Înotul, două beneficii surprinzătoare. Eficient pentru tratarea unor boli

Monika Baciu |
Data publicării:
inotul - FOTO: Freepick
inotul - FOTO: Freepick

Înotul este benefic pentru organism.

Înotul poate fi eficient în tratarea unor boli. Înotul este o activitate plăcută practicată de tot mai multă lume. Antrenorii de înot ne recomandă astfel de ședințe, mai ales în contextul în care suntem din ce în ce mai sedentari. Înotul este o opțiune de antrenament pentru persoanele care suferă de astm sau chiar scleroză multiplă.

Umiditatea, benefică astmaticilor

Mediul umed al piscinelor interioare face ca înotul să fie o activitate excelentă pentru persoanele cu astm bronșic. De asemenea, exercițiile asociate cu acest sport, cum ar fi ținerea respirației, te pot ajuta să îți întărești capacitatea pulmonară și să obții un control mai bun asupra procesului de inspirare și expirare.

În mod tradițional, înotul a fost recomandat persoanelor cu astm, deoarece mediul cald și umed este mai puțin provocator.

Încălziți-vă și răciți-vă corespunzător pentru a reduce riscul de astm indus de exerciții fizice, notează swimming.org.

Vezi și: Demența, asociată cu deficitul de vitamina D. Aportul suplimentar ar putea scădea riscul de apariție al bolii

Benefic persoanelor care suferă de scleroză multiplă

Înotul este o activitate benefică și pentru persoanele care suferă de scleroză multiplă. Apa face ca membrele să plutească, să fie mai ușoare, ajutându-le astfel să fie susținute în timpul exercițiilor fizice.

Apa are, de asemenea, un efect benefic asupra întregului corp, prin faptul că reduce simțitor durerile. Un program de înot de 20 de săptămâni a dus, în cadrul unui studiu medical publicat în Hindawi, la reducerea semnificativă a durerii pentru persoanele cu scleroză multiplă. Acești oameni au prezentat, de asemenea, îmbunătățiri ale unor simptome precum oboseala, depresia și dizabilitatea.

”Exercițiile acvatice se pot referi la terapia prin piscină, hidroterapie sau balneoterapie. Hidroterapia se aplică frecvent pacienților cu modificări neurologice sau musculo-scheletice dureroase, deoarece căldura și flotabilitatea apei pot bloca nociceptorii acționând asupra receptorilor termici și mecanoreceptorilor și pot exercita un efect pozitiv asupra mecanismelor segmentare spinale.

Apa caldă poate crește, de asemenea, fluxul sanguin, ajutând la disiparea substanțelor chimice alogene și la îmbunătățirea relaxării musculare. În cele din urmă, efectul hidrostatic al apei poate atenua durerea prin reducerea edemului periferic și a activității sistemului nervos simpatic”, notează studiul.

Vezi și: Cancerul care nu se vindecă. Daniel Coriu: O boală care nu are nevoie de tratament, nu o tratez

David Popovici, trimis la înot de un diagnostic și un medic. Rețeta simplă din 5 ingrediente pe care o mănâncă dimineața, la ora 3

Campionul mondial David Popovici și-a început aventura cu înotul la 4 ani, atunci când a fost diagnosticat cu scolioză de către medicul pediatru. Acesta le-a recomandat părinţilor să-l ducă la înot pentru a se vindeca. Acum David Popovici are 17 ani și este primul campion mondial al României la înot. 

Totuși, acest drum al succesului a fost destul de lung, cu multe antrenamente. Asta pentru că totul a început când Popovici era doar un micuț copil. Când avea patru ani, la recomandarea medicilor, micuţul David a ajuns la bazinul de la Lia Manoliu unde a fost iniţiat de antrenorii Bogdan Stroe şi Bogdan Manea.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel