Agrișele, doza naturală de energizant. Mențin sănătatea inimii
Agrișele au o concentrație ridicată de substanțe nutritive, fiind benefice pentru sănătate.
Agrișele apar în timpul sezonului cald, acestea fiind indicate pentru cei care vor o gustare sănătoasă, bogată în vitamine şi care nu îngraşă.
Conținut ridicat de vitamine
Agrișele sunt sărace în calorii și grăsimi, dar au un conținut ridicat de nutrienți.
Vitamina C este un antioxidant puternic și vital pentru sistemul nervos, sistemul imunitar și piele. Vitamina B5 este necesară pentru crearea acizilor grași, în timp ce vitamina B6, de care multe enzime și celule din organism trebuie să funcționeze, ajută la transformarea alimentelor în energie.
Cuprul este important pentru inima, vasele de sânge, sistemul imunitar şi creier. Între timp, manganul susține metabolismul, formarea oaselor, reproducerea și răspunsul imun, în timp ce potasiul este esențial pentru funcționarea normală a celulelor, notează Healthline.
Vezi și: Încălțămintea copiilor, recomandări. Medic: Trebuie să fie nouă. Nu second hand
Bogate în antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care ajută la combaterea efectelor radicalilor liberi. Acestea sunt molecule reactive care provoacă daune celulare și duc la un proces cunoscut sub numele de stres oxidativ.
Stresul oxidativ este asociat cu multe boli și îmbătrânire prematură. Agrișele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv vitamina C, cantități mici de vitamina E și fitonutrienți.
Vezi și: Limonada, perfectă pentru zilele toride. Ce beneficii are asupra sănătății
Efecte în tratamentele cosmetice
Agrişele sunt folosite şi în tratamentele de înfrumuseţare. Tratează acneea şi reduc inflamaţiile, redau strălucirea pielii, previn căderea părului, albirea prematură, stimulează creşterea părului, previn şi tratează problemele scapului, mai arată Healthline.
Protejează creierul
Anumite boli degenerative ale creierului sunt legate de o supraîncărcare a fierului în celule.
Nivelurile de fier care sunt prea mari pot stimula crearea de radicali liberi, care sunt molecule care dăunează celulelor. Celulele creierului sunt deosebit de ridicate în fier, făcându-le mai vulnerabile la daune.
Agrișele sunt o sursă naturală de acizi organici, furnizând 11-14 mg de acid citric în 100 mg de fructe. Acidul citric blochează acumularea de fier în celule și s-a constatat că reduce riscul de boli precum Alzheimer și accident vascular cerebral dacă este consumat în mod regulat.
Vezi și: Zborul pe distanțe lungi, provocare pentru organism. Ce trebuie să evitați
Benefice în diete
Aroma agrișelor variază de la destul de acru la relativ dulce. Cu cât fructul este mai copt, cu atât devine mai dulce. Agrișele pot fi mâncate ca o gustare sănătoasă. Alternativ, adăugați-le într-o salată de fructe, folosiți-le ca topping pe cereale sau iaurt sau amestecați-le într-o salată proaspătă de vară.
Agrișele sunt, de asemenea, folosite în feluri de mâncare gătite și coapte, cum ar fi plăcinte, tarte, compot și gemuri. Cu toate acestea, rețineți că aceste feluri de mâncare conțin adesea zahăr, iar gătitul distruge o mulțime de antioxidanți și fitonutrienți benefici.
Mențin sănătatea inimii
O dietă bogată în fructe precum agrişele este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă.
Fructele conţin substanţe nutritive care previn blocarea fluxului sanguin către inima, fortifiază muşchiul cardiac şi reduc colesterolul rău, stimulând creşterea colesterolului bun.
De asemenea previn depunerea de grăsimi pe artere, deci ateroscleroza.
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
