Gheorghe Tache, reprezentantul pacienților transplantați: nu este suficient să avem banii de medicamente

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Gheorghe Tache, reprezentantul pacienților transplantați
Gheorghe Tache, reprezentantul pacienților transplantați

Gheorghe Tache, reprezentantul pacienților transplantați, a expus o serie de probleme ale uneia dintre cele mai vulnerabile categorii de pacienți.

Gheorghe Tache este reprezentantul pacienților transplantați și a fost prezent la dezbaterea organizată de DC Media Group, unde a vorbit despre categoria de pacienți care sunt dintre cei mai vulnerabili în fața pandemiei de coronavirus. De asemenea, el a avut și câteva propuneri care ar putea fi luate în calcul de factorii decidenți, pentru a-i ajuta să se protejeze cât mai bine în fața riscului de infecție.

Pe de altă parte, lipsa unor medicamente din farmacii îi afecteză și pe ei. „Nu este suficient să avem banii necesari pentru aducerea medicamentelor - și mă refer la medicația imunosupresoare necesară pacienților cu transplant - dacă noi nu putem să le luăm din farmacii. Există multe disfuncționalități în aprovizionare și ca urmare a exportului intracomunitar ne face pe noi, pacienții, să nu putem beneficia de aceste medicamente, fiind nevoie să facem chetă între noi ca să putem să ne ajutăm, încât viața noastră să aibă continuitate”, a spus el.

El a făcut propunerea ca procedura de urmărire a medicamentului de la intrarea în țară până când ajunge la depozit să fie prelungită până la farmacie. „Vrem ca această urmărire să o facă și să fie creat sistemul informatic în așa fel încât să se vadă dacă aceste medicamente, din momentul în care au intrat în țară, au fost luate de către distributor, ele ajung într-adevăr în timp real la pacient. Pentru că în urma semnalărilor pe care le facem, domniile lor ne aduc la cunoștință unde s-ar găsi, în ce depozite și când dăm telefon acolo, constatăm că nu se găsesc medicamentele respective”, spune el.

O altă propunere se referă la protecția lor în această perioadă, în care riscul de infecție este foarte mare, iar persoanele care au suferit un transplant sunt dintre cele mai vulerabile în fața infecțiilor. „Am făcut o propunere ca medicația imunosupresoare să poată fi luată de la medicul de familie, fără card de sănătate și, de asemenea, din farmacii, tot fără card de sănătate, de către un însoțitor, membru al familiei, protejându-ne, ca să nu fim expuși riscului de a contracta virusul sau altă problemă de sănătate. Totdată, noi am sugera decidenților să ia toată măsurile necesare, încât importurile să aibă continuitate, ca umare a măsurilor impuse de starea de urgență, încât accesul la medicamente să fie garantat, pentru că altfel suntem într-un mare pericol.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel