Greața, cauze, simptome, tratament. 13 moduri să scapi de greață fără medicamente

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Greata - Foto: Freepick @cookie_studio
Greata - Foto: Freepick @cookie_studio

Greața, cauze, simptome, tratament și prevenție. Iată 13 moduri să scapi de greață și care sunt semnele pe care ți le dă organismul.

Greața este un disconfort la nivelul stomacului și senzația de dorință de a vomita. Greața poate fi un precursor al vărsării conținutului stomacului. Afecțiunea are multe cauze și poate fi adesea prevenită.

Greața. Care sunt cauzele grețurilor

Greața poate proveni dintr-o varietate de cauze. Unele persoane sunt foarte sensibile la mișcare sau la anumite alimente, medicamente sau la efectele anumitor afecțiuni medicale. Toate aceste lucruri pot provoca greață.

1. Arsuri la stomac sau boala de reflux gastroesofagian (GERD)

Arsurile la stomac sau boala de reflux gastroesofagian (GERD) pot face ca conținutul stomacului să se deplaseze înapoi în esofag atunci când mâncați. Acest lucru creează o senzație de arsură care provoacă greață.

2. Infecție sau virus

Bacteriile sau virușii pot afecta stomacul și pot duce la greață. Bacteriile de origine alimentară pot provoca o boală cunoscută sub numele de intoxicație alimentară. Infecțiile virale pot provoca, de asemenea, greață.

3. Medicamente

Administrarea anumitor medicamente - de exemplu, tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia - poate deranja stomacul sau poate contribui la greață. Asigurați-vă că citiți cu atenție informațiile despre medicamente pentru orice tratament nou pe care îl luați.

4. Răul de mișcare și răul de mare

Răul de mișcare și răul de mare pot fi rezultatul unei călătorii accidentate pe un vehicul. Această mișcare poate face ca mesajele transmise către creier să nu se sincronizeze cu simțurile, ceea ce duce la greață, amețeală sau vărsături.

5. Dietă

Mâncatul în exces sau consumul anumitor alimente, cum ar fi alimentele picante sau bogate în grăsimi, poate deranja stomacul și provoca greață. Consumul de alimente la care sunteți alergic poate provoca, de asemenea, greață.

6. Durere

Durerea intensă poate contribui la simptomele de greață. Acest lucru este valabil pentru afecțiuni dureroase, cum ar fi pancreatita, calculi la vezica biliară și sau pietre la rinichi.

7. Ulcer

Ulcerele, sau rănile din stomac sau din mucoasa intestinului subțire, pot contribui la greață. Când mâncați, un ulcer poate provoca o senzație de arsură și greață bruscă.

Greața este, de asemenea, un simptom al mai multor alte afecțiuni medicale, inclusiv:

- vertij pozițional paroxistic benign (VPPB)

- infecție a urechii

- atac de cord

- blocaj intestinal

- insuficiență hepatică sau cancer la ficat

- meningită

- migrenă

Când trebuie să solicitați ajutor medical

Solicitați imediat ajutor medical dacă greața este însoțită de simptome de atac de cord. Simptomele atacului de cord includ durere toracică apăsătoare, o durere de cap intensă, durere de maxilar, transpirație sau durere în brațul stâng.

De asemenea, ar trebui să solicitați asistență de urgență dacă aveți greață combinată cu o durere de cap severă, rigiditate a gâtului, dificultăți de respirație sau confuzie. Cereți ajutor medical dacă bănuiți că ați ingerat o substanță otrăvitoare sau dacă sunteți deshidratat.

Mergeți la medic dacă greața v-a lăsat în imposibilitatea de a mânca sau de a bea timp de mai mult de 12 ore. De asemenea, ar trebui să vă consultați medicul dacă greața nu dispare în decurs de 24 de ore după ce ați încercat intervenții fără prescripție medicală.

Solicitați întotdeauna asistență medicală dacă sunteți îngrijorat că vă confruntați cu o urgență medicală, notează Healthline.

Greața, tratament. Cum se tratează greața?

Tratamentul pentru greață depinde de cauză.

Așezarea pe scaunul din față al unei mașini, de exemplu, poate ameliora răul de mișcare. De asemenea, răul de mișcare poate fi ajutat cu medicamente precum dimenhidrinatul (Dramamine), un antihistaminic, sau prin aplicarea unui plasture de scopolamină pentru a ameliora răul de mare.

Administrarea de medicamente pentru a aborda cauza de bază a grețurilor poate fi, de asemenea, de ajutor. Printre exemple se numără reducerile de acizi gastrici pentru GERD sau medicamentele care ameliorează durerile de cap intense.

Păstrarea hidratării poate ajuta la minimizarea deshidratării după ce greața dispare. Acest lucru include luarea de înghițituri mici și frecvente de lichide clare, cum ar fi apa sau o băutură care conține electroliți.

Atunci când începeți să reintroduceți alimente, este util să respectați dieta BRAT (banane, orez, compot de mere și pâine prăjită) până când stomacul se obișnuiește.

Cum se previne greața?

Evitarea declanșatorilor de greață poate ajuta la prevenirea apariției grețurilor. Asta include:

- luminile pâlpâitoare, care pot declanșa atacuri de migrenă

- căldura și umiditatea

- călătoriile pe mare

- mirosurile puternice, cum ar fi parfumurile și mirosurile de gătit

Administrarea unui medicament împotriva grețurilor (scopolamină) înainte de o călătorie poate preveni, de asemenea, răul de mișcare.

Schimbările în obiceiurile alimentare, cum ar fi mâncatul unor mese mici și frecvente, pot ajuta la reducerea simptomelor de greață. Evitarea activității fizice intense după mese poate, de asemenea, să reducă la minimum greața. Evitarea alimentelor condimentate, bogate în grăsimi sau grase poate fi, de asemenea, de ajutor.

Exemple de alimente care sunt mai puțin susceptibile de a provoca greață includ cerealele, biscuiții, pâinea prăjită, gelatina și bulionul.

Iată 13 moduri să scapi de greață

 

1. Stați în picioare și evitați să strângeți stomacul

Dacă vreun părinte ți-a spus vreodată să nu te întinzi după ce mănânci, înseamnă că avea dreptate. Atunci când stai întins, sucurile gastrice se pot ridica și pot crește senzația de greață și disconfortul general, mai ales dacă suferi de reflux gastroesofagian (GERD).

Strângerea stomacului poate agrava, de asemenea, greața, deoarece comprimă zona și vă face să vă simțiți mai puțin confortabil în general. Când aveți greață, încercați să vă întindeți cu partea superioară a corpului ridicată și mișcați-vă cât mai puțin posibil.

2. Deschideți o fereastră sau stați în fața unui ventilator

Există un motiv pentru care vezi oameni cu rău de mașină cu capul practic atârnând pe geamul mașinii.

Aerul proaspăt poate atenua simptomele de greață la mulți oameni, deși nu este clar de ce. Poate că te scapă de mirosurile îmbolnăvitoare sau pur și simplu te poate ajuta să te concentrezi pe altceva decât pe greață.

Încercați să vă așezați în fața unui ventilator sau a unei ferestre la primul semn de greață, mai ales dacă sunteți supraîncălzit.

3. Aplicați o compresă rece

O compresă rece plasată pe ceafă ar putea ajuta la ameliorarea stării de greață. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când apare greața, căutăm uneori remedii care ne răcesc corpul pentru a ne oferi ușurare.

Plasarea unei comprese reci pe ceafă timp de câteva minute poate fi liniștitoare. De asemenea, ajută la scăderea temperaturii corpului care, dacă este ridicată, poate provoca greață.

4. Aplicați presiune

Acupresura este o terapie alternativă care implică aplicarea de presiune în anumite zone specifice de pe corp pentru a ușura diferite probleme.

O analiză a literaturii de specialitate din 23 de studii a sugerat că acupresura ar fi putut fi eficientă pentru gestionarea grețurilor în 16 dintre aceste 23 de studii, în principal la persoanele însărcinate și la cele supuse chimioterapiei. Dar trebuie efectuate mai multe cercetări privind alte cauze ale grețurilor înainte de a se putea trage orice concluzii.

Punctul de presiune pentru greață se află pe partea interioară a încheieturii mâinii, la aproximativ 6,4 centimetri în jos, între două tendoane mari. Există un acord general că apăsarea acestui punct de presiune timp de câteva minute poate oferi o oarecare ușurare a grețurilor.

Discutați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a obține mai multe informații despre acupresura pentru greață.

5. Meditați sau respirați adânc

Meditația, practica de concentrare și de calmare a minții, poate ajuta la ameliorarea grețurilor.

Un studiu realizat în 2015 la 86 de femei însărcinate care se confruntau cu greață și vărsături moderate a constatat că adăugarea a 3 săptămâni de meditație la planul lor terapeutic a îmbunătățit semnificativ rezultatele în timpul și la 1 lună după tratament.

Sunt necesare mai multe studii pentru a concluziona definitiv dacă meditația este benefică pentru a scăpa de greață.

Respirația profundă este o tehnică de meditație. O puteți face și pe cont propriu pentru a potoli greața legată de stres. Inspiră încet pe nas, ține-ți respirația timp de trei secunde și expiră încet. Repetați de mai multe ori până când greața dispare.

6. Schimbați-vă concentrarea

Uneori, gestionarea grețurilor este pur și simplu mintea peste materie. Cu cât vă gândiți mai mult la greață, cu atât mai multă greață este posibil să vă simțiți.

Data viitoare când apare greața, distrage-ți atenția citind o carte sau uitându-te la televizor. Dacă mișcarea nu vă face să vă simțiți mai rău, faceți niște treburi casnice ușoare sau mergeți la o plimbare lentă - orice pentru a vă distrage mintea de la ceea ce simțiți.

Deși acest remediu este adesea recomandat, în prezent nu are în spate multe studii științifice, așa că nu ar trebui folosit în cazuri de greață extremă.

7. Rămâi hidratat

Dacă nu puteți mânca sau bea din cauza grețurilor, poate apărea deshidratarea. Invers, greața este, de asemenea, un simptom al deshidratării.

Atunci când vă simțiți grețos, dacă este posibil, sorbiți lichide pe parcursul zilei. Dacă apa simplă vă întoarce stomacul pe dos, încercați să beți ceai decofeinizat, sau apă cu felii de fructe proaspete.

8. Ceaiul de mușețel

Ceaiul de mușețel este un remediu popular de casă pentru greață. Acesta are un efect sedativ care te poate ajuta să dormi atunci când ai grețuri. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea anxietății.

În timp ce unele cercetări au analizat rolul pe care mușețelul îl poate juca în ameliorarea stării de greață, în prezent sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a înțelege cum poate oferi ușurare.

Pungile de ceai de mușețel sunt disponibile în majoritatea magazinelor alimentare, în magazinele de produse naturiste și online. Pregătiți-vă propriul ceai de mușețel turnând o cană de apă clocotită peste o lingură de flori uscate sau proaspete de mușețel. Lăsați la infuzat timp de cel puțin 5 minute și strecurați.

9. Lămâi

Lămâile conțin acid citric, un compus natural despre care se crede că ajută digestia și calmează stomacul. Încercați să adăugați suc de lămâie proaspăt stors în apă și sorbiți pe parcursul zilei.

Dacă greața se cauzează constipației, consumul de apă caldă cu suc de lămâie poate stimula intestinele. Mergeți ușor, totuși. Ingerarea unei cantități prea mari de suc de lămâie într-o perioadă scurtă de timp poate agrava greața.

Mirosul lămâilor poate, de asemenea, să ușureze greața, deși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru. Potrivit unui studiu din 2014, inhalarea uleiului esențial de lămâie a ajutat la reducerea greaței și a vărsăturilor la participantele însărcinate.

Un studiu din 2020 a sugerat chiar că o acadea cu aromă de lămâie ar putea ușura semnificativ senzația de greață în timpul sarcinii.

Dacă nu aveți la îndemână ulei esențial de lămâie, tăiați pur și simplu o lămâie proaspătă în jumătate și inspirați aroma.

10. Ghimbir

Ghimbirul este, fără îndoială, cel mai popular remediu de casă pentru greață. Potrivit unei revizuiri științifice din 2020, ghimbirul este sugerat a fi eficient pentru gestionarea greaței ușoare până la moderate, deși mai sunt necesare mai multe cercetări.

Pentru a ajuta la greață, mâncați o bucată mică de ghimbir proaspăt sau confiat. De asemenea, puteți bea ceai de ghimbir, pe care îl găsiți în magazinele alimentare, în magazinele de produse naturiste și online.

Pregătiți-vă propriul ceai de ghimbir turnând 1 cană (237 mililitri) de apă clocotită peste o bucată de 2,5 centimetri (1 inch) de rădăcină de ghimbir proaspăt, decojită. Lăsați la infuzat timp de cel puțin 5 minute, strecurați dacă doriți și savurați.

11. Mentă

Un studiu recent din 2021 care a implicat 103 pacienți spitalizați a sugerat că uleiul de mentă a fost un remediu eficient pentru ameliorarea stării de greață. Puteți lua capsule de mentă sau puteți bea ceai de mentă pentru a experimenta aceste beneficii.

Căutați ceai de mentă la magazinele alimentare și de sănătate naturală sau online. Sau faceți-vă propriul ceai turnând o cană de apă clocotită peste o linguriță mare de frunze proaspete de mentă. Lăsați să se infuzeze timp de cel puțin 5 minute și strecurați după preferințe.

Inhalarea uleiului esențial de mentă ar putea, de asemenea, să ușureze greața post-operatorie și după anestezie, potrivit unui studiu din 2016 la pacienții cu operații pe cord, și unui studiu din 2020 la pacienții cu operații abdominale.

12. Evitați băuturile carbogazoase

Există o veche poveste a soțiilor care spune că consumul de băuturi carbogazoase, cum ar fi ginger ale sau cola, ajută la domolirea problemelor de burtă. Contrariul este adesea adevărat.

Băuturile carbogazoase pot provoca balonare și agrava refluxul acid și GERD, toate acestea putând provoca greață. Deși, relația dintre băuturile carbogazoase și înrăutățirea stării de greață nu a fost bine stabilită de cercetări. În plus, majoritatea băuturilor carbogazoase pot fi foarte dulci, ceea ce ar putea să vă agraveze greața.

Dacă trebuie să beți o băutură carbogazoasă, lăsați-o să se golească sau diluați-o cu apă înainte de a o bea.

13. Luați suplimente de vitamina B6

În 2013, Food and Drug Administration a aprobat Diclegis, o combinație de vitamina B6 (piridoxină) și antihistamină doxilamină, ca tratament pentru greața legată de sarcină.

Vitamina B6 de una singură a avut rezultate mixte pentru tratarea grețurilor, potrivit unei analize recente care a comparat-o cu ghimbirul sau cu niciun tratament în timpul sarcinii. Regimul tipic este între 30 și 100 de miligrame pe zi, în una până la trei doze divizate, timp de până la 3 săptămâni, potrivit sursei citate anterior.

Prea multă vitamina B6 poate agrava greața, însă. De asemenea, poate provoca efecte secundare grave, cum ar fi:

- ritm cardiac anormal

- furnicături

- scăderea tonusului muscular

Deshidratarea și greața merg adesea împreună. Obțineți imediat asistență medicală dacă aveți greață și alte simptome de deshidratare, cum ar fi:

- amețeli

- gură uscată

- sete excesivă

- slăbiciune

- urină închisă la culoare

- urinare frecventă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel