București. Firmă depistată că manipula ilegal sânge. Autoritățile au luat măsuri

D.C. |
Data actualizării: | Data publicării:

O societate din București a fost sancționată de autorități după ce DC Medical a descoperit că intermedia probe de sânge între pacienți din România și o clinică din Germania fără niciun temei legal.

 O firmă autorizată de Agenția Națională a Medicamentului pentru distribuția medicamentelor și a dispozitivelor medicale s-a ocupat, ilegal, și de intermedierea probelor de sânge de la oameni din România către un laborator din Germania pentru identificarea și caracterizarea, prin tehnologia Maintrac, a celulele tumorale epiteliale circulante. Este vorba despre Torus Pharma, o companie care nu are nicidecum un laborator de recoltare a probelor de sânge sau un cabinet medical. Mai mult, firma care se ocupa cu manipularea unor astfel de probe funcționa cu un cod caen care prevede “comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice și medicale”. În urma investigației și a demersurilor legale, autoritățile au efectuat un control în urma căruia au descoperit nereguli grave și au luat măsuri.

 Două eprubete, un formular și 2.520 de lei

Condițiile impuse de firmă sunt extrem de simple, astfel încât responsabilitatea probei de sânge să nu cadă în sarcina lor. Așadar, pentru 2.520 de lei, pacientului i se pune la dispoziție un formular, care trebuie să aibă semnătura pacientului și parafa medicului său și două eprubete EDTA în care să se recolteze sângele. Potrivit companiei, proba de sânge poate fi luată în orice cabinet de recoltare și adusă în aceeași zi la sediul Torus Farma de unde pleacă spre laboratorul din Germania cu avionul. 

Sângele, din moment ce este recoltat unde își dorește pacientul și adus chiar de el, în eprubetele EDTA, la sediul Torus Pharma, nu reprezintă nicio garanție a faptului că proba nu a fost deteriorată în tot acest proces. În accepțiunea companiei însă, proba de sânge nu are nevoie de condiții speciale de transport. 

Clarificări de la Centru de Transfuzie Sanguină București

  Situația ne-a fost clarificată de directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din București. “Eprubetele cu sânge se transportă la rece, între 2 și 8 grade, în condițiile în care se transportă pe distanțe lungi, că dacă se transportă în oraș de colo până colo nu e o problemă. Pe distanțe lungi trebuie să fie cu temperatură controlată. EDTA-ul , să ne înțelegem, are misiunea să nu se coaguleze sângele. Există niște lăzi micuțe care sunt speciale pentru transport eprubetă și care au temperatură controlată. Nu există să fie lăsate la 38 de grade sau la -20 de grade. Firmele de transport să știți că nu știu. (…) Laboratorul care face contractul pentru transport trebuie să stabilească niște reguli de transport. Nu are cum să se transporte eprubeta cu sânge la orice temperatură în condiții în care reactivii cu care se lucrează în laborator trebuie transportați la fel, la o temperatură controlată”, a declarant Doina Goșa, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din București.

 Nu răspunde în fața Colegiului Medicilor

Dincolo de cum se manipulează sângele și calitatea companiei din punct de vedere al legalității, care nu deține cabinet medical sau centru de analize, în acest proces de intermediere, se mai ridică o problemă extrem de serioasă. Rezultatul testului Maintrac este pus de un medic din Germania, însă, în acest context, cel care face acest test nu răspunde în fața Colegiului Medicilor din România sau în fața Ministerului Sănătății din România.

Amendă și suspendarea activității

În urma demersurilor jurnalistice, o echipă de inspectori ai Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București a verificat activitatea companiei și a luat măsurile legale. "Inspectorii au descoperit că societatea nu respectă obiectul de activitate înscris în Certificatul constatator în sensul că desfășoară și activități de intermediere servicii medicale. La data controlului, la sediul societății, nu s-a constatat existența kit-urilor cu probe biologice. 

Pentru nerespectarea obiectivului de activitate înscris în Certificatul constatator eliberat de ONRC, s-a aplicat amendă contravențională (...) și s-a interzis desfășurarea altor activități decât cele autorizate până la intrarea în legalitate", se arată în comuncarea transmisă. 

Menționăm că am cerut un punct de vedere companiei Thorus Pharma referitor a problemele semnalate, însă nu am primit acordul de publicare a răspunsurilor. 

(w670)


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel