evitate, steatoza (grăsimea depozitată în ficat) și fibroza (care denotă progresia către ciroză) pot regresa, determinând îmbunătățirea calității vieții și prevenirea dizabilității și incapacității de muncă”, a declarat Prof. Dr. Liana Gheorghe Șeful Secției 3 Gastroenterologie și Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni, potrivit unui comunicat de presă.

”Grija față de sănătatea noastră și mai ales față de sănătatea ficatului începe atunci când acceptăm faptul că resursele organismului nu sunt inepuizabile și acționăm în consecință pentru a ne proteja sănătatea și calitatea vieții.

A avea grijă de organismul nostru prin cunoaștere activă și echilibru ne poate ajuta să prevenim boli, să restabilim sănătatea, să ne păstram sau îmbunătățim starea de bine. Este important să conștientizăm că sănătatea stă în principal în puterea și în mâinile noastre!”, a afirmat Iulia Roșian, General Manager Consumer Healthcare, Sanofi Romania & Moldova.

2. -imagine fara descriere- (iulia-rosian_58888200.jpg)

Iulia Roșian, General Manager Consumer Healthcare, Sanofi Romania & Moldova

4liver, platforma educațională

www.4liver.ro este o platformă educațională deschisă publicului larg, care oferă informații despre sănătatea ficatului, un stil de viață sănătos și date despre boala ficatului gras non-alcoolic. Platforma urmărește să încurajeze prevenția, este neafiliată și nu promovează tratamente convenționale sau alternative.

Despre Sanofi

Suntem una dintre cele mai importante companii globale din domeniul sănătății și ne ghidăm după un singur scop, acela de a fi de neoprit în căutarea miracolelor științei pentru a îmbunătăți viețile oamenilor (to chase the miracles of science to improve people’s lives). Echipa noastră, prezentă în peste 100 de țări, este dedicată transformării practicii medicale, pentru a face imposibilul posibil. Oferim opțiuni de tratament care ar putea schimba viața și vaccinuri salvatoare pentru milioane de oameni din întreaga lume, punând în același timp sustenabilitatea și responsabilitatea socială în centrul ambițiilor noastre.

Vezi și: Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon: Ar trebui să știe toată lumea! Semnul îl ignorăm și zicem că ne trece mâine. Nicio tumoare la început nu are simptome

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel