Glaucomul sau "apa neagră", BOALA tăcută care NU se vindecă. Monica Pop: Netratat duce la orbire DEFINITIVĂ!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Glaucomul - Foto: Pexels @samer daboul
Glaucomul - Foto: Pexels @samer daboul

Medicul Monica Pop a transmis un avertisment despre boala care nu dă dureri, se transmite la copii şi nu se vindecă. 

În popor, se mai numeşte şi "apa neagră" și este o boală care nu are simptome, dar semnele sale apar în stadii avansate şi, în plus, se și moşteneşte.

Ceea ce este mai grav este că această boală, atunci când nu este tratată, poate duce la pierderea vederii. 

Ei bine, este vorba despre glucom, iar medicul oftalmolog Monica Pop trage un semnal de alarmă. 

"Glaucomul (apa neagră, cum este numit în popor) reprezintă tensiune intraoculară peste valorile normale. Acestea se încadrează între 16 şi 21 mmHG. 

Glaucomul adultului poate fi:

– Primitiv, adică apărut pe un ochi sănătos (exceptând viciile de refracţie – hipermetropia este un factor favorizant)

– Secundar – apărut în urma unei alte boli oculare (inflamaăţie, traumatism, tumoră, hemoragii intraoculare de diferite cauze).

Glaucomul primitiv are o componentă genetică importantă. Se transmite în proporţie mare descendenţilor şi este întotdeauna bilateral (la ambii ochi, dar există un decalaj evolutiv – apare întâi la un ochi, apoi la al doilea). 

"Când cineva are glaucom, toţi membrii familiei trebuie examinaţi mai devreme de 40 de ani"

 

Există familii în care un părinte are glaucom şi toţi copiii îl moştenesc. În alte familii, o parte din descendenţi (copii, nepoţi etc) pot moşteni. Oricum, într-o familie în care există un membru cu glaucom primitiv, gena se moşteneşte şi oricare descendent poate face boala. 

Din acest motiv, toţi membrii unei familii în care unul este (a fost) diagnosticat cu glaucom cronic trebuie să fie examinaţi după vârsta de 40 de ani şi chiar mai devreme. Este foarte important ca un pacient cu glaucom să fie diagnosticat în timp util pentru a se putea menţine vederea.

Din păcate, cel mai frecvent tip de glaucom şi anume glaucomul cronic simplu este ASIMPTOMATIC. Pacientul nu are în fazele incipiente şi chiar mai avansate niciun fel de simptome care l-ar putea determina să se adreseze vreunui medic oftalmolog. 

Durerile de cap sau de ochi nu arată glaucom. Ceea ce se modifică la început este câmpul vizual, care se îngustează, însa cum acest fenomen nu se întâmpla identic în acelaşi timp la ambii ochi, ochiul mai bun compensează şi pacienţii nu se gândesc să îşi acopere câte un ochi pentru a vedea cum văd cu fiecare în parte. 

Pacientul astfel nu îşi dă seama că are un câmp vizual îngustat (care la un moment dat ajunge tubular, ca un tub, pacientul văzând doar în faţă, nu şi în laterale). 

"Vederea pierdută prin glaucom cronic simplu nu se mai poate recupera niciodată"

 

Din păcate, vederea dispare ultima şi acest lucru este ireversibil. Vederea pierdută prin glaucom cronic simplu NU SE MAI POATE RECUPERA NICIODATă, cu niciun fel de tratament medical sau chirurgical. 

Ochiul care a pierdut lumina (din orice motiv) nu o mai poate niciodată recăpăta. 

Cum este posibil acest lucru?

Glaucomul primitiv este de 2 tipuri:

– Glaucom cronic simplu

– Glaucom cu unghi ingust

Glaucomul cronic simplu apare cel mai frecvent după vârsta de 40 de ani, dar uneori şi înainte.

Nu are simptome specifice, nimic nu determină pacientul să meargă la medicul oftalmolog. 

Pierderea vederii are loc din cauza faptului că presiunea mare din ochi apasă pe nervul optic şi îl distruge progresiv (apare atrofia optică glaucomatoasă, ireversibilă, ca orice atrofie optică). 

La început, vederea este bună, dar compresia pe nervul optic determină îngustarea câmpului vizual (ariei de vedere). Ţinând însă cont de faptul că pacientul vede normal cu ochiul celălalt încă neatins de glaucom, nu are cum să îşi dea seama că a apărut o modificare de câmp vizual. 

"E una din cele mai grave boli din oftalmologie"

 

Glaucomul cronic simplu nu dă dureri, lăcrimare, înroşire, nimic. De aceea este considerat "ucigaşul din umbră" al vederii, fiind una din cele mai grave boli din oftalmologie, cu o mare rată de orbire pe glob nediagnosticat şi tratat la timp.

SINGURA modalitate de a-l descoperi la timp este CONTROLUL DE RUTINă. Mulţi pacienţi ajung la medic când deja au pierdut vederea sau mare parte din ea.

Glaucomul cronic nu se vindecă. Există însă în momentul de faţă multe medicamente eficiente (picături) care se pun de 1-2 ori pe zi în ochi şi menţin Tensiunea Intraoculară (TIO) la valori normale – dacă pacientul îşi face tratamentul corect, zilnic şi merge la control ori de câte ori este nevoie. 

Sunt însă pacienţi iresponsabili care nu sunt conştienţi de gravitatea bolii din cauza faptului că nu au modificări şi nu îi deranjează nimic şi întrerup tratamentul pentru o perioadă, din proprie iniţiativă. 

"Tratamentul antiglaucomatos se face toată viața"

 

Nimic mai grav! Tratamentul antiglaucomatos pentru acest tip de glaucom se face toată viața!

Mulţi pacienţi se prezintă la medic prea târziu, când o parte din vedere este deja pierdută prin distrugerea nervului optic, iar ei cred că au nevoie de ochelari sau că suferă de cataractă. 

Glaucomul absolut este ultimul stadiu al unui glaucom care la început era perfect tratabil.

În concluzie: Orice persoană ar trebui să facă un consult oftalmologic de rutină în jurul vârstei de 40 de ani, repetat anual sau măcar la 2 ani. În cazul în care există glaucom în familie, consultul devine obligatoriu pentru a se putea preveni orbirea prin glaucom.

Glaucomul netratat poate duce la orbire definitivă!", a atras atenţia medicul oftalmolog Monica Pop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel