Bronzul artificial, total dăunător. Simionescu: Expunerea la surse artificiale de ultraviolete este total contraindicată

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
bronzul artificial - FOTO: Freepik
bronzul artificial - FOTO: Freepik

Bronzul artificial nu este recomandat, chiar dacă multe doamne și domnișoare aleg această metodă de pigmentare a pielii. 

Bronzul artificial este dăunător pentru organism. Medicul dermatolog Olga Simionescu a explicat în exclusivitate pentru DC Medical la ce șocuri este supusă pielea în momentul în care apelăm la bronzul artificial.

”Expunerea la surse artificiale de ultraviolete este total contraindicată. Sunt țări ale lumii în care există așa numitele black box, cutii de avertizare, cum sunt și avertizările de pe pachetele de țigări. OMS a definit solarele ca agenți carcino genetici umani provocatori de cancer. Mai bine o domnișoară s-ar bronza la soarele natural decât la solar. Mai mult decât atât solarul are ultraviolet amestecate și atunci efectul dăunător este și mai mare”, a declarat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, medicul dermatolog Olga Simionescu.

Vezi și: Ardeiul iute, anestezic natural. Cum îți ameliorează durerile

Solarul este de evitat

Medicii specialiști recomandă evitarea saloanelor de bronzare deoarece radiaţiile UV sunt extrem de puternice. Această radiaţie UV poate fi de 10 până la 15 ori mai puternică decât soarele de la miezul zilei. Oamenii care frecventează saloanele de bronzat pot ajunge să fie expuşi la o doză de 1.2 - 4.7 ori mai mare decât cea rezultată din expunerea normală la soare într-un an. Iar asta se adaugă la orice altă expunere la soare obişnuită. Mersul regulat la solar creşte riscul de melanom cu 59%.

Alternativă la saloanele de bronzare

Pentru doamnele și domnișoarele care vor să aibă un aspect bronzat există și alternative mai sănătoase. Pielea aurie poate fi obținută cu ajutorul produselor autobronzante. Majoritatea produselor utilizează dihidroxiacetona (DHA), un produs chimic incolor derivat din glicerina, care reacţionează cu aminoacizii din straturile exterioare ale pielii. 

Pentru ca procesul de colorare are loc numai în straturile superficiale ale pielii, "bronzul" durează doar atâta timp cât acele straturi rămân la nivelul pielii, înainte de a fi eliminate, cinci sau şapte zile. După ce se elimină, va trebui să reaplici produsul bronzant.

Vezi și: Dieta cu nuci. Cum ajută nucile la pierderea greutății

Riscurile bronzării artificiale

Principalul risc la care se expun persoanele care aleg să se bronzeze la solar este cel de cancer de piele. Agenția Internațională pentru Cercetare în Cancer a Organizației Mondiale a Sănătății a introdus în 2009 solarele și alte dispozitive de bronzare artificială în clasa agenților carcinogeni. Studiile au indicat o creștere a riscului de melanom malign, carcinom spinocelular și carcinom bazocelular, cauzată de expunerea la radiațiile ultraviolete, indiferent că acestea provin de la soare sau de la solar.

Bronzarea artificială dă dependență

Bronzarea se pare că poate provoca dependență, ca urmare a eliberării de endorfine sub acțiunea radiațiilor UV. În 2011, cercetătorii de la University of Texas Southwestern Medical Center au publicat un studiu în cadrul căruia au monitorizat activitatea cerebrală a persoanelor care se bronzau la solar de cel puțin 3 ori pe săptămână. Monitorizarea cerebrală s-a realizat în două etape: o dată radiațiile UV de la solare erau blocate, în cealaltă sesiune bronzarea se realiza fără nicio intervenție, iar participanții nu știau în care dintre ședințe primeau radiațiile reale sau filtrate. Scanările cerebrale au arătat că radiațiile ultraviolete reale activau zonele din creier care sunt de obicei activate la cei cu dependențe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel