De ce rozmarinul este mai bun gătit decât crud. Explicația științifică

rozmarin_54813000 Rozmarin Foto: pixabay.com

Rozmarinul este o plantă aromatică cu multiple beneficii și utilizări. Una este în gastronomie.

Rozmarinul este înrudit cu busuiocul, lavandă, salvia și mirtul. Planta oferă o aromă aparte mâncărurilor.

”Rozmarinul în stare proaspătă are o aromă neplăcută? Frunzele de rozmarin, în stare proaspătă, au un gust deranjant din cauza intensității aromelor, din acest motiv ele trebuie gătite împreună cu alimentele pentru a dispersa aromele în întregul preparat. Așadar, curățați frunzele și tăiați-le înainte de a le folosi la cuptor sau adăugați-le timpuriu atunci când gătiți pe foc”, explică Dan Vodnar profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

Beneficii sunt și în urma folosirii uleiului de rozmarin. Dintre acestea amintim:

* ajută la creșterea părului - studiile au constatat că poate fi adjuvant în tratamentul afecțiunii numită alopecia androgenetică, ameliorând în același timp mâncărimea scalpului.

* îmbunătățește concentrarea - se crede că uleiul de rozmarin ajută la îmbunătățirea nivelului de gândire, concentrare și memorie datorită faptului că ajută la prevenirea descompunerii substanței chimice a creierului, acetilcolina.

* sprijină circulația sănătoasă - se crede că uleiul de rozmarin atunci când este masat poate crea o senzație de căldură care poate ajuta la susținerea unei circulații sănătoase.

* îmbunătățește starea de spirit – într-un studiu, atunci când 35 de persoane sănătoase au aplicat ulei de rozmarin diluat pe pielea lor s-au simțit mai alerte, mai energice și mai vesele, și asta la doar 20 de minute după aplicare!

Uleiul de rozmarin are un efect anti-țânțari foarte eficient. Planta este bună și în supe.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250