Hepatita misterioasă, în analiză. OMS: Numărul real de cazuri poate fi subestimat

Monika Baciu |
Data publicării:
hepatita misterioasa - FOTO: Freepick
hepatita misterioasa - FOTO: Freepick

Hepatita misterioasă se răspândește la nivel global.

Hepatita misterioasă afectează copii de pe toate contintentele. Până la 22 iunie 2022, 33 de țări din cinci regiuni ale OMS au raportat 920 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii care îndeplinesc definiția de caz a OMS.

270 de noi cazuri probabile au fost raportate la OMS, inclusiv din patru noi țări, notează OMS.

Detectarea hepatitei acute severe de etiologie necunoscută la copiii din cinci regiuni ale OMS este neobișnuită, iar sechelele clinice severe ale unor cazuri justifică investigații detaliate.

Vezi și: Eczemele, specifice tinerilor. Medic: Le afectează profund calitatea vieții

Primele cazuri, în Marea Britanie

Acest focar a fost detectat inițial la 5 aprilie 2022, când Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Regatul Unit) a notificat OMS cu privire la zece cazuri de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copiii mici sănătoși anterior cu vârsta sub 10 ani din centura centrală a Scoției.

”Până la 22 iunie 2022, 33 de țări din cinci regiuni ale OMS au raportat 920 de cazuri probabile. Printre acestea se numără cazuri noi și identificate retroactiv de la 1 octombrie 2021, care se încadrează în definiția de caz a OMS, astfel cum se menționează mai jos.

Există încă patru țări care au raportat cazuri care sunt în curs de clasificare și nu sunt incluse în numărul de cazuri probabile cumulate. Dintre cazurile probabile, 45 (5%) copii au necesitat transplanturi, iar 18 (2%) decese au fost raportate la OMS.

Jumătate din cazurile probabile raportate au fost raportate din regiunea europeană a OMS (20 de țări care au raportat 460 de cazuri), inclusiv 267 de cazuri (29% din cazurile globale) din Regatul Unit.

Al doilea cel mai mare număr de cazuri probabile a fost raportat din regiunea Americilor, urmată de Regiunea Pacificului de Vest, Regiunea Asiei de Sud-Est și Regiunea Mediteranei de Est.”, mai notează OMS.

Vezi și: Agrișele, doza naturală de energizant. Mențin sănătatea inimii

Numărul de cazuri, subestimat

Șaptesprezece țări raportează mai mult de cinci cazuri probabile. Numărul real de cazuri poate fi subestimat, în parte din cauza sistemelor de supraveghere consolidată limitate în vigoare. Se preconizează că numărul de cazuri se va modifica pe măsură ce devin disponibile mai multe informații și date verificate, mai arată OMS. 

Simptome de gastroenterită

Majoritatea cazurilor corespund minorilor cu vârsta sub 5 ani, care iniţial au prezentat simptome de gastroenterită urmate de icter (colorare în galben a pielii ca urmare a creşterii nivelului de bilirubină).

Consiliera medicală a UKHSA, Renu Bindra, a informat că studiile sugerează "asocierea cu un adenovirus şi că se explorează această legătură, alături de alţi factori care ar fi putut interveni, precum infecţii prealabile inclusiv cu COVID-19".

"Colaborăm cu alte ţări care se confruntă cu o recrudescenţă a cazurilor pentru a împărtăşi informaţii şi a afla mai multe despre aceste infecţii. Probabilitatea ca minorii să dezvolte hepatită continuă să fie extrem de scăzută. Menţinerea măsurilor igienă şi de a se asigură că copiii se spală bine pe mâini ajută la reducerea răspândirii multor infecţii comune, inclusiv adenovirusul", a declarat consiliera mediilor locale.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel