Ion Țiriac: Sportul în România a dispărut. Trebuie să semănăm ca să avem ce recolta

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ion Țiriac. Foto: DC Medical
Ion Țiriac. Foto: DC Medical

Președintele Federației Române de Tenis, Ion Țiriac, a explicat că dacă mai vrem sport de performanță, trebuie să „semănăm” cultura sportului încă din fragedă pruncie pentru a avea de unde alege viitorii campioni.

Președintele Federației Române de Tenis, Ion Țiriac, a declarat, joi, în cadrul seminarului „Upgrade România: Sănătate prin sport. Sportul, mina de aur a economiei", organizat de DC Media Group, că dacă se dorește sport de performanță în România, trebuie să se procedeze radical, iar Ministerul Tineretului și Sportului să cedeze federațiile către Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Pact pentru sport și sănătate

„Domnilor miniștri, care nu sunteți pe aici, domnilor și doamnelor foști miniștri, care sunteți pe aici... Vă mulțumesc că v-ați adunat aici, dar nu folosește la nimic. Pentru că dacă nu facem front comun, fie că sunt liberali, socialiști sau chiar de dreapta-dreapta, nu ajungem niciunde. Noi ne ducem din groapă în groapă și am ajuns într-o situație de a ne întâlni degeaba. Sportul în România, și o spun cu toată răspunderea, a dispărut. La Jocurile Olimpice de la Sydney am făcut 26 de medalii cu buget de 300.000 de dolari. Dar eu nu am niciun merit. A fost meritul moștenirii din epoca ceaușistă. Atunci, drumurile la Sydney cu avionul au costat 628.000,5 dolari, iar eu am avut buget de 300.000 de dolari pe un an întreg. Dacă mai vrem sport de performanță, trebuie să procedăm radical. Să dăm la COSR toate federațiile... să mai angajeze 500 de oameni și să facă în toată țara ceea ce înseamnă sport de performanță. Iar MTS să o ia de la grădiniță cu învățământul și să se ducă pe filieră în sus. Iar de la COSR să nu cereți nimic la următoarele două ediții ale Jocurilor Olimpice pentru că nu are ce să ia. Poate doar o excepție, o Halep, un Drăgulescu... dar nu are de unde să culeagă medalii, pentru că nu am semănat", a arătat Ion Țiriac, fostul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Trebuie să semănăm ca să avem ce recolta

„Eu am fost peste tot și am văzut că nu mai avem sportivi, dar nu mai avem tehnicieni, iar asta e cea mai mare problemă. M-am dus pe la Guvern ca pe vremea lui Maurer, de vreo 10 ori pe săptămână și am ajuns la faimoasa concluzie că sunt bani pentru cele 1.000 de grădinițe olimpice de care eu tot vorbesc. Dar din cauza birocrației ele nu există nici în ziua de azi. Cu 80 de copii la fiecare din cele 1.000 de grădinițe am avea 80.000... deci dacă vrem să începem ceva, trebuie să începem să semănăm. Noi ar trebui să ne depunem mandatul, eu mi l-am depus pe cel de președinte al Federației Române de Tenis, pentru că se fac acum 6 luni... Dacă nu facem asta, nu ajungem niciunde, nu ne bagă nimeni în seamă. Sigur, priorități și deficit stabilite de la Bruxelles, dar România trebuie să aibă prioritățile ei", a explicat Ion Țiriac.

Sportul în România a dispărut 

Președintele FRT a menționat că sportul în România a dispărut și că este nevoie de o mărire procentului din PIB primit de MTS anual. „Să facem o scindare cu sportul de masă, pentru că e mult mai important semănatul. Eu în locul lui Mihai Covaliu (n.r. - președintele COSR) mâine m-aș duce la Guvern să cer 1% din PIB... nu 0,049%... Și dacă nu îmi dă, mi-aș depune mandatul, la fel ca domnul Cosac la tenis și așa mai departe. Dacă nu punem toți piciorul în prag murim toți de inaniție. Sportul în România a dispărut. Dacă ai stup vin albinele grămadă... dar noi avem numai baruri și restaurante. Deci dacă vrem să facem ceva, trebuie chemați conducătorii să aplice. Pentru că și cu deficit de 3,5 sau 4%, tot nimic suntem. Și avem tot o națiune care se îmbolnăvește din ce în ce mai mult. Se schimbă Guvernul la fiecare 3-6 luni, iar fiecare ministru al sportului vine cu o inimă așa de mare... dar se duce și se termină fără inimă. Iar noi, ăștia de la sport, tot aici rămânem", a explicat el.

Trebuie semănat ceva pentru sănătatea poporului

Țiriac susține că toți oamenii din sport trebuie să facă un pact comun și să solicite o schimbare premierului Ludovic Orban.

„Nu e vorba despre sportul de performanță. Unul dintre noi să scrie o epistolă, așa cum a făcut Gațu acum un an și jumătate și a fost semnată de 50 de mari campioni ai lumii... Dar nu a ajuns la domnul președinte, a fost oprit la poartă. Gațu mi-a zis să semnez și eu. Iar eu i-am spus că semnez, dacă scrie acolo că recunoaștem toți că România a făcut un genocid împotriva sportului cu toate guvernele de până acum. Trebuie să facem un front comun la domnul Orban să semene ceva în sănătatea poporului, că altfel ajungem mai rău decât azi. Că poate nu am dispărut complet, dar de dispărut am dispărut. Epoca lui Năstase, Lipă, Covaliu s-a încheiat... la tenis mai avem o floare, după aia vine Sahara. Din 1929 nu a fost un pustiu așa de mare în tenisul românesc", a mai afirmat Ion Țiriac.

Președintele Federației Române de Tenis, Ion Țiriac, fostul tenisman Ilie Năstase, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, președinta Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu, și președinta Bucharest Running Club, Valeria Răcilă van Groningen, dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Adela Cojan, președintele Casei naționale de Asigurări de Sănătate și dr Anca Hâncu, medic nutriționist, au participat, joi, alături de oficiali și consilieri ai autorităților locale și centrale, la seminarul "Upgrade România: Sănătate prin sport. Sportul, mina de aur a economiei" organizat de DC Media Group.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel