Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Un nou studiu amplu publicat în revista Nutrients răstoarnă percepțiile negative despre acizii grași omega-6, arătând că aceștia nu cresc inflamația în organism, așa cum se credea până acum.
În ultimii ani, uleiurile din semințe - cum ar fi cele de floarea-soarelui, porumb sau soia - au fost intens criticate, fiind considerate responsabile pentru creșterea riscului de inflamație cronică, din cauza conținutului ridicat de acid linoleic (LA), un acid gras esențial din familia omega-6.
Potrivit vocilor critice, consumul excesiv de LA, specific dietelor occidentale, ar favoriza apariția bolilor moderne, prin stimularea inflamației. Însă, o întrebare-cheie rămâne: există dovezi clare că un nivel crescut de LA în sânge se traduce prin inflamație mai ridicată?
Studiu amplu
Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au analizat datele din celebrul studiu Framingham Offspring, un proiect de cercetare demarat în 1971, care urmărește sănătatea cardiovasculară și metabolică a copiilor participanților la Studiul Framingham original, desfășurat în Boston, SUA.
În această analiză de tip cross-sectional (secțională), cercetătorii au măsurat, în rândul a 2.700 de participanți, nivelurile sanguine de acid linoleic (LA) și acid arahidonic (AA), un alt acid gras omega-6, împreună cu 10 biomarkeri ai inflamației și stresului oxidativ, atât în sânge, cât și în urină.
Rezultatele au fost ajustate pentru factori care ar putea influența inflamația, precum vârsta, sexul, rasa, fumatul, nivelul grăsimilor din sânge, tensiunea arterială sau greutatea corporală.
Mai multă Omega-6, mai puțină inflamație
Analiza statistică a arătat că nivelurile mai ridicate de LA au fost asociate cu niveluri mai scăzute ale a 5 dintre cei 10 biomarkeri analizați. Niciunul dintre biomarkeri nu a fost corelat cu o creștere a inflamației la persoanele cu niveluri mari de LA.
În ceea ce privește acidul arahidonic (AA), nivelurile mai mari au fost asociate cu niveluri mai reduse ale a 4 biomarkeri, fără a exista vreo corelație semnificativă cu inflamația sau stresul oxidativ crescut.
"Aceste noi date arată clar că persoanele cu cele mai ridicate niveluri de LA (și AA) în sânge se află într-o stare inflamatorie mai scăzută decât cele cu niveluri mai mici. Această constatare este exact opusul a ceea ce s-ar aștepta dacă acizii grași omega-6 ar fi ‘proinflamatori’ - de fapt, ei par să fie antiinflamatori", a explicat Dr. William S. Harris, investigator principal al studiului, Președinte al Fatty Acid Research Institute, Fondator OmegaQuant Analytics, LLC, și Profesor la Departamentul de Medicină Internă al Sanford School of Medicine, University of South Dakota, Sioux Falls, SD.
Reevaluarea recomandărilor nutriționale
În contextul actual, marcat de numeroase articole care denigrează uleiurile din semințe - principala sursă alimentară de LA - studiul un contraargument solid.
"În valul de știri despre presupusele efecte nocive ale uleiurilor din semințe, multe voci cer reducerea consumului de LA în rândul americanilor. Aceasta nu este o recomandare bazată pe știință, iar studiul nostru - alături de multe altele - arată exact contrariul: în loc să scădem aportul de LA, o creștere a consumului pare să fie o recomandare mai sănătoasă.
Aceste rezultate contrazic o narațiune, nu cercetările anterioare. Există numeroase studii în literatura medicală care susțin aceleași concluzii ca și ale noastre", a subliniat Dr. Harris.
Studiul aduce argumente importante pentru reconsiderarea imaginii negative asociate omega-6 și, implicit, uleiurilor din semințe, sugerând că temerile privind inflamația ar putea fi exagerate și nejustificate științific.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
