12 efecte benefice ale rozmarinului

Angela Sabău |
Data publicării:
Rozmarin   Foto: pixabay.com
Rozmarin Foto: pixabay.com

Această plantă aromatică este, de obicei, asociată cu o mâncare bună, dar pe lângă asta, plante are numeroasele beneficii pentru sănătate.

Beneficiile de sănătate ale rozmarinului

1. Îmbunătățește memoria și concentrarea: rozmarinul a fost legat de mult timp de memorie. Chiar și Shakespeare a spus: „Există rozmarin, asta pentru amintire ...” Cercetătorii britanici au descoperit că pur și simplu adulmecarea rozmarinului a îmbunătățit memoria cu 75%. O substanță produsă în frunze, acidul carnosic, poate proteja de fapt creierul de deteriorarea radicalilor liberi. Alți compuși din plante favorizează un flux sanguin sănătos către țesutul cerebral și au un efect stimulator asupra minții. Pentru a obține beneficiile sale, adulmecă o crenguță de rozmarin proaspăt, luând aroma și „nu uita” să o adaugi la cartofi prăjiți sau pui.
2. Suport pentru sistemul imunitar: Uimitoarele proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene ale rozmarinului fac din această plantă un plus ideal în dieta dvs. pentru a vă proteja sănătatea, mai ales în lunile de iarnă. Utilizați rozmarin proaspăt sau uscat în mâncare pentru un impuls imunitar pentru întreaga familie. De asemenea, vă puteți masa corpul cu ulei infuzat cu rozmarin.
3. Calmant: Grecii antici știau de puterile anti stres ale acestei plante, iar cercetările moderne confirmă faptul că mirosul de rozmarin poate reduce nivelul de cortizol, asociat cu stresul. Adulmecă un buchet de plantă proaspătă sau folosește un difuzor cu câteva picături de ulei esențial pur de rozmarin pentru a inunda simțurile și pentru a-ți diminua stresul și anxietatea.
4. Ajutor digestiv: rozmarinul proaspăt (în doze mici) poate ajuta digestia, deoarece stimulează producția de bilă, contribuind la neutralizarea mai bună a alimentelor acide din stomac. Pregătiți o ceașcă de ceai de rozmarin pentru a ajuta la tratarea problemelor de stomac, cum ar fi crampe, balonare, constipație sau indigestie.
5. Ameliorează astmul și alergiile: Datorită proprietăților antihistaminice ale rozmarinului, acesta poate reduce severitatea alergiilor și poate ajuta persoanele cu astm, reducând inflamația căilor respiratorii. Încercați un abur aromat și relaxant din plante de rozmarin: fierbeți patru căni de apă și turnați peste o mână de frunze de rozmarin proaspete sau uscate într-un castron. Încercați să inspirați vaporii de plante vindecătoare.
6. Ajută la controlul căderii părului și al mătreții: Deoarece uleiul de rozmarin crește circulația sângelui, acesta poate fi utilizat pentru a trata căderea părului și mătreața iritantă, îmbunătățind în același timp starea scalpului. După ce speli părul, masează scalpul cu câteva picături de ulei cu infuzie de rozmarin.
7. Expectorant pentru tuse: Compusul de eucaliptol din rozmarin ajută la relaxarea congestiei toracice, facilitând tusea flegmei. Masați una sau două picături de ulei cu infuzie de rozmarin peste piept și gât la fiecare câteva ore.
8. Calmează durerile, inclusiv cele musculare: rozmarinul produce un ulei de masaj puternic pentru mușchi și durerile de spate. Masați zona afectată cu ulei infuzat de rozmarin pentru a ajuta la ameliorarea durerii.
9. Ameliorează durerea de artrită: proprietățile analgezice și antiinflamatorii ale uleiului de rozmarin îl fac un mare calmant al durerii cronice. Încercați o baie de rozmarin, care a fost folosită de secole pentru a trata articulațiile rigide și dureroase. Aruncați o mână de rozmarin proaspăt în apă fierbinte de baie sau preparați ceai de rozmarin într-o oală și apoi adăugați ceaiul în apa de baie.
10. Amelioreaza durerile de cap: Această plantă a fost un remediu natural popular pentru migrenă de secole. Pentru ameliorarea durerilor de cap, frecați cu putere o crenguță între mâini pentru a elibera parfumul și inspirați. Sau savurați o ceașcă de ceai de rozmarin atunci când durerea de cap apare.
11. Calmează iritațiile pielii: Proprietățile antimicrobiene și antiseptice ale rozmarinului îl fac benefic pentru cei cu eczeme și dermatite. Aplicați local ulei cu infuzie de rozmarin și masați pe piele. Alternativ, puteți adăuga câteva picături de ulei esențial de rozmarin în loțiunea de corp de zi cu zi.
12. Odorizant natural: uitați de spray-urile chimice! Mirosul minunat de rozmarin, asemănător pinului, va face casa dvs. mai primitoare și confortabilă și este modalitatea perfectă de a vă împrospăta casa fără parfumuri artificiale. Așezați câteva crenguțe de rozmarin proaspăt, o felie de lămâie sau portocală și un strop de vanilie într-o cratiță sau oală de vase umplută 2/3 cu apă și fierbeți la foc mic. Adăugați mai multă apă după cum este necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel