Implantul Cohlear, ce trebuie să știi. Alice Popa: Se confruntă cu anumite probleme

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
implantul cohlear - FOTO: Freepik@kuprevich
implantul cohlear - FOTO: Freepik@kuprevich

Care sunt barierele de care se lovesc părinții ai căror copii au nevoie de un implant Cohlear.

Un implant cohlear este un dispozitiv medical complex utilizat pentru a restabili sau a îmbunătăți auzul la persoanele cu deficiențe auditive semnificative. Un implant cohlear convertește sunetele din mediul înconjurător în semnale electrice, pe care le transmite direct nervului auditiv al pacientului prin intermediul unui set de electrozi plasați în interiorul urechii interne.

În cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group - "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională", Alice Popa, reprezentant al Asociației Koala - RAV, a subliniat importanța implementării unui Registru Național pentru Implantul Cohlear, evidențiind necesitatea acută pentru accesul rapid al copiilor la acest dispozitiv vital.

În calitate de psiholog clinician și terapeut pentru copiii purtători de implant cohlear, Alice Popa a adus în discuție experiența sa ca președinte al asociației ce sprijină un centru de reabilitare dedicat acestor copii. Ea a subliniat că succesul intervenției depinde de o echipă bine pusă la punct, care să ofere nu doar actul medical al implantării, ci și terapia necesară în etapele ulterioare.

Vezi și: Protezarea auditivă, costisitoare. Dr. Sebastian Cozma: Cu un Trabant nimeni nu poate face performanță

"Importanța implementării acestui Registru este foarte mare. Asta încercăm toți să arătăm cât de acută este nevoia aceasta de Registru Național pentru că acești copii trebuie să aibă acces la sunet cât mai devreme. 

Este foarte importantă evoluția acestor copii și foarte important să creem o echipă pentru ca acești copii să aibă succes. Totul pornește de la diagnosticare. Ulterior, intervin mai multe părți din această echipă. E vorba de chirurgul care desfășoară actul medical, audiologul și apoi vine partea de terapie. Nu este de ajuns să punem implanturi. 

Implant cohlear - FOTO: Freepik@kuprevich

Imediat după implantare, dacă implantarea se produce atunci când trebuie, părinții, familia, este cea care se confruntă cu anumite probleme, și anume de a găsi un terapeut pregătit în această direcție. Avem prea puține centre. Cred că avem 3 centre în România care, după actul medical, asigură și terapie. 

Vezi și: Investigația esențială pentru nou-născuți. Alice Popa: Lucrurile acestea nu sunt deloc ușoare

Ceilalți părinți trebuie să își caute singuri un terapeut, de cele mai multe ori în domeniul privat. Nu sunt terapeuți pregătiți în domeniu, iar anumite strategii nu sunt aplicate corespunzător. 

Pot interveni probleme de natură medicală, când aceste dispozitive nu sunt folosite în mod corespunzător, sau dacă suferă defecțiuni nu știu ce au de făcut, nu știu unde să se adreseze. Avem nevoie și de o informare mai largă a părinților", a explicat Alice POPA, reprezentant Asociația Koala - RAV, în cadrul dezbaterii DC Media Group -"Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel