În cât timp trece tusea după gripă sau viroză și de ce e mai agresivă ca în alți ani. Pacientă: Simt că mi se desprind oasele de aici şi din cap

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
În cât timp trece tusea după gripă sau viroză și de ce e mai agresivă ca în alți ani - Foto: Freepick @stefamerpik
În cât timp trece tusea după gripă sau viroză și de ce e mai agresivă ca în alți ani - Foto: Freepick @stefamerpik

De ce sezonul gripal este mai agresiv decât în alți ani, de ce rămânem cu tusea și în cât timp se vindecă mucoasa respiratorie după infecția virală.

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii este extrem de mare și în creștere, iar spitalele sunt pline de pacienți, adulți și copii, cu simptome persistente. Gripa, Covid, Flurona, toate cele 3 dau mari bătăi de cap pacienților, dar mai ales medicilor, aglomerați de valul de cazuri.

Starea de rău, oboseala și tusea durează cel mai mult, mult mai mult ca în anii trecuți. 

Medicii din Marea Britanie au studiat acest fenomen şi spun că sezonul acesta este mai îndelungat şi mai grav faţă de alte sezoane de gripă şi de viroze respiratorii.

Tusea poate şi ea să dureze mai mult, iar una dintre explicaţii ar fi faptul că ne infectăm repetat şi, după ce am contactat, de exemplu, un virus gripal, la scurt timp după, putem să luăm un alt virus respirator, pentru că anticorpii de la primul nu ne feresc de restul virusurilor.

Medicamentul "minune" de slăbit, celebru pe TikTok, efecte devastatoare și la noi. Ce este "fața Ozempic": Cei tineri se comportă ca o persoană vâstnică. Greață, dureri de pancreatită

Prevenția: ce este și De Ce trebuie să reînvățăm acest cuvânt. De ce prevenirea e mai bună decât vindecarea și cum să acționezi din timp pentru a evita un dezastru

Paradoxul vaccinării: conspiraționiști cu vaccinurile generale, dar săritori la cele pentru vacanțe exotice: Pentru că și-au plătit bilet insistă, în ciuda reacțiilor ZDRAVENE de tip neurologic

Mai mult, medicii britanici afirmă că masca purtată în anii pandemiei ne-a slăbit imunitatea.

Viroza poate fi provocată de aproape 200 de virusuri și afectează gâtul și nasul.

În ceea ce privește gripa sezonieră ea este adusă de două virusuri și afectează nasul, gâtul și plămânii.

În schimb, infecția COVID-19 este dată de virusul SARS-CoV-2.

Cea mai simplă metodă de diferențiere a infecțiilor respiratorii este testarea, fie antigripală, fie COVID-19.

"M-a mai lăsat, iar m-a luat, am trecut de la tuse uscată la tuse productivă, iar uscată iar productivă. Foarte tare mă deranjează. Simt o durere apăsătoare, simt că mi se desprind oasele de aici şi din cap. Prind câteva ore de somn, după care dimineaţă iar începe tusea", spune Michaela Jugravu, pacientă, pentru Observator News.

Simptomele care trebuie să atragă atenţia. În cât timp se vindecă mucoasa respiratorie după infecția virală

 

"Prezintă o simptomatologie asemănătoare cu prima infecţie cam la o săptămână, două. Poate să fie fix în timpul primei infecţii sau poate să fie imediat după. De la tusea aia reziduală, seacă, care a rămas de la prima infecţie, acum ne regăsim în situaţia în care tusea să fie o tuse prelungită, în cadrul noii infecţii şi automat putem să stăm cu tusea respectivă şi până la o lună jumătate, două luni", a explicat medicul infecționist Gabriel Nistor pentru sursa citată.

"O tuse care trenează mai multe săptămâni, dincolo de zece zile, care-şi schimbă caracterul, care devine obositoare sau care trezeşte pacientul noaptea sau care se intensifică seara, sunt simptome care trebuie să atragă atenţia.

Mucoasa respiratorie, ca să fie complet vindecată după o infecţie virală, are nevoie de patru săptămâni, chiar cinci", atrage atenţia Beatrice Mahler, medic pneumolog.

Simptome gripă

 

Intotdeauna in cazul gripei debutul este brusc, agresiv, chiar violent. Pacientul se va confrunta cu:

- febră destul de mare (40-41 de grade Celsius)

- tuse puternică

- dureri de gât

- nas înfundat sau nas care curge

- frisoane

- cefalee sau durere de cap intensă

- nu suportă lumina

- disconfort generalizat

- slăbiciune

- ochi roșii sau iritați.

Dacă nu este tratată corect, gripa poate duce la complicații serioase precum: pneumonie, infecții la nivelul urechii, bronșită și chiar la deces.

Simptome viroză

 

- tuse

- febră ușoară

- răgușeală

- oboseală

- ochi rosii

- secreții nazale abundente

- durere în gât

- inflamarea ganglionilor limfatici.

Dacă simptomele se înrăutățesc și apare febra puternică, respirație șuieratoare sau dificilă, tusea persistentă sau stările de amețeală, mergeți de urgență la medic.

Simptome COVID-19

- Febră

- Tuse seacă

- Oboseală

- Pierdere gust miros

- Congestie nazală sau nas înfundat

- Conjunctivita

- Durere de gât

- Durere de cap

- Durere musculară sau articulară

 - Posibile erupții cutanate

- Greață

- Vomă

- Diaree

- Frisoane

- Amețeli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel