Hormonii fericirii. Cum ne influențează emoțiile

Monika Baciu |
Data publicării:
Hormonii fericirii – FOTO: Pexels@Helena_Lopes
Hormonii fericirii – FOTO: Pexels@Helena_Lopes

Hormonii fericirii au un rol bine definit pentru sănătatea psihică.

Hormonii fericirii sunt studiați de medicii endocrinologi. Cercetările arată care este rolul rolul determinant al hormonilor în funcționarea noastră optimă, de la a dormi bine până la sentimentele pe care femeile le trăiesc în timpul sarcinii. Starea de bine este influențată de hormonii pe care creierul îl eliberează.

Serotonina, hormonul care reglează somnul

Serotonina este un un neurotransmițător care are un efect determinant în reglarea somnului, controlul impulsurilor, pofta de mâncare, metabolism, agresivitate, sexualitate, memorie, reglarea temperaturii corpului și tot ea este cea care, atunci când experimentăm o stare de fericire, îi „spune” corpului cum să se comporte fericit (zâmbetul, râsul). Serotonina este cunoscută ca fiind hormonul fericirii pentru că reglează dispoziția, înlătură anxietatea și depresia.

Vezi și: Babywearing, beneficii. Purtarea bebelușui în marsupiu, terapie emoțională și ortopedică

Deficitul de melatonină ne face morocănoși

Melatonina trebuie să fie în echilibru cu serotonina, pentru funcționarea noastră optimă. Melatonina este produsă de glanda pineală, iar eliberarea sa este în strânsă legătură cu momentul zilei și cu cantitatea de lumină la care suntem expuși, pentru că melatonina reglează somnul. Dacă nivelul de melatonină nu se menține la un nivel optim, cercetările arată că devenim iritabili și epuizați.

Dopamina controlează emoțiile

Dopamina este un neurotransmitățor și are un rol important pentru emoțiile și sentimentele pozitive. Această substanță chimică mobilizează, oferă energie și ajută la menținerea concentrării. Cercetătorii consideră totodată că dopamina ar sta la baza unui comportament exuberant.

Vezi și: Bronzul artificial, total dăunător. Simionescu: Expunerea la surse artificiale de ultraviolete este total contraindicată

Oxitocina stimulează comportamentul matern

Oxitocina este un alt neurotransmițător căruia i se datorează comportamentul matern, alăptarea, plăcerea sexuală și selecția partenerului de viață. Cercetările effectuate arată că mamele care alăptau la sân erau mult mai calme și făceau mai bine față stresului sau exercițiilor fizice decât cele care își hrăneau bebelușii cu biberonul.

Endorfinele anihilează durerea

Endorfinele reprezintă o altă categorie de neurotransmițători la nivelul creierului care au rol analgesic. Astfel, endorfinele inhibă durerea. De aceea producerea de endorfine duce către o stare între liniște și beatitudine.  Altfel spus, endorfinele sunt acei hormoni ai fericirii care provoacă euforia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel