Ketamina, pe primul loc în București la substanțele recreative folosite ilegal. Dr Radu Țincu, după declarația lui Elon Musk: Mi se pare extrem de grav! Va produce un efect major

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
ketamina foto:freepik@pvproductions
ketamina foto:freepik@pvproductions

Ketamina ocupă locul trei în topul drogurilor recreaționale în Europa și locul 1 în București, România. Reacția medicului Radu Țincu, după declarația lui Elon Musk, cum că administrează această substanță de două ori pe săptămână. ”Mi se pare extrem de grav, oamenii vor înțelege că pot folosi ketamina pe post de medicament care aduce buna dispoziție”.

Medicul primar ATI și toxicologie Radu Țincu a vorbit despre ketamină, o substanță anestezică utilizată în anestezia umană și veterinară, care, se pare că este utilizată pe post de substanță recreativă de către Elon Musk în fiecare săptămână și a fost declarată și prima substanță recreativă folosită ilegal în București, capitala României.

El a subliniat că ketamina acționează ca un anestezic disociativ, adică produce o decuplare a percepției de durere. În plus, în ultimii ani, ketamina a fost inclusă pe lista substanțelor antidepresive, fiind folosită în doze mai mici pentru a trata simptomele asociate depresiei la pacienții la care medicamentația antidepresivă convențională nu funcționează.

Medicul a adus în discuție și cazul celebrului actor Matthew Perry, care l-a interpretat pe Chandler Bing în sitcomul Friends, care a murit în urma unui supradozaj de ketamină și alte substanțe psihoactive, subliniind pericolele asociate cu utilizarea necorespunzătoare a acestei substanțe. Astfel, el a evidențiat riscul ca popularitatea și normalizarea utilizării ketaminei să ducă la o creștere a consumului necontrolat și la apariția unor tragedii similare.

Ketamina, folosită de Elon Musk de două ori pe săptămână

”Ketamina este o substanță anestezică, ea a fost, inițial, folosită în anestezia generală, este încă utilizată în anestezia umană, dar, mai ales, veterinară. Este un anestezic disociativ, adică produce o decuplare a percepției de durere, însă, în ultimii ani, a intrat și pe lista substanțelor antidepresive, evident în doze mult mai mici. Se folosește astăzi la anumiți pacienți la care medicamentația antidepresivă nu funcționează și pot recurge și la administrarea de ketamină în doze mici, ketamină care îmbunătățește simptomatologia asociată depresiei. 

Însă ceea ce mi se pare extrem de grav este că un astfel de personaj extrem de popular ca Elon Musk, venind să spună că folosește ketamină de două ori pe săptămână pentru a avea o stare psihică mai bună, va produce un efect major la nivelul populației, oamenii vor înțelege că pot folosi ketamina pe post de medicament care aduce buna dispoziție.

Ne amintim că acum câteva luni, a murit un actor la Hollywood, care se afla în tratament cu ketamină și care a combinat această ketamină cu alte substanțe psihoactive și a fost găsit decedat în urma unui stop cardiac, fiind o suprasolicitare a cordului. De aceea, cred că prezentarea în parte a unui personaj ca Elon Musk a utilizării ketaminei creează, dacă vreți, o rumoare în societate, iar oamenii cu siguranță vor dori să fie tratați la fel ca cel mai bogat om de pe planetă”, a explicat medicul primar ATI și toxicologie Radu Țincu pentru Antena 3 CNN.

Ketamina, pe primul loc în București la substanțele recreative folosite ilegal

Medicul a evidențiat faptul că ketamina ocupă locul trei în clasamentul drogurilor recreative în spațiul european și că în România este folosită în mod extins, fiind chiar primul drog utilizat în București și identificat în apele reziduale. Acest lucru sugerează că există o producție frauduloasă și paralelă a ketaminei în afara sistemului medical, ceea ce poate pune în pericol sănătatea publică.

”Ketamina este pe locul 3 la nivelul spațiului european, în lista drogurilor recreaționale. Iar în România, un raport al Agenției Naționale Antidrog, care a fost dat publicității săptămâna trecută, arată că în București, ketamina este primul drog folosit și a fost identificat în apele reziduale. O producție paralelă, dincolo de cea din spitale, atât timp cât este identificată la nivelul spațiului european pe locul 3, după marijuana și cocaină la utilizare, înseamnă că există o producție de ketamină în mod fraudulos, paralelă, care este pusă la dispoziția populației. 

Studiul vizează 4 substanțe care au fost identificate în apele reziduale pe perioada weekendului, într-adevăr, cocaina este pe primul loc, însă pe perioada săptămânii, de luni până duminică, ketamina a fost identificată ca fiind prezentă în mod constant. 

Persoanele aflate în sevraj sunt capabile de orice acte, și de violență și de agresiune și autoagresiune, pentru că, până la urmă, sevrajul reprezintă o stare în care repectiva persoană nu poate să-și controleze dorința de a-și administra respectiva substanță”, a explicat medicul primar ATI și toxicologie Radu Țincu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel